ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 mars 2013

Κύπρος - Αμετανόητοι Αναν-ιστές στηρίζουν τη «νέα εποχή» Αναστασιάδη!


Σάββας Ιακωβίδης

Πόσο δίκαιο είχε ο Ελ. Βενιζέλος στην κυνική αποτύπωση των θέσεών του, στη διάρκεια του μεσοπολέμου: «Αυτά τα ελέγαμε χθες, ήσαν διά να έλθωμεν εις την εξουσίαν. Αυτά τα οποία λέγομεν σήμερον είναι διά να μείνωμεν εις την εξουσίαν». Ισχύουν ακριβώς και στην περίπτωση του Ν. Αναστασιάδη. Προεκλογικά, δεσμεύτηκε να φέρει μια «νέα εποχή» στη διακυβέρνηση του τόπου. Δεσμεύτηκε να απαλλάξει την Κύπρο από πρακτικές και νοοτροπίες παρωχημένων, αλήστου μνήμης, περιόδων. Δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών για σοβαρή διακυβέρνηση και αποδεκτή, λειτουργική λύση του Κυπριακού. Παρουσίασε την εικόνα πολιτικού που, δήθεν, άλλαξε. Όμως, παρουσίασε τόσες μεταλλάξεις ώστε, ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές του, άρχισαν να διερωτώνται. Τι συνέβη; Η πορεία της πολιτικής Αναστασιάδη φάνηκε από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Ένας εξ αυτών είναι δεδηλωμένος υβριστής του μ. Τάσσου (ναι, αυτόν που ο Αναστασιάδης παλαιότερα καθύβριζε και προεκλογικά ανυμνολογούσε…) και του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στη συνέχεια, η Αναν-ική φιλοσοφία του νέου Προέδρου φάνηκε εξόφθαλμα στον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης. Ο Ν. Αναστασιάδης, αμετάπειστος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν (μέχρι σήμερα αρνείται να αναμέλψει ένα θαρραλέο mea culpa), περιστοιχίζεται από υπουργούς, θιασώτες και μηδέποτε απαρνηθέντες το σχέδιο Ανάν: Χάσικος, Κασουλίδης, Σαρρής, Μητσόπουλος, Γεωργιάδης, Κυβ. Εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης και Καίτη Κληρίδου (Επίτροπος Προεδρίας). Νέα ενέργεια του Ν. Αναστασιάδη, όπως αποκαλύπτεται, η συγκατάθεσή του σε εισήγηση Στυλιανίδη για τον διορισμό στο επιτελείο Τύπου του Προεδρικού, των δημοσιογράφων Π. Χαραλάμπους (ένθερμος θιασώτης του σχεδίου - φέρεται ως αναπληρωτής Κυβ. Εκπρόσωπος) και του Μακάριου Δρουσιώτη (κατακόκκινο πανί για τους αγωνιστές), επίσης θιασώτη του σχεδίου Ανάν και προεκλογικά έντονου υποστηρικτή του Αναστασιάδη. Τι να εννοήσουν, λοιπόν, οι πολίτες που ψήφισαν Αναστασιάδη; Ποια μηνύματα να λάβουν; Και τι να αναμένουν από έναν Πρόεδρο που, πριν αλέκτορα φωνήσαι, άρχισε να αναιρεί τις δεσμεύσεις του;

Οι πολίτες που ψήφισαν Αναστασιάδη κατανοούν, πρώτον, ότι εξαπατήθηκαν για ακόμα μια φορά και ξεγελάστηκαν από τις πάμπολλες δεσμεύσεις του. Δεύτερον, παρά τις υποσχέσεις του, ο Ν. Αναστασιάδης όχι μόνο υπέκυψε αλλ’ επέβαλε μιαν άλλη, εξίσου αποκρουστική κομματοκρατία. Τρίτον, «δεν άλλαξεν ο άνθρωπος, σιόρ»! Όμως, πρέπει να του αναγνωριστεί: Ο Ν. Αναστασιάδης είναι συνεπέστατος στην υπεράσπιση του Ανάν. Τέταρτον, η «κωλοσυρμαθκιά της κουφής» έδειξε πάρα πολύ ενωρίς την πολιτική Αναστασιάδη. Το ΔΗΚΟ, δεν τη βλέπει; Πέμπτον, η τελευταία απόφασή του, εάν επικυρωθεί, θα προκαλέσει -ήδη προκαλεί- όλους τους γνήσιους συναγερμικούς και ειδικά τους αγωνιστές και τη ΣΕΚ που, με ανακοινώσεις τους, καλούσαν τα μέλη τους να υπερψηφίσουν τον Ν. Αναστασιάδη «για να μας βγάλει από το εθνικό και κοινωνικό τέλμα».
Με ποιους, ο νέος Πρόεδρος, θα επιχειρήσει «να μας βγάλει από το εθνικό τέλμα»; Με ορκισμένους, δεδηλωμένους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν; Ο σκληρός περίγυρος του Ν. Αναστασιάδη αποτελείται από οκτώ Αναν-ιστές, αρκετοί από τους οποίους αποτελούν αφόρητη πρόκληση προς την πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον νέο Πρόεδρο. Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης ενεργεί με αυτόν τον προκλητικό τρόπο; Πού είναι οι αμέτρητες δεσμεύσεις του; Πού είναι οι άπειρες υποσχέσεις του; Προεκλογικά είχε δεσμευτεί να «εκπλήξει ευχάριστα όσους τον κατηγορούν». Δυστυχώς, πολύ γρήγορα εκπλήττει δυσάρεστα, βάναυσα και προκαλεί αφόρητα με τις Αναν-ικές επιλογές του.


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 16/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire