Μια περίεργη ιστορία η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά φέρνει στο φως της δημοσιότητας το www.koutipandoras.gr και αφορά τον υποψήφιο πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Το δημοσίευμα, εμπλέκει τον Νίκο Αναστασιάδη σε «περίεργες επιχειρηματικές συναλλαγές» όπως κατονομάζονται στο δημοσίευμα, με πρωταγωνιστή τη σύζυγο του κ. Αναστασιάδη και το δικηγορικό του γραφείο.
Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Ο υποψήφιος πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας διαθέτει ίσως ένα από τα πλέον γνωστά δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1972 και δραστηριοποιείται κυρίως σε θέματα ναυτικού, αστικού και τραπεζικού δικαίου.

Το 2000 ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να συνεργαστεί με το δικηγορικό γραφείο Λεμής-Φιλίππου. Το deal προχωρά και το νέο γραφείο αποκτά των επωνυμία «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνεταίροι». Με το γραφείο συνδέθηκαν δύο εταιρείες. Η Imperium Services Limited και η Imperium Nominees Limited. Μέτοχοι της τελευταίας είναι κατά 60% η κ. Έλσα Αναστασιάδη, κατά 20% ο κ. Στάθης Λεμής και κατά 20% ο κ. Θεοφάνης Φιλίππου.
Τρία χρόνια μετά ιδρύεται η εταιρεία Makra Investments LTD, με μετοχικό κεφάλαιο χιλίων μετοχών, που η αξία της καθεμιάς δεν ξεπερνά τη μία λίρα. Οι μετοχές ανήκαν στην Imperium Nominees Ltd. Στην ίδια εταιρεία ανήκει και η Compaservus Nominees Limited. Μια εταιρεία υπηρεσιών που ανήκει στο γραφείο Νίκος Αναστασιάδης και Συνεταίροι.
Το 2004 είναι μία χρονιά σταθμός για την Κύπρο. Ο κυπριακός λαός καλείται να αποφασίσει σε δημοψήφισμα για το περιβόητο σχέδιο Ανάν. Το πολιτικό θερμόμετρο στο νησί έχει ανέβει στα ύψη. Ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και σημερινός υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυπριακός λαός όμως θα εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν με ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό που έφτασε το 76%.
Την ίδια περίοδο το γραφείο του κ. Αναστασιάδη συνεχίζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η Compaservus Nominees Limited πουλά τις μετοχές της Makra Investments LTD έναντι του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ. δολαρίων.
Έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου, το επιβεβαιώνει.
«Η εταιρεία Compaservus Nominees Limited… ανήκει στον όμιλο του γραφείου του Νίκου Αναστασιάδη όπου οι μέτοχοι είναι και συνέταιροι στο πιο πάνω γραφείο» και καταλήγει ότι «η συγκεκριμένη πράξη για 50 εκατ. δολάρια αφορά την πώληση μετοχών (υπόθεση εταιρείας Makras Investment Ltd) για την οποία σας ενημερώσαμε με επιστολή».
Πιο απλά μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο που δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ κατορθώνει να αποκομίσει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από πώληση μετοχών. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους συναλλαγή ήταν αυτή ώστε να καταφέρει να αποκομίσει τόσο τεράστιο κέρδος;
Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ
Τα παράξενα όμως δε σταματούν εδώ. Τον Ιούλιο του 2008 η ίδια εταιρεία-η Compaservus Nominees Limited-προχωρά στη σύναψη ενός δανείου μαμούθ ύψους 9,917,050 ευρώ από τη ρωσική Τράπεζα «The joint Stock Bank “Sobibank’’.
To δάνειο χορηγήθηκε από την Τράπεζα στην εταιρεία, βάζοντας ως ενέχυρο τις 5.000 μετοχές της. Σημαντική λεπτομέρεια; Η αξία των μετοχών της εταιρείας δε ξεπερνούσε το 1,71 ευρώ η καθεμία. Πιο απλά η εταιρεία έβαλε ως ενέχυρο μία αξία 8,550 ευρώ και εξασφάλισε δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ περίπου. Πρωτοτυπία τεράστια, που ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε ίσως να εξηγήσει με ποιον τρόπο κατάφερε να το επιτύχει.
Το συγκεκριμένο δάνειο όμως δεν ήταν και το μοναδικό. Ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2008 μία δεύτερη εταιρεία συμφερόντων του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη, έλαβε και άλλο δάνειο από την ίδια τράπεζα. Πρόκειται για την Mareplex Services Ltd, στην οποία ιδιοκτήτες εμφανίζονται οι Έλσα Αναστασιάδη με ποσοστό 60%, Στάθης Λεμής με 20% και Θεοφάνης Φιλίππου με 20%.
Η εταιρεία έλαβε δάνειο ύψους 9,917,050 εκατ. ευρώ, βάζοντας ενέχυρο 1000 μετοχές, η αξία των οποίων δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ η κάθε μία. Πιο απλά με 1000 ευρώ υποθήκη κατάφερε να λάβει ποσό κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα οι δύο εταιρείες εξόφλησαν τις επιβαρύνσεις από τα δάνεια στις λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 17/12/2008, μέσω συμβολαίου ακύρωσης.
Τώρα με ποια κριτήρια μία Τράπεζα χορηγεί σε δύο εταιρείες δάνεια μαμούθ, με υποθήκες εξευτελιστικά ποσά είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί.
Πλυντήριο ξεπλύματος η Sobibank
Στο μεταξύ η ρωσική τράπεζα Sobibank δεν είναι ένα τυχαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Πρόκειται για έναν οικονομικό οργανισμό με ισχυρότατες πολιτικές διασυνδέσεις στη Ρωσία, η οποία ιδρύθηκε το 1990. Κατά το παρελθόν φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Ρωσία, με πρωταγωνιστές ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, ακόμη και εγκληματικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, από το 1996 έως και το 1999 ένα ποσό ύψους 7 δισ. δολαρίων έφυγε από τη χώρα. Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το FBI είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.
Έρευνα για το θέμα είχε διενεργήσει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το δημοσίευμα χαρακτήριζε τη ρωσική τράπεζα ως την «καρδιά ενός σχήματος μαζικού ξεπλύματος χρήματος ανάμεσα στους οποίους ήταν και ρώσοι επιχειρηματίες και εγκληματικά στοιχεία».
Το πρακτορείο δημοσίευε μάλιστα και επίσημα έγγραφα δικαστηρίου, τα οποία αναφέρονταν σε ξέπλυμα χρήματος με μεταφορά παράνομων κερδών μέσα από σειρά επιχειρήσεων και τραπεζικών λογαριασμών, ώστε το παράνομο χρήμα να είναι νόμιμο.
Τώρα το πώς εμπλέκονται οι δύο εταιρείες του υποψηφίου προέδρου για την Κυπριακή Δημοκρατία με μια τράπεζα που φέρεται να ξεπλένει χρήμα για ρώσους ολιγάρχες και εγκληματίες είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος.
Όπως επίσης και πως κατάφερε να εξασφαλίσει με ψίχουλα δάνεια μαμούθ, μέσω της ρωσικής Τράπεζας. Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αναστασιάδη, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Οι συνεργάτες του υποψηφίου προέδρου δεσμεύτηκαν να απαντήσουν εντός της ημέρας (χθες)», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Διαβάστε το έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου που αναφέρει τις κινήσεις του κ. Αναστασιάδη


Δείτε τα έγγραφα-ντοκουμέντα των συναλλαγών με τη ρωσική Τράπεζα.


Τα μετοχικά κεφάλαια των δύο εταιρειών με τα οποία κατάφεραν να πάρουν δάνεια εκατομμυρίων από τη ρωσική Τράπεζα


Πηγή: koutipandoras.gr