Καλοπαναγιώτης
Ο αγροτουρισμός είναι μια σχετικά νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, πολλοί είναι οι Κύπριοι που επιδιώκουν να μείνουν για ένα διήμερο σε ένα παραδοσιακό κατάλυμα με τζάκι.
Αύξηση του αγροτουρισμού, όχι μόνο από Κύπριους αλλά και ξένους τουρίστες, δείχνουν τα στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Κατά το 2013, 90 χιλ. ήταν οι επισκέπτες αγροτουριστικών καταλυμάτων, ενώ το 2014 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες. Για το 2015 από τους 102.400 επισκέπτες που έκαναν αγροτουρισμό, οι 23 χιλ. ήταν Κύπριοι, οι 16,5 χιλ. Βρετανοί, οι 12,1 χιλ. Γερμανοί και οι 9 χιλ. Ρώσοι.
Όπως δήλωσε στον «Φ» η πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού Αννίτα Δημητριάδου, για το 2016-2017 οι Κύπριοι, αλλά και οι ξένοι, που επιλέγουν τον αγροτουρισμό αυξήθηκαν. Μέχρι τον Φεβρουάριο οι αριθμοί ήταν πιο πάνω από πέρσι, γεγονός που κάνει τον ΚΟΤ να αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν τα περσινά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, 45 χιλ. επισκέπτες επισκέφτηκαν αγροτουριστικά καταλύματα κι εξ αυτών οι 8 χιλ. ήταν Κύπριοι, 5,2 χιλ. Ρώσοι, 7 χιλ. Βρετανοί και 4,7 χιλ. Γερμανοί.
Η κ. Δημητριάδου ανέφερε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και λαμπρό παράδειγμα είναι η ίδρυση της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού που περιλαμβάνει 88 καταλύματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.200 κλίνες. Όπως επεσήμανε, υπάρχει κεντρικό σύστημα κρατήσεων, ενώ αναβαθμίστηκε ο τρόπος διαφήμισης καταλύματος και περιοχής.
Ζήτηση από τους τουρίστες έχουν οι Καλοπαναγιώτης, η Λόφου και η Ορεινή Λάρνακας. Όπως ανέφερε η κ. Δημητριάδου, ενδεικτικό παράδειγμα ανάπτυξης είναι ο Καλοπαναγιώτης. «Με τις επενδύσεις που έγιναν και τη δημιουργία καταλυμάτων, ο Καλοπαναγιώτης έγινε ένα χωριό που δημιούργησε την υποδομή-θαύμα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Ασκάς έχει καταστεί πόλος έλξης ταξιδιωτών, όπως επίσης και η Ορεινή Λάρνακας πήρε τα πάνω της. «Ο Κάτω Δρυς και η Βάβλα αναπτύσσονται, ενώ στη Βαβατσινιά υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου. Παράλληλα, χωριά όπως η Τόχνη και η Καλαβασός έχουν αναπτυχθεί, καθώς κάποιοι πήραν πρώτοι κάποιες πρωτοβουλίες για επενδύσεις σε καταλύματα» σημείωσε η κ. Δημητριάδου.
Ο τουρισμός όμως στα ορεινά χωριά απαιτεί σχεδιασμό. Σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου, πρέπει να υπάρξει συμπλεγματοποίηση των χωριών και να γίνουν συνέργειες, ώστε ο επισκέπτης να βλέπει διάφορα πράγματα στην κάθε περιοχή όπως εκκλησίες και οινοποιεία, αλλά και να προβαίνει σε διάφορες δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία. Πρέπει επίσης τα διάφορα χωριά να παρέχουν ολοκληρωμένη εμπειρία στον τουρίστα με παραδοσιακό φαγητό.
Η κ. Δημητριάδου επεσήμανε τέλος ότι υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και με διάφορα σχέδια κινήτρων θα μπορούν διάφοροι να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους.
Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 25/03/2017
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire