ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 26 avril 2013

Συμπόσιο για τον Καβάφη στο Λονδίνο

Συμπόσιο με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: Ο Μεγάλος Δρόμος για την Ιθάκη» διοργανώνει αύριο το Κινγκς Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, που γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 και πέθανε στις 29 Απριλίου 1933.


Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά Greece in Britain 2013 που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο και στο πλαίσιο του έτους Καβάφη που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι: Η σχέση του Καβάφη με την Αγγλία. Τα έργα του ποιητή και η επιρροή του Κ. Καβάφη στη σύγχρονη εποχή. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στο κλασικό και ίσως πιο γνωστό ποίημά του, «Ιθάκη».
Ο Κ. Καβάφης, αν και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε οικογενειακές καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αγγλία μετά το θάνατο του πατέρα του και τη σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης. Μέχρι το 1876 έζησε στο Λίβερπουλ και το Λονδίνο. Έτσι διδάχθηκε την αγγλική γλώσσα σε πολύ μικρή ηλικία και, όπως λένε κάποιοι μελετητές του, «ήταν τα χρόνια που τον σημάδεψαν σε όλη τη μετέπειτα ζωή του και το έργο του». Αργότερα ο ίδιος θα γράψει: «Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει, τι δύσκολο να μάθει της πενίας την νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους».
Το εμπόριο βαμβακιού δεν πήγαινε καλά και έτσι μαζί με τα αδέρφια του και τη μητέρα του παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψουν στην Αλεξάνδρεια.
Η σχέση του Κ. Καβάφη με το πασίγνωστο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Κινγκς Κόλετζ είναι αξιοσημείωτη. Ο θείος του, Κωνσταντίνος Ιωνίδης, ήταν ένας από τους χορηγούς της έδρας Κοραή, της πρώτης παγκόσμιας έδρας νεοελληνικών σπουδών, που ιδρύθηκε στο Κινγκς Κόλετζ το 1919. Μάλιστα, ο Κ. Καβάφης είχε προταθεί, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, για την έδρα αυτή την οποία όμως τελικά κατέλαβε ο Αρνολντ Τόμπι.
 
Ο Κ. Καβάφης δεν τύπωνε τα ποιήματα του αλλά τα αντέγραφε χειρόγραφα και, όταν μαζευόταν ένας σεβαστός όγκος, τα έκανε βιβλία. Κατόπιν τα μοίραζε σε φίλους. Μία από αυτές τις σπάνιες συλλογές βρίσκεται στο Κινγκς Κόλετζ.
Πηγή:ΑΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire