ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 25 avril 2013

Αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Το «Λάθος» μέσα από τα μάτια των μαθητών

«Το έργο του έχει βάλει τον σπόρο του στους μαθητές». Περίσσεψε η συγκίνηση στην εκδήλωση των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης για τον «αιώνιο έφηβο», τον Αντώνη Σαμαράκη, γεγονός που σχολίασε και η σύζυγός του, Ελένη.

Η Ελένη Σαμαράκη ανάμεσα στους μαθητές
Η Ελένη Σαμαράκη ανάμεσα στους μαθητές



«Πραγματικά συγκινήθηκα πάρα πολύ γιατί είδα ότι το έργο του Αντώνη έχει βάλει τον σπόρο του και τα παιδιά δούλεψαν πάνω σε αυτό. Ελπίζω να τους μείνει κάτι και για όλη τους τη ζωή», δήλωσε η Ελένη Σαμαράκη και πρόσθεσε: «Εχω επισκεφτεί πολλά σχολεία που κάνουν εκδηλώσεις. Πρέπει να σας πω ότι αυτή εδώ με εξέπληξε για την πρωτοτυπία της, γιατί ήταν πραγματικά αυτό που είπα και πριν, το τι τους έδωσε το έργο του Αντώνη. Δεν παπαγάλισαν, δεν έπαιξαν το έργο του Αντώνη, αλλά παρουσίασαν με διαφορετικό τρόπο η κάθε ομάδα μαθητών αυτό που πήραν από το έργο, κάτι που θεωρώ πιο σημαντικό από όλα».
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, έκανε γνωστό ότι το όνομα του Αντώνη Σαμαράκη θα δοθεί σε ένα νηπιαγωγείο, ενώ η σύζυγός του θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης, όπως είχε συμβεί και με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα, μετά τον θάνατο του οποίου η Ελένη Σαμαράκη δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών 1.826 τίτλους βιβλίων από την προσωπική τους συλλογή. Στην πλειονότητά τους τα βιβλία έχουν ιδιαίτερη συναισθητική αλλά και αρχειακή αξία, καθώς εμπεριέχουν ιδιόχειρες αφιερώσεις από τους 1.128 Ελληνες και 127 Κύπριους συγγραφείς.
Η εκδήλωση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα του «Λάθους», του «Ζητείται Ελπίς» και του «Αρνούμαι».
Διάλεξη
Η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Αικατερίνη Τικτοπούλου, έδωσε διάλεξη με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης: Η φωνή μιας άγρυπνης συνείδησης», ενώ μαθητές γυμνασίων και λυκείων του δήμου παρουσίασαν εργασίες και δρώμενα εμπνευσμένα από το έργο του δημιουργού.
«Οι εργασίες των μαθητών ήταν πολύ πρωτότυπες και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Ηταν πολύ ωραίες οι σκέψεις τους, πολύ ωραίος ο τρόπος που παρουσιάστηκαν πάνω στη σκηνή. Εμένα αν μου έλεγαν να πω έστω μία κουβέντα, δεν θα ήμουν σε θέση να το κάνω», είπε η Ελένη Σαμαράκη.
«Ευτυχής» και «ευλογημένος» για τη γνωριμία, τη φιλία και την εκτίμηση «αυτού του σημαντικού άντρα του παγκόσμιου σπιτιού» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
«Ακόμη και με τον θάνατό του έδωσε την ελπίδα που απεγνωσμένα ζητούμε, προσφέροντας και δωρίζοντας στην ανθρωπότητα και στην επιστήμη τα όργανα του σώματός του. Εως το τέλος παρέμεινε ηθικός και σκεπτόμενος άνθρωπος, διορατικός καλλιτέχνης, υπόδειγμα ηθικής, διεκδικητής δικαιοσύνης και ελευθερίας», είπε ο κ. Δανιηλίδης.


Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire