ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 mars 2017

Κύπρος - Νέες καθυστερήσεις στο έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας


Παρεμβαίνει η ΚΕΑΑ σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί, όπως και το Δημοτικό Μέγαρο Βάσος Βασιλείου

Ούτε και χθες ήταν σε θέση να καθορίσουν καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της Πλατείας Ελευθερίας ο δήμαρχος και ο εργολάβος του έργου. Περιορίστηκαν για ακόμη μια φορά να αναφέρουν πως η γέφυρα της Πλατείας θα παραδοθεί το καλοκαίρι και ολόκληρο το έργο εντός του 2017, εκτός και αν προκύψει οποιοδήποτε συγκλονιστικό απρόοπτο.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή Τετάρτη, οπόταν η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) θα συναντηθεί με εκπροσώπους του δήμου και του εργολάβου για να συζητήσουν όχι μόνο το θέμα αποπεράτωσης της Πλατείας Ελευθερίας, αλλά και του Δημοτικού Μεγάρου, το οποίο επίσης παρουσιάζει καθυστερήσεις.


Ο πρόεδρος της ΚΕΑΑ Στρατής Ματθαίου, ανέφερε στον «Φ», ότι η Επιτροπή στην προσπάθειά της να βοηθήσει στην ολοκλήρωση και των δύο έργων (στα οποία εργολάβος είναι η εταιρεία LOIS Builders), θα επιχειρήσει την επίτευξη φιλικής διευθέτησης. Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια καθορισμού καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης των δύο έργων. Ο κ. Ματθαίου, παρατήρησε, πως αν παρ’ ελπίδα δεν προκύψει κατάληξη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπάρχουν καθυστερήσεις και στην Πλατεία και το Δημοτικό Μέγαρο, είπε ο κ. Ματθαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ΚΕΑΑ δεν αποκλείεται να βοηθήσει τον εργολάβο στο θέμα της ρευστότητας ακόμη και με προπληρωμές που θα αφορούν την προμήθεια υλικών κ.λπ., ώστε να μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση των έργων. Για να βοηθηθεί ο εργολάβος θα πρέπει από πλευράς του να αποσύρει κάποιες διεκδικήσεις που αφορούν και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία παράταση που δόθηκε για ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας ήταν ο Μάρτιος του 2017, ενώ το Δημοτικό Μέγαρο αναμενόταν να τελειώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Χθες, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η αρχιτέκτονας και συντονίστρια του Έργου Αγνή Πετρίδου και ο διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την εξέλιξη των εργασιών του Έργου Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντος χώρου.

Ο δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι στόχος της ξενάγησης ήταν να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του έργου και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του έργου αυτού έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συμπολίτες μας. Συναισθανόμαστε τις ανησυχίες και δηλώνουμε ότι πρώτοι εμείς θέλουμε και εργαζόμαστε σκληρά για την ολοκλήρωσή του».Είπε επίσης, πως έχουν ξεπεραστεί τα μεγάλα διαδικαστικά προβλήματα, όπως και θέματα προϋπολογισμού και δόθηκαν λύσεις στα περισσότερα τεχνικά προβλήματα ώστε το έργο να βρίσκεται σε καλή πορεία ολοκλήρωσης.

Ανέφερε επίσης, πως «ο ρυθμός υλοποίησης έχει αυξηθεί αισθητά και κύριος στόχος μας είναι σύντομα να λειτουργήσει η γέφυρα και πιο συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να τεθεί σε χρήση το καλοκαίρι».

Έδωσαν προτεραιότητα στη γέφυρα

Η κ. Πετρίδου ανέφερε πως έχει δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της γέφυρας, η οποία αποτελεί μικρό μέρος του έργου το οποίο αρχίζει από την Πλατεία Σολωμού και εκτείνεται μέχρι την Πλατεία του «ΟΧΙ».  Η συντονίστρια του έργου ανέφερε και τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο εμβαδού πέραν των 35.000 τ.μ. και ζητήσαμε από τον εργολάβο να μας δώσει τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα με προτεραιότητα στη γέφυρα, η οποία στοχεύουμε να παραδοθεί προς λειτουργία το καλοκαίρι. Όμως αυτή τη στιγμή το χρονοδιάγραμμα του εργολάβου μελετάται από τον αρχιτέκτονα του έργου και θα μας δώσουν απάντηση αν όντως μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, δεδομένου ότι στη γέφυρα υπάρχουν υλικά τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας στο εξωτερικό, όπως είναι το γυαλί του στηθαίου προς τη δυτική πλευρά το οποίο έχει κλίση. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε ζητήσει να είναι διάφανο ώστε να φαίνονται τα αρχαία. Θα κατασκευαστεί εκτός Κύπρου ώστε να δοθεί η κατάλληλη κλίση».

Η κ. Πετρίδου χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικά πολύπλοκο και πρόσθεσε πως απαιτεί τεχνογνωσία και τεχνολογία που δεν διαθέτουμε στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν και άλλα υλικά που δεν έχουμε στην Κύπρο, γι’ αυτό και οι χρόνοι αποπεράτωσης θα μελετηθούν με προσοχή.
Η συντονίστρια είπε επίσης πως ασκείται πίεση στους εμπλεκόμενους ώστε η γέφυρα της Πλατείας να παραδοθεί προς χρήση το καλοκαίρι. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι η Πλατεία εισήλθε σε εντατική πορεία υλοποίησης τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπέδειξε επίσης, πως μέχρι τώρα στην Κύπρο η πρακτική ήταν να παραδίδονται τα κατασκευαστικά σχέδια στον εργολάβο και αυτός να αρχίζει και να ολοκληρώνει το έργο (κτήριο κ.λπ.) σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την Πλατεία, όπου:

Ο εργολάβος πριν αρχίσει εργασίες θα πρέπει να ετοιμάσει κατασκευαστικό σχέδιο, να υποβάλει γραπτώς τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει για την κατασκευή και να ετοιμάσει το δείγμα σε πραγματικό μέγεθος και να ελεγχθούν κατ’ επανάληψη για να διαπιστωθεί ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ότι ο εργολάβος γνωρίζει πώς θα προχωρήσει στην εκάστοτε κατασκευή και μετά θα πάρει έγκριση. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται για χιλιάδες λεπτομέρειες και αν  δεν ικανοποιηθεί ο αρχιτέκτονας, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή την κατεδαφίζουν, είπε η κ. Πετρίδου, η οποία πρόσθεσε πως υπάρχουν τμήματα που αποτελούν έργα τέχνης.

Το συμβόλαιο είναι… ενδεικτικό

Η συντονίστρια του έργου, σε παρατήρηση του «Φ» ότι το συμβόλαιο προέβλεπε ολοκλήρωση της πλατείας σε δεκαέξι μήνες, υποστήριξε πως οι μήνες που καθορίζονται στα συμβόλαια σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και δεν αποτελούν τον πραγματικό χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα τόσο μεγάλο έργο δεν ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια», είπε η κ. Πετρίδου, η οποία πρόσθεσε ότι σε δύο χρόνια μπορεί να κτίσουμε το σπίτι μας αλλά όχι ένα τόσο πολύπλοκο έργο.
Η κατασκευή άρχισε τον Γενάρη του 2015 και χάθηκε πολύς χρόνος για μελέτες και προσφορές, είπε. Δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και η ποιότητα του έργου, είπε. Υπέδειξε, επίσης, πως ο αρχιτέκτονας δεν θα υπογράψει παραλαβή του έργου αν η ποιότητα δεν τον ικανοποιεί. Οι απαιτήσεις των σχεδιαστών είναι μεγάλες, πρόσθεσε.

Ως προς το κόστος του έργου, ανέφερε πως αρχικά ήταν €22 εκατ. αλλά αναμένεται να φτάσει τα €25 εκατ. Επανέλαβε επίσης ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2017, ενώ η πλατεία το καλοκαίρι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Τι κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα
Ο δήμαρχος Λευκωσίας διερωτάται αν κρύβεται κάτι πίσω από τα δημοσιεύματα που αφορούν την Πλατεία Ελευθερίας. Κρύβονται πολλά... Το έργο άρχισε το 2012 και μπήκαμε στην άνοιξη του 2017 και ακόμη δεν μπορεί να μας πει ποιο μήνα θα τελειώσει, αν και έπρεπε να είχε παραδοθεί εδώ και ένα χρόνο. Συμβαίνει, ότι αναγνώστες του «Φ», επικοινωνούν και ρωτούν γιατί δεν παρουσιάζουμε την κατάσταση που επικρατεί. Διερωτούνται γιατί ανεχόμαστε μια πελώρια τρύπα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Συμβαίνει ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι στο κέντρο απηύδησαν και ζητούν εξηγήσεις και από μας. Εμάς που δώσαμε βάση στις δηλώσεις του δημάρχου ότι θα κάναμε Χριστούγεννα στην Πλατεία. Κάναμε λάθος που δεν ρωτήσαμε τα Χριστούγεννα ποιου χρόνου θα παραδιδόταν. Ήμαρτον!
Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 03/03/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire