Στο ντιβάνι
Η κρίση και οι συνέπειές της
Η οικονομική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που επιτάσσουν μια αναθεώρηση όσων θεωρούσαμε δεδομένα για το μέλλον μας. Μια σοβαρή και όχι ευχάριστη συνέπεια είναι αυτή του περιορισμού της οικονομικής ανεξαρτησίας, η οποία κάνει πολλούς νέους ανθρώπους είτε να παραμένουν είτε να επιστρέφουν στο πατρικό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλαγής το επωμίζεται συνήθως η μητέρα, τη στιγμή που ήλπιζε να ξεκουραστεί, να φροντίσει περισσότερο τον εαυτό της, να έχει λίγη παραπάνω ελευθερία και ηρεμία.
Ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι τα 25χρονα, 30χρονα και βάλε «παιδιά» που παραμένουν ή επιστρέφουν στο σπίτι έχουν την τάση, όντας πίσω στα παιδικά τους δωμάτια, να διατηρούν ή ακόμα και να ξαναβρίσκουν τις παιδικές συνήθειες: με δυο λόγια, να περιμένουν από τη μαμά την ίδια φροντίδα που είχαν ως 5χρονα.
Η κατάσταση χρειάζεται οριοθέτηση γιατί αλλιώς κινδυνεύουν τα νεύρα όλων αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις. Οι μητέρες είναι αυτές που καλούνται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους: να πιέσουν για να μη βολευτούν τα παιδιά σε αυτή την κατάσταση (και σταματήσουν, π.χ., να ψάχνουν για δουλειά), να κάνουν ξεκάθαρο πόση οικονομική στήριξη είναι σε θέση να προσφέρουν αλλά και το ότι η συμβίωση ενηλίκων (ακόμα και αν αυτοί είναι γονείς και παιδιά) απαιτεί απ' όλους την ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών, αμοιβαίες παραχωρήσεις, τη φροντίδα και το σεβασμό των άλλων.
Δεν ξέρω τι να κάνω με το χρόνο που έχω ξαφνικά στα χερια μου
Και ξαφνικά ήρθε η συνταξιοδότηση… Όσο κι αν το έχουμε σκεφτεί, προετοιμάσει, ονειρευτεί ή οργανώσει, σχεδόν πάντα νιώθουμε απροετοίμαστοι όταν έρχεται, κάτι που ισχύει για όλες τις μεγάλες αλλαγές της ζωής μας.
Η ρουτίνα, οι καθημερινές μας συνήθειες αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αλλάζουν ριζικά όταν σταματήσουμε να δουλεύουμε. Μπορεί να νιώσουμε ότι δεν έχουμε πια τίποτα να προσφέρουμε, ότι δεν μας χρειάζεται κανείς. Κάθε τέτοια αλλαγή είναι μια σημαντική απώλεια και χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας το χρόνο που χρειάζεται να την πενθήσει. Όσο κι αν θα θέλαμε ή φανταζόμαστε να περάσουμε από τη μία κατάσταση στην άλλη χαρούμενα και ανώδυνα αυτό συνήθως δεν είναι εφικτό. Τώρα χρειαζόμαστε συμπαραστάτες: ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και αγαπάμε, ίσως συναδέλφους που βρίσκονται στην ίδια φάση της ζωής ή την έχουν ήδη περάσει και μπορούν να μας δώσουν τη στήριξη που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε.
Κατάφερα κάτι στη ζωή μου;
Η μέση ηλικία είναι ίσως η ηλικία της πρώτης ουσιαστικής αναζήτησης νοήματος και αυτοαμφισβήτησης. Τώρα που κάποια βασικά ζητήματα της ζωής (δημιουργία οικογένειας, απόκτηση παιδιών, επαγγελματική ή κοινωνική καταξίωση) έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διευθετηθεί, μπορεί να νιώσουμε ξαφνικά σαν να μας τραβούν το χαλί κάτω απ' τα πόδια: αυτό ήταν λοιπόν; Σαν επίμονοι πεζοπόροι, να έχουμε σκαρφαλώσει επί χρόνια και να φτάνουμε τώρα στο πρώτο υψίπεδο, με θέα τη διαδρομή που κάναμε ως εδώ;
Το ερώτημα τίθεται τότε σχεδόν αυτόματα: αυτό ήθελα τελικά; Θα μπορούσα να έχω πάρει κι άλλο δρόμο; Αυτό είχα ονειρευτεί; Τι άφησα πίσω; Τι πρέπει να αποχωριστώ οριστικά; Αντέχω να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο; Θέλω να συνεχίσω ή θέλω να αλλάξω την πορεία μου;
Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα μέσα μας αλλά δημιουργούν μια αίσθηση σύγχυσης, άγχους και θλίψης ακόμα. Μπορεί να αισθανθούμε ενοχές απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό ή τους δικούς μας, να νιώθουμε ότι θα θέλαμε να είχαμε ζήσει αλλιώς, λίγο, πολύ ή τελείως διαφορετικά. Μπορεί να μας βασανίζει τις νύχτες στο κρεβάτι μας το ερώτημα: ποιος είμαι τελικά και τι θέλω;
Στη ζωή υπάρχουν πολλοί δρόμοι που δυνητικά θα μπορούσαμε να πάρουμε. Ακολουθούμε κάποιους κι άλλοτε μένουμε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο ευχαριστημένοι.
Ωστόσο κάθε στιγμή και κάθε καμπή προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες αρκεί να ξέρουμε ότι σε κάθε επιλογή -όπως λέει και ο Ίρβιν Γιάλομ στην Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία- κάτι αποκτάμε και κάτι αφήνουμε. Η σοφία που αποκτάμε μεγαλώνοντας μας κάνει, ευτυχώς, να το δεχόμαστε πιο εύκολα αυτό.
Η Λουίζα Βογιατζή είναι σύμβουλος-ψυχολόγος
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire