ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 mars 2017

Υγεία - Η ανάγνωση απαλύνει τον πόνο από χρόνιες παθήσεις





Πρόσφατη έρευνα έρχεται να αναδείξει ακόμα περισσότερα οφέλη της ανάγνωσης, καθώς ένα βιβλίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το pronews.gr, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ αξιολόγησαν το αντίκτυπο της ανάγνωσης σε διάφορες ομάδες, ενώ σύγκριναν αυτούς που απολαμβάνουν τη λογοτεχνία ως μέρος μιας ομάδας - γνωστή ως κοινόχρηστη ανάγνωση - με εκείνους που υποβάλλονται σε γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που απολάμβαναν τη λογοτεχνία ως μέρος μιας ομάδας είχαν παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλο, με αυτούς που υποβάλλονταν σε γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Τα βιβλία καταφέρνουν να απαλύνουν τον πόνο που μπορεί να νιώθει κάποιος με την ενεργοποίηση των μεγαλύτερων και πιο ευτυχισμένων μνημών. Η έρευνα έδειξε ότι η κοινόχρηστη ανάγνωση, φέρνει στην επιφάνεια, σε κάποιον που πάσχει από χρόνιες παθήσεις, θετικές αναμνήσεις από το παρελθόν.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα BMJ, Journal for Medical Humanities, επειδή η ανάγνωση ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να στείλει νέα, ευχάριστα και χωρίς πόνο μηνύματα στο σώμα.

Την ίδια στιγμή που η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει παραμφερή αποτελέσματα, αφού  επιτρέπει στους συμμετέχοντες, που ζουν με χρόνιο πόνο, να ανταλλάξουν προσωπικές ιστορίες, γεγονός που τους οδηγεί σε μία μορφή ανακούφισης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Josie Billington , επισημαίνει: «Η μελέτη μας έδειξε ότι η ανάγνωση βιβλίου μπροστά σε μία ομάδα θα μπορούσε δυνητικά να είναι μια εναλλακτική λύση αντί της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή έρχεται ως συνέχεια της έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που έδειξε μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο πτυχίο πανεπιστημίου είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από χρόνιο πόνο, υποστηρίζοντας βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν χρόνιο πόνο.



Πηγή: www.difernews.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/03/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire