ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 avril 2013

Κυπριακή Οικονομία - Νηνεμία πριν από την καταιγίδα στη Λευκωσία;


The Economist

Μια ανησυχητική ηρεμία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Λευκωσία, μετά την αναστάτωση που έζησε η Κύπρος τον Μάρτιο. Με τους περιορισμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να παραμένουν σε ισχύ, οι Κύπριοι κρατούν το ρευστό τους. Τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν παρελθόν, γεγονός που παγώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι τουρίστες κατά κανόνα αποφεύγουν τις χώρες που πλήττονται από κρίση και ήδη ο αριθμός επισκεπτών της Κύπρου ήταν το πρώτο τρίμηνο φέτος μειωμένος κατά 10% από το αντίστοιχο, περσινό. Και αυτή είναι μόνον η αρχή. Η κυπριακή οικονομία αναμένεται να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση.

Οσο περισσότερο θα ισχύουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου, τόσο μεγαλύτερο το πλήγμα για την κυπριακή οικονομία. Η προ της κρίσης συμμετοχή των υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και εκείνων του χρηματοπιστωτικού τομέα στο ΑΕΠ έφθαναν στο 7,4% και 9,2%, αντιστοίχως. Ο,τι κι αν συμβεί τώρα, ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου θα συρρικνωθεί δραστικά. Είναι πιθανόν ωστόσο, να μπορέσει η Κύπρος να διατηρήσει την ελκυστικότητά της ως επιχειρηματικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό θα οφείλεται στο καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει στους κλάδους παροχής νομικών και λογιστικών υπηρεσιών. Αυτό το παράθυρο ελπίδας θα κλείσει όμως αν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου δεν καταστούν σύντομα παρελθόν.
Ηδη, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου χαλαρώνει κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς. Ωστόσο, για να αρθούν πλήρως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την αποφυγή μαζικών εκροών κεφαλαίων από τη χώρα, μόλις αρθούν. Στόχο αποτελεί η εκκαθάριση της Λαϊκής και η αναβίωση της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης της χώρας. Αλλά οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και μάλλον θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
Την 25η Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε το τελικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, είχε αποφασισθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπασθεί σε μια «καλή» και μία «κακή» οντότητα. Οι ζημίες της καλής τράπεζας θα απορροφούντο από τους μετόχους της, του κατόχους ομολόγων της αλλά και τους καταθέτες στον βαθμό που διατηρούσαν σε αυτήν ανασφάλιστα ποσά πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι τελευταίοι θα αναλάμβαναν το μεγαλύτερο ποσοστό των ζημιών, αξίας περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Η διάσπαση της τράπεζας υλοποιείται. Τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι υποχρεώσεις της «καλής Λαϊκής» μεταφέρονται τώρα στην Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, η τελευταία αναλαμβάνει και τα εξυπηρετούμενα μεν, με καθυστερήσεις δε, δάνεια της Λαϊκής. Αν αυτά σταματήσουν να εξυπηρετούνται, η Τράπεζα Κύπρου θα βρεθεί με μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ανοίγματα. Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθεί με μέρος των 10 δισ. ευρώ που προέρχονται από κεφάλαια καταθετών της, τα οποία μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο.
Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του κυπριακού ΑΕΠ. Δυστυχώς για τη χώρα, αναλυτές αναφέρονται στην πιθανότητα συρρίκνωσης της έως και 33% μέσα σε μια τετραετία, αρχής γενομένης από το 2011. Αν αυτό ισχύσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 24% που υπολογίζεται για την ελληνική οικονομία σε διάστημα εξαετίας, από το 2008 και μετά. Και, αν η κυπριακή οικονομία συρρικνωθεί τόσο δραστικά, το τελευταίο καρφί στο φέρετρό της δεν θα είναι η μαζική φυγή κεφαλαίων, αλλά η μαζική φυγή εργατικού δυναμικού..


Πηγή: Η Καθημερινή/The Economist
Δημοσιεύτηκε στις 30/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire