ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 avril 2013

Τι γράφει ο ξένος τύπος 30/04/2013


LONDON EVENING STANDARD

«Γερμανοφοβία»


Τα αντιγερμανικά συναισθήματα κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου οι λαοί εναντιώνονται στην πολιτική λιτότητας την οποία στηρίζει το Βερολίνο. Πρόσφατα η... γερμανοφοβία έκανε την εμφάνισή της και στη Γαλλία. Στο Παρίσι, η γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρί Νοέλ Λίνμαν επικαλείται το πνεύμα του στρατηγού Ντε Γκωλ κατά των γερμανικών παραινέσεων προς το Παρίσι.
Η ρητορική ενάντια στη «γερμανική Ευρώπη» φέρνει στον νου τις προσπάθειες του Αδόλφου Χίτλερ να κατακτήσει τη Γηραιά Ηπειρο. Ομως η γερμανική ελίτ δεν επιθυμεί να κατακτήσει την Ευρώπη, απλώς βλέπει το «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» ως αποθέωση και απόδειξη υπεροχής των ιδεών της. Ο καγκελάριος Κολ έβλεπε τη γερμανική επανένωση σαν πρελούδιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ένωσης. Το ενδεχόμενο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος βρίσκεται εγγεγραμμένο στον πυρήνα του πολιτικού DNA της Γερμανίας. Η κατηγορία που μπορεί να προσάψει κανείς στους Γερμανούς είναι ότι δεν προσπάθησαν να επιτύχουν την πολιτική ένωση της Ευρώπης πάνω σε μια δημοκρατική βάση. Με σημερινή στρατηγική του, το Βερολίνο θα τσακίσει οικονομικά την περιφέρεια πριν από την πολιτική ένωση.


HERALD SCOTLAND


Απόσχιση της Σκωτίας


Η βρετανική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ορθώς εξετάζουν τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μιας σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Εκείνοι που κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν ότι προσπαθεί να τρομάξει τους πολίτες είναι σαν να κατηγορούν ένα φάρο, ξεχνώντας ότι ο φάρος έχει ένα και μοναδικό στόχο: να αποτρέψει την καταστροφή. Ετσι, λοιπόν, ο κ. Οζμπορν είναι υποχρεωμένος να ρίξει άπλετο φως στους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από μια πιθανή απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθήκον του είναι να βεβαιωθεί ότι οποιαδήποτε ξένη χώρα, για παράδειγμα η Σκωτία, χρησιμοποιεί τη στερλίνα δεν θα προκαλέσει ζημία στο νόμισμα. Μια ξεχωριστή νομισματική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια «Σκωτία α λα Κύπρος», που θα έχει ως νόμισμα τη στερλίνα με κίνδυνο αποσταθεροποίησης της στερλίνας, δεν είναι αποδεκτή. Προς τούτο, η σχετική προειδοποίηση του κ.Οζμπορν αποτελούσε καθήκον του. Αρκεί να θυμάται κανείς ότι στην Ευρωζώνη οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι υποχρεωμένες, λόγω της ανάγκης σταθεροποίησης του κοινού νομίσματος, να ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές της Γερμανίας.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 30/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire