ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 24 avril 2013

Αρμενία - Χιλιάδες στην επέτειο μνήμης της σφαγής των Αρμενίων στο Ερεβάν

Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σήμερα την επέτειο μνήμης της σφαγής των Αρμενίων πριν από 98 χρόνια υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία και αποτελεί γενοκτονία σύμφωνα με το Ερεβάν - χαρακτηρισμό που απορρίπτει η Τουρκία. 

 

Στιγμιότυπο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ερεβάν
Στιγμιότυπο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ερεβάν




Ένα τεράστιο πλήθος είχε αρχίσει από το πρωί να συγκεντρώνεται σε μνημείο στην κορυφή ενός λόφου της αρμενικής πρωτεύουσας για να καταθέσει λουλούδια μπροστά από την ακοίμητη φλόγα που συμβολίζει τη μνήμη των νεκρών. Η τελετή αναμεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
"Υποκλινόμαστε σήμερα στη μνήμη των αθώων θυμάτων", δήλωσε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν. "Είναι καθήκον μας να συνειδητοποιήσουμε και να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι η άρνηση της γενοκτονίας συνιστά διαιώνιση αυτού του εγκλήματος", πρόσθεσε σε μια σαφή επίθεση εναντίον της Άγκυρας.
Χθες τη νύχτα πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν πορεία 10.000 ανθρώπων με πυρσούς, κατά τη διάρκεια της οποίας νεαροί ακτιβιστές του εθνικιστικού κόμματος Ντασνακτσουτιούν έκαψαν τουρκικές σημαίες. "Κάθε πυρσός συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι χύθηκε το αίμα αθώων θυμάτων", δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία, ο 23χρονος Ασότ Καζαριάν.
Διαδηλωτές καίνε την τουρκική σημαία  
Διαδηλωτές καίνε την τουρκική σημαία


Το Ερεβάν επιδιώκει εδώ και καιρό να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα η γενοκτονία των Αρμενίων. Πολλές χώρες την έχουν αναγνωρίσει, μεταξύ των οποίων η Γαλλία το 2001. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την είχε αναγνωρίσει το 1987. Η Τουρκία από την πλευρά της αρνείται τον όρο γενοκτονία, παρόλο που παραδέχεται πως έγιναν σφαγές.
Για τους Αρμένιους, η γενοκτονία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει παρά 300.000 ως 500.000 νεκρούς. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως επρόκειτο για καταστολή ενός πληθυσμού ενόχου για συνεργασία με το ρώσο εχθρό στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και πως δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι είχαν επίσης σκοτωθεί από τους Αρμενίους.



Πηγή: www.enet.gr/ΑΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire