ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 27 avril 2013

Κύπρος : Κυβερνούν ανίκανοι

Ασυνεννοησία, αντιφάσεις, αποκρύψεις

Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Θα πουλήσουμε χρυσό... δεν θα πουλήσουμε, δίκαιη η φορολόγηση ακίνητης περιουσίας λέει ο Χάσικος, στρεβλή λέει ο Στυλιανίδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στον λαό, προεκλογικά, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Και τώρα αντιμετωπίζουμε αντιφάσεις, απόκρυψη της αλήθειας, πρόκληση σύγχυσης και σύγκρουση λόγων μεταξύ των υπουργών.
Στις 17 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωνε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg: "Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν εν ευθέτω χρόνω, κυρίως από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Προφανώς αυτό είναι μια μεγάλη απόφαση", τόνισε.

Έξι μέρες αργότερα, στις 23 Απριλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, ανέκρουσε πρύμναν: "Η Κύπρος δεν δίνει προτεραιότητα στην πώληση των αποθεμάτων χρυσού. Δεν είναι καν το πιο σημαντικό, ή το θέμα του μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι κάτι που βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα", δήλωσε.
"Θα πουλήσουμε, δεν θα πουλήσουμε..., είναι προτεραιότητα, αλλά δεν είναι..., πρόκειται για μεγάλη απόφαση, αλλά δεν βρίσκεται στην ατζέντα τώρα". Διαλέγει και παίρνει ο λαός, ό,τι νομίζει...

Ερχόμαστε τώρα στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος παρουσίασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ως περίπου άψογο, τέλειο και ιδιαιτέρως δίκαιο για όλους.
Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων, δήλωνε: "Να μη θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά μεγάλα ποσά, έτσι ώστε να μην αντέχει το νοικοκυριό. Δηλαδή, αν μιλούμε για ένα ποσό 50-100 ευρώ τον χρόνο, θεωρώ ότι είναι απόλυτα δυνατό από το κάθε νοικοκυριό, θα έλεγα και από το πιο φτωχό νοικοκυριό, να πληρώσει αυτό το τέλος. Αλλά σίγουρα η φιλοσοφία είναι ότι θα πρέπει όλοι να καταβάλουν, κανένας να μην καταβάλει λιγότερα ή περισσότερα σε βάρος του άλλου" (23 Απριλίου 2013).
Αυτά μας έλεγε ο αρμόδιος υπουργός. Ούτε στρεβλώσεις έβλεπε ούτε αδικίες ούτε μεγάλα ποσά που δεν μπορεί να πληρώσει "και το πιο φτωχό νοικοκυριό". Δεν ρώτησε βέβαια τα νοικοκυριά των ανέργων αν μπορούν να πληρώσουν, έστω και αυτό που προσδιορίζει σε 50-100 ευρώ...
Τι μας είπε όμως μόλις μία μέρα αργότερα, στις 24 Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης;
Μας είπε ευθαρσώς και με πάσαν ειλικρίνεια, ότι "η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα στη βάση των δεδομένων, αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, δυστυχώς είναι στρεβλά και οδηγούν σε μη δίκαιες και στρεβλές λύσεις και θέλει να τα πει ανοικτά και καθαρά στον λαό... Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια των Λεμεσού, Λευκωσίας και Λάρνακας, όπου είναι κτισμένα σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν άδεια οικοδομής και δεν θεωρούνται οικίες, αλλά οικόπεδα και χωράφια".
Υπάρχουν τελικά και στρεβλώσεις, και δεν ισχύει η δήλωση του κ. Χάσικου, ότι όλοι θα πληρώσουν και "κανένας δεν θα καταβάλει λιγότερα ή περισσότερα σε βάρος του άλλου". Θα πληρώσει ο φτωχόκοσμος και κάποιοι έχοντες και κατέχοντες θα διαφύγουν. Οι τελευταίοι φοροδιαφεύγουν και θα πληρώσουν οι μικροϊδιοκτήτες και η πρώτη κατοικία.
Αλλά, και τι συνιστά αυτή η "προσωρινή λύση", για να αποδείξουμε στην Τρόικα ότι είμαστε καλά παιδιά; Να ψηφίσει, δηλαδή, η Βουλή ένα ετεροβαρές νομοσχέδιο, και σε δύο μήνες θα έλθει άλλο, τροποποιημένο, αλλά ασφαλώς με την ίδια φιλοσοφία.
Μπακαλίστικες δουλειές, τις οποίες καλείται η Βουλή να απορρίψει. Και εκτεθειμένοι έναντι του συνόλου του λαού θα είναι οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, αν σπεύσουν να ψηφίσουν το στρεβλό, προσωρινό και γεμάτο αδικίες νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, ας κινηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συστήσει στους υπουργούς του λιγότερη ακράτεια λόγου, μεγαλύτερη συνεννόηση προτού μιλήσουν και λιγότερη ωραιοποίηση των κακώς εχόντων. Στο κάτω-κάτω τι επιστράτευσε στο Προεδρικό ολόκληρη στρατιά δημοσιογράφων; Ας βάλουν μια τάξη στην ασυνεννοησία και στις αντιφάσεις...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire