ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 mars 2013

Κύπρος - Όπως ο Σταυράκης προανήγγελλε το 2011 έξοδο από την ύφεση, έτσι και ο οικονομολόγος Νομπελίστας αναγγέλλει έξοδο από την κρίση


Κωστάκης Αντωνίου

Ο οικονομολόγος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης φαίνεται ότι... εζήλεψε τη δόξα του Χαρίλαου Σταυράκη, ο οποίος στις 22.12.2011 δήλωνε θριαμβευτικά, σε δημοσιογραφική συνέντευξη, πως «η κυπριακή οικονομία έχει βγει από την ύφεση». Τόση διορατικότητα επεδείκνυε ο τότε Υπουργός Οικονομικών.
Αλλά ο κ. Σταυράκης μπορεί να ήταν κάτοχος διπλώματος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αλλά δεν κατείχε βραβείο Νόμπελ. Και αυτή η μεγάλη τιμή υποχρεώνει τον κ. Πισσαρίδη, υπό την ιδιότητα μάλιστα του Προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, να είναι πολύ προσεκτικός κάθε φορά που εκφράζει απόψεις.


Ο κ. Πισσαρίδης, λοιπόν, σε συνέντευξή του στο Sigmalive, στις 14 Μαρτίου, ανήγγειλε και αυτός θριαμβευτικά ότι η Κύπρος οδεύει προς έξοδο από την κρίση, με την υπογραφή μνημονίου.
Η υπογραφή μνημονίου, όμως, δεν σφραγίζει έξοδο από την κρίση, ούτε τερματίζει τα δεινά του λαού. Εξουδετερώνει μεν τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, αλλά την ίδια στιγμή σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ δύσκολης πορείας για τους πολίτες, με άγνωστη συνέχεια και άγνωστο τέλος. Ο μέσος άνθρωπος, που δεν κατέχει Νόμπελ, αναμένει πρώτα να δει το περιεχόμενο του μνημονίου και μετά να προβληματιστεί κατά πόσο θα οδηγήσει εκτός της κρίσης, ή θα περιέχει τόσο σκληρά μέτρα που θα εμβαθύνουν την κρίση και την ύφεση, και θα καταλήγουν σε έναν ατέλειωτο Γολγοθά για τον λαό της Κύπρου.
Ωραιοποιήσεις, όπως αυτές του κ. Πισσαρίδη, όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε, αλλά αντίθετα περιέχουν στοιχεία ψευδαισθήσεων, τα οποία κάθε άλλο παρά θα βοηθήσουν τον λαό να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα.
Οι σκληρές εμπειρίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, δεν προδιαθέτουν για ευνοϊκότερες μέρες. Τα μνημόνια της Τρόικας δεν προσφέρονται για θριαμβολογίες και για εφησυχασμό του λαού. Βεβαίως, κατανοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχασαν τίποτε, ή έχασαν ελάχιστα, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με άλλη διάθεση και άλλο πρίσμα, σε σχέση με τον άνεργο, τον πολύτεκνο, τον συνταξιούχο και γενικά τη μεγάλη μάζα των πολιτών που υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η υπογραφή του μνημονίου δεν θα δώσει δουλειά στον άνεργο, δεν θα εξασφαλίσει τις δόσεις του στεγαστικού στην οικογένεια που είδε το εισόδημά της να βυθίζεται, δεν θα καταργήσει τα κοινωνικά συσσίτια και δεν θα ανακουφίσει τον πολύτεκνο, τον συνταξιούχο και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ούτε θα μειώσει τον αριθμό των απόρων μαθητών, που πάνε στο σχολείο χωρίς σεντ στην τσέπη και τους τρέφει η φιλανθρωπία του κόσμου.
Όσοι είναι αρμόδιοι και κατέχουν δημόσιες θέσεις, και οι έχοντες και κατέχοντες, οφείλουν να παρουσιάζονται σεμνοί, έναντι όλων αυτών των πολιτών που υποφέρουν και ας μην τους πουλούν, ανέξοδα, ελπίδες.
Aκόμη και μετά την υπογραφή του μνημονίου, θα αρχίσει ο μεγάλος Γολγοθάς του λαού μας. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν αυτό το μεγάλο και μαρτυρικό οδοιπορικό θα καταλήξει σε Ανάσταση ή σε Σταύρωση.
Να σταματήσουν, λοιπόν, οι θριαμβολογίες. Διότι, κάπου αρχίσαμε να διακρίνουμε πανηγυρισμούς και ωραιοποιήσεις από κάποιους που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως «θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη». Και έχει δίκαιο. Ας μην προσπαθεί ο κ. Πισσαρίδης να μας πείσει πως μετά την υπογραφή του μνημονίου και μόνο, θα έλθει το θαύμα. Διότι, αν δεν έλθει (που δεν θα έλθει) θα κληθεί στη συνέχεια να δώσει λόγο στους ανέργους που θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι, στους συνταξιούχους που θα συνεχίσουν να ζουν κάτω από το όριο φτώχιας, στους πολύτεκνους που θα συνεχίσουν να στερούνται του επιδόματος και στα άπορα παιδιά που θα συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς σεντ στην τσέπη και να σιτίζονται στα μαθητικά συσσίτια...


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 16/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire