ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 février 2013

Δεν μέμφομαι εκείνους που επιζητούν να άρχουν (να εξουσιάζουν να επεκτείνουν την εξουσία τους) αλλ’ εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν. «Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν» (Θουκ. Δ-61,5).

Ειρήσθω

Κίνητρα & Βουλιμία

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Γ Ν Η Σ Ι Ο ΠΡΟΪΟΝ των παρ’ ημίν Ηττημένων Μυαλών ήταν ανέκαθεν, είναι και τώρα η προθυμία προσφοράς δελεαστικών κινήτρων στην Τουρκία. Με μόνιμη την ψευδαίσθηση ότι θα στέρξει κάποτε η Άγκυρα να συγκατανεύσει σε (ποια, άραγε;) λύση του Κυπριακού. Η ιστορία της κατάντιας είναι η ιστορία των αλλεπάλληλων προσφερθέντων κινήτρων που τσέπωναν διαδοχικά οι Τούρκοι, για να απαιτούν αμέσως κι άλλα επιπρόσθετα. Βέβαιοι όντες ότι η προθυμία των ημετέρων ηγετών θα σπεύδει κάθε φορά να ικανοποιεί τη δική τους βουλιμία.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα νέα προσφερόμενα προς Τούρκους κίνητρα εκκινούσαν από «ευέλικτες», «αριστοτεχνικές» «εξυπνάδες» των δικών μας παγιδευμένων στα δίκτυα ευστροφίας και δεξιοτεχνίας τού Φόρεϊν Όφεως, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Βάλτχαϊμ, του Κουεγιάρ, του Μπούτρος Γκάλι, του Κόφι Ανάν και του Μπαν Κι Μουν, για να μη λησμονήσουμε κανέναν από τους Γ.Γρ. του ΟΗΕ απ’ το 1977 άχρι τούδε. Από 'κείνον τον διπεριφερειακό χάρτη του Απριλίου 1977 μέχρι τον Συνεταιρισμό της 23ης Μαΐου 2008, την τουρκική εκ περιτροπής προεδρία και τις άλλες «γενναίες προσφορές» του κ. Χριστόφια. Με επιπλέον τώρα και το… «κίνητρο φυσικού αερίου»!


Δ Ε Ν ΗΤΑΝ, φρονούμε, καθόλου τυχαίο που ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του κατέγραψε όχι μιαν αλλά τρεις δημηγορίες του Συρακούσιου Ερμοκράτη. Η στρατηγική του συγκεκριμένου πολιτικού, για την αντιμετώπιση και την απόκρουση της επεκτατικής - ιμπεριαλιστικής πολιτικής τής τότε υπερδύναμης των Αθηναίων εισβολέων στη Σικελία, αφού πρώτα κατάφερε ν’ αποκρούσει το αθηναϊκό «διαίρει και βασίλευε» συνενώνοντας τις ελληνικές πόλεις των Σικελιωτών, πέτυχε τελικά να οδηγήσει την περίλαμπρη Σικελική Εκστρατεία στην πανωλεθρία των Αθηναίων.
Ο Ι ΕΛΛΗΝΕΣ Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες, βέβαια, ουδέποτε διάβασαν ή διαβάζουν Θουκυδίδη. Κι ούτε άκουσαν ίσως ποτέ τ’ όνομα Ερμοκράτης ο Έρμωνος. Αντίθετα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, όχι μόνο διάβασε αλλά και στο βιβλίο του, «Στρατηγικό Βάθος», πρώτον - πρώτον τον Θουκυδίδη αναφέρει στο 1ο Κεφάλαιο του «Οι παράμετροι της ισχύος και ο στρατηγικός σχεδιασμός» (σελ. 45)…

Ε Λ Ε Γ Ε ΛΟΙΠΟΝ
στην πανσικελιακή συνέλευση της Γέλας 424π.Χρ. προς τους συμπατριώτες του ο Ερμοκράτης και τα εξής, έκτοτε κι ες αιεί σπουδαιότατα: Είναι πολύ κατανοητό να έχουν οι Αθηναίοι κατακτητικές προθέσεις και σχεδιασμούς πλεονεξίας. Δεν μέμφομαι εκείνους που επιζητούν να άρχουν (να εξουσιάζουν να επεκτείνουν την εξουσία τους) αλλ’ εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχθούν. «Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν» (Θουκ. Δ-61,5).

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire