ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 2 février 2013

Οικονομολόγοι καφετζοῦδες και χαρτορίχτες ; Μάλλον στην υπηρεσία της διεθνοποιημένης οικονομικής ολιγαρχίας

Οι προφήτες της συμφοράς

Οι επιφανείς γκουρού της παγκόσμιας οικονομίας που έδωσαν χρησμούς για την κρίση της Ελλάδας, δοκιμάστηκαν αλλά δεν επαληθεύθηκαν

Της Καρολίνας Παπακώστα

Η Ελλάδα έγινε το νεκροταφείο για τα κλισέ των οικονομολόγων. Ακόμη και αυτοί που δεν βασίζονται στη διαίσθηση, αλλά νομίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον καταστρώνοντας πολλαπλασιαστές έπεσαν έξω. Και τώρα το παραδέχονται. Εξού και τα mea culpa που αναφωνούν τα μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ.  Πρώτος «μετανόησε» ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ: «Τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά». Επειτα ο Τόμσεν και η Σιδηρά Κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, που παραδέχθηκε σε δηλώσεις της στο κανάλι France 2 ότι ύφεση και λιτότητα ήταν λάθος. Οσο για την Ελλάδα; Δεν είπε το «συγγνώμη λάθος» ανοιχτά, αλλά αυτό εννοούσε: «Ηταν μια “εσφαλμένη προσδοκία”, ωστόσο τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, έπρεπε όμως να εφαρμοστούν “λίγο πιο μαλακά” για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη». Το πιο πρόσφατο κρούσμα μεταμέλειας μέσα στο ΔΝΤ ήρθε από τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέρι Ράις. Στο χθεσινό «Εθνος» παραδέχθηκε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του ΔΝΤ ήταν ο πολλαπλασιαστής.




Την ώρα που η πραγματικότητα διέψευδε τους αλγόριθμους των αρχιτεκτόνων του Μνημονίου, κάποιοι χρησμοδοτούσαν απ' την ανάποδη: ήδη προτού η λιτότητα δείξει τα δόντια της προεξοφλούσαν τη χρεοκοπία, τη διάλυση του ευρώ. Τα κίνητρά τους δεν ήταν και δεν είναι ίδια. Ούτε έχουν όλοι την όψιμη ειλικρίνεια του ΔΝΤ να ομολογήσουν ότι βιάστηκαν να σπείρουν το πανικό.  
Η φήμη του Νουριέλ Ρουμπινί, για παράδειγμα, έμελλε να δοκιμαστεί στην Ευρώπη. Το μέλλον είναι το ψωμί του. Η ικανότητά του να το προβλέπει επηρεάζει και το ψωμί των άλλων.
Τα ΜΜΕ τον έχρισαν Δόκτωρ Καταστροφή (Dr Doom) γιατί ήταν από τους ελάχιστους που είχαν μυριστεί τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, η Κασσάνδρα των αγορών προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας ως βέβαιη.
Τρία χρόνια μετά η συμφορά αρνείται να συμβεί. Και ο Ρουμπινί απολογείται - στο «Spiegel» - ότι έπεσε έξω. Για να επανέλθει αργότερα, ωστόσο - στο Bloomberg - αφήνοντας πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο: «Μία ελληνική αποχώρηση είναι λιγότερο πιθανή φέτος αλλά δεν έχει μηδενικές πιθανότητες», είπε. Δηλαδή; Δεν θα γίνει, εκτός και αν γίνει. Μάλλον Χορταρέας παρά Κασσάνδρα...
Παρά το πείσμα της πραγματικότητας, που επιμένει να μην συμμορφώνεται με τους χρησμούς του, ακούγεται παντού. Οι αναλύσεις του είναι περιζήτητες και διψάει γι' αυτές το τέρας των αγορών. Ισχύει κι εδώ το «good news is no news». Ολοι αγαπούν τις θεωρίες καταστροφής, ακόμη κι αν δεν τις πιστεύουν.

ΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟΙ. Ανάλογη με του Ρουμπινί καριέρα στην εσχατολογία εζήλωσαν και ντόπιοι προφήτες. Ζαλισμένη, η ελληνική κοινωνία έψαχνε απαντήσεις για τον ουρανό που έπεσε στο κεφάλι της. Κι έτσι εμφανίστηκαν κάποιοι που είχαν... στοκ από απαντήσεις κι εξ ουρανού αποκαλυπτικά σενάρια. Διαπρεπέστερος εξ αυτών ο φωτογενής Γιάνης Βαρουφάκης - αποφασισμένος να ξεχωρίσει ακόμη και με την ηθελημένη ανορθογραφία του ονόματός του. Χάρη στην κρίση, έγινε διεθνής σταρ. Ζει πλέον στις ΗΠΑ όπου διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και εργάζεται στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Valve Software. Απέξω έστελνε και στέλνει τις προφητείες του ο άλλος πόλος της ακαδημαϊκής δραχμολογίας, ο ορκισμένος πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού Κώστας Λαπαβίτσας.
Και οι δυο τους αρθρογραφούν τα τελευταία τρία χρόνια. Ασταμάτητα και - σε αντίθεση με τον Ρουμπινί - αμετανόητα. Ποιος θυμάται τι έχουν πει; Ακολουθεί μικρή συλλογή από ρουμπινάκια και μαργαριτάρια οικονομικής αστρολογίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire