ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 19 avril 2016

Έφυγε ο Γεράσιμος Αρσένης


 

Έφυγε ένας ευπατρίδης πολιτικός, επιστήμονας και ακαδημαϊκός, δημοκρατικών και πατριωτικών αρχών, ελληνοκεντρικός αλλά και κοσμοπολίτης, διεθνιστής δίπλα στα κινήματα και τις χώρες του Τρίτου Κόσμου πριν πολιτευθεί στην Ελλάδα, ο Γεράσιμος Αρσένης. Η εντιμότητα και η ευπρέπεια του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανένα. Κριτική για τις πολιτικές του πράξεις βεβαίως εισέπραξε, και αυτό απαιτεί η δημοκρατία. Υπήρξε θερμός συμπαραστάτης ως το τέλος της ζωής του στους αγώνες επιβίωσης του κυπριακού λαού. Στάθηκε πάντα δίπλα στην Κύπρο, ειδικά την εποχή που οι σημιτικοί "εκσυγχρονιστές" με το σχέδιο Ανάν ήθελαν να την εκποιήσουν στην Τουρκία, τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Ήταν επίσης άνθρωπος της Διασποράς με ειδικές ευαισθησίες γι΄αυτό τον χώρο. Δεν μπορεί κανείς να μη σκέφτεται αν θα ήταν διαφορετική η πορεία αυτού του τόπου, αν με τρεις ψήφους διαφορά δεν έχανε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να διαδεχτεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στη θέση του Σημίτη. Αλλά η ιστορία βεβαίως δεν γράφεται με τα αν...  Στ. Κ.
 
*******************************
Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης, στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού.
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1931 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ.
Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966), και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών, την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στο πλαίσιο και της «Επιτροπής των 20″ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών κρατών ενώ χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ( 1985-2004, 2006-2007)και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).


Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974)ο Γεράσιμος Αρσένης θα λάβει μέρος σε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις και σε εκδόσεις αντιδικτατορικών εντύπων στο εξωτερικό, συνεργαζόμενος με το ΠΑΚ στις ΗΠΑ. Παρακολούθησε την πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του ως μέλος και συνεισέφερε με τις απόψεις του, όποτε του ζητήθηκε, παρά την απουσία του στο εξωτερικό, όπου συνέχιζε τη δραστηριότητά του ως στέλεχος του ΟΗΕ για τη βοήθεια των φτωχών χωρών, ενώ συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του κόμματος.
Το 1980 τον βρίσκει στη Λατινική Αμερική στο πλευρό του Ντανιέλ Ορτέγκα και των Σαντινίστας που μόλις είχαν πάρει την εξουσία, αλλά το 1981 με τη μεγάλη νίκη της 18ης Οκτωβρίου, θα έρθει στην Ελλάδα και θα αναλάβει το νευραλγικό τομέα της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης της Αλλαγής.
Για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 2 Ιουνίου του 1985. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου του 1986 θα διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των μέτρων λιτότητα. Το 1987 θα ιδρύσει το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ,)με το οποίο θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 1989 με απογοητευτικά όμως αποτελέσματα, αφού το ΕΣΚ θα λάβει ποσοστό μικρότερο του 1%.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρόνιάς θα επανακάμψει και θα ανακοινώσει τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Το 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έξι χρόνια αργότερα, το 1996, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου για λόγους υγείας, διεκδίκησε το αξίωμα του Πρωθυπουργού στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκλείστηκε για τρεις μόλις ψήφους από τον πρώτο γύρο. Επί συνόλου 167 βουλευτών, συγκέντρωσε 50 προτιμήσεις έναντι 53 του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι ισοψήφισαν και προκρίθηκαν στον δεύτερο καθοριστικό γύρο όπου τελικά επικράτησε ο Κώστας Σημίτης.
Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια, πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Είχε τέσσερα παιδιά.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, την Πέμπτη στις 16:00.
Αντί στεφάνου, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Δ. Αρσένη (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ IBAN GR1001103150000031554540182).
Συλληπητήρια του πολιτικού κόσμου
«Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του, στο οποίο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γεράσιμου Αρσένη. «Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος, που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ' όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο.. Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
«Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης. «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου όπως και τη θλίψη όλων των πτερύγων της Βουλής για τον χαμό του Γεράσιμου Αρσένη. Ήταν ένας σημαντικός πολιτικός, με όραμα και κοινωνική ευαισθησία, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνή σταδιοδρομία, ένας άνθρωπος με θάρρος και ευγένεια. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στους οικείους του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση. Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων.Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε, από την πλευρά του, το Ποτάμι.
Η Ενωση Κεντρώων εκφράζει επίσης τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, «ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην Μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire