ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 février 2013

Μερικές αλήθειες από ένα δεξιό αρθρογράφο

Η Ρωσία και οι ανόητες αγκυλώσεις

Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Τάσσος Παπαδόπουλος : Ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα αποβεί επιζήμια, "αφού η Κύπρος θα είναι φαντάρος και η Τουρκία στρατηγός" 

Και όμως αυτό προωθούν Αναστασιάδης και Καρογιάν

Να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία σπεύδει να προσφέρει σωσίβιο επιβίωσης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είτε για την πολιτική είτε για την οικονομική επιβίωσή της. Πρόσφατα, επιφανής οικονομικός παράγοντας, μου τόνισε επιγραμματικά: "Αν αυτός ο τόπος δεν πεινά, οφείλεται στους Ρώσους". Και σπεύδω να διευκρινίσω ότι αυτός ο παράγοντας δεν ανήκει στο περιβάλλον του Προέδρου Χριστόφια, ή του ΑΚΕΛ. Είναι εκ των υποστηριζόντων την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Τα ρωσικά κεφάλαια, οι υπεράκτιες εταιρείες, οι Ρώσοι τουρίστες, μας επιτρέπουν να επιβιώνουμε οικονομικά. Αν όλα αυτά αποσυρθούν, θα καταρρεύσουμε.

Ένα μικρό δείγμα της ρωσικής συνεισφοράς είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν προχθές, σχετικά με την τουριστική κίνηση, τον περασμένο χρόνο. Οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν άνοδο της τάξης του 3% εξαιτίας των αφίξεων των Ρώσων τουριστών, οι οποίοι, από μόνοι τους, κάλυψαν τις απώλειες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Οι Ρώσοι τουρίστες ξεπέρασαν τις 474.000 χιλιάδες, σε σύγκριση με 334.000 το 2011.
Η πρόσφατη διαβεβαίωση του Προέδρου Πούτιν, για συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειοδότηση της Κύπρου, προσφέρει άλλο ένα σωσίβιο στο κυπριακό χρέος.
Όσο αφορά την πολιτική υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, από τη Σοβιετική Ενωση και σήμερα από τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να την απαριθμήσουμε. Θα υπενθυμίσουμε μόνο πως αν η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα δεν πρόβαλλαν ενστάσεις, μετά το δημοψήφισμα, για την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Κόφι Ανάν, η οποία συνηγορούσε υπέρ του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, πολύ πιθανό σήμερα η αναγνώριση του ψευδοκράτους να ήταν γεγονός.
Είναι φανερό ότι τα ρωσικά κεφάλαια και η επιρροή της Μόσχας ενοχλούν ορισμένους δυτικοευρωπαίους και κυρίως τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους στην Ε.Ε. Επιδιώκουν να στερήσουν την Κύπρο από τις ρωσικές καταθέσεις και να τις μεταφέρουν στις χώρες τους. Τα ρωσικά κεφάλαια είναι "βρόμικα" όταν θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία, αλλά θα είναι "αγνά και άσπιλα" όταν προστεθούν στο θησαυροφυλάκιο της Γερμανίας και των δορυφόρων τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει να υποτιμώνται οι δεξιές αγκυλώσεις στην Κύπρο, κατά της Ρωσίας. Είχα γράψει και άλλοτε ότι, στο μυαλό πολλών, συγχέεται ακόμη η Ρωσία με τη Σοβιετική Ένωση. Είναι χαρακτηριστικές οι ενστάσεις και η δυσφορία, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποτάθηκε στη Ρωσία για δανειοδότηση, προτού προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης. Βουλευτές περιέρχονταν τα κανάλια και διατύπωναν υπαινιγμούς ότι το δάνειο εξασφαλιζόταν έναντι πολιτικών ανταλλαγμάτων, ή ξεπουλήματος των οικοπέδων φυσικού αερίου.
Αλλά, ίσως, η πλέον επικίνδυνη εξέλιξη θα είναι αν η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ προωθήσει την προεκλογική δέσμευσή της για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, εφόσον συναινέσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Τέτοια εξέλιξη θα αποβεί καταστροφική για την Κύπρο. Ένταξη στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει την πολιτική και οικονομική απογύμνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απόσυρση της οικονομικής και πολιτικής στήριξης της Μόσχας, με καταστροφικές συνέπειες.
Το ΔΗΚΟ, το οποίο ορκίζεται πίστη στις παρακαταθήκες του Τάσσου Παπαδόπουλου, κάνει πως δεν θυμάται τη διαχρονική, σφοδρή, αντίδραση του ιστορικού του ηγέτη, ο οποίος, πολύ πριν ακόμη εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε διακηρύξει πως ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα αποβεί επιζήμια, "αφού η Κύπρος θα είναι φαντάρος και η Τουρκία στρατηγός".
Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν απαγορεύει την καλλιέργεια και τη διατήρηση πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και άλλες χώρες. Άλλωστε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειοδότηση της Κύπρου, η ίδια η Ε.Ε. τη ζήτησε. Προς τι, συνεπώς, κάποιοι να αντιπαραβάλλουν το ένα προς το άλλο;
Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να ανατινάσσει σχέσεις με τους δυνατούς. Και ιδιαίτερα με χώρες, οι οποίες τη στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά.

ΠΗΓΗ : Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ,

01/02/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire