ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 24 avril 2013

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων 24/04/2013

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πάτησαν τη... σκανδάλη για το Δημόσιο
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο κύβος ερρίφθη... Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης, καθώς δεν δεχόταν τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο... αριστερός υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, τελικά «υπέκυψε» στις απαιτήσεις της τρόικας και τραβώντας τη σκανδάλη ανακοίνωσε χθες τον τρόπο που 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός μέχρι το τέλος του 2014".
ΕΘΝΟΣ: Το πρώτο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η παρατεταμένη εκκρεμότητα, που αφορά την κατάργηση περιττών και ασύμφορων οργανισμών του Δημοσίου, οδεύει στο τέλος. Το ερχόμενο Σάββατο δίνεται στη δημοσιότητα ο κατάλογος των φορέων από τους οποίους θα προέλθουν οι 1.800-2.000 απολύσεις. Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαράς, διαμορφώθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 15.000 απομακρύνσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Οι καταθέσεις θα χαθούν και οι... γείτονες θα επιτεθούν»
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σάλος από τον μυστηριώδη «Αγνωστο» του διαδικτύου. Δημοσιεύουμε τα όσα λέει με κάθε επιφύλαξη γιατί αν από όσα ισχυρίζεται έχει βάση το 1%, τότε πρέπει να προετοιμαζόμαστε για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης αμέσως μετά το Πάσχα!!!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δόσεις από 10 ευρώ για χρέη σε εφορίες, Ταμεία
Η εφημερίδα γράφει ότι "ευνοϊκότερο πλαίσιο ρύθμισης για μικροοφειλέτες έως 5.000 ευρώ, αλλά και για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά και βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Δεν θα αυξηθεί ο φόρος ακινήτων του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανα-ταραχή για 30.891 υπαλλήλους
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ανω-κάτω οι υπηρεσίες του Δημοσίου κι ένα ατελείωτο πέρα-δώθε για 31.000 υπαλλήλους (30.891 για την ακρίβεια) που θα εξαναγκαστούν μέσα στο 2013 να αλλάξουν δουλειά και ζωή, μετακινούμενοι σε θέσεις ακόμη και κατώτερες των προσόντων τους, με λιγότερες απολαβές, ή -το χειρότερο- να αποχωρήσουν αναγκαστικά από την υπηρεσία τους βγαίνοντας στην ανεργία ή την υποχρεωτική συνταξιοδότηση με αβέβαιο και δυσμενές μέλλον".
ΕΣΤΙΑ: Καταστρέφεται ο εθνικός πλούτος
Η εφημερίδα τονίζει "διαπρεπής Ελλην που με την δραστηριότητά του στο εξωτερικό έχει δημιουργήσει σημαντικό ατομικό και κοινωνικό πλούτο, έλεγε ότι σήμερα στην Ελλάδα καταστρέφεται ο,τιδήποτε έχει αξία. Ο,τι έχει αποκτήσει αξία κατά τις τελευταίες δεκαετίες με κόπους και θυσίες μιας ολόκληρης γενιάς -της μεταπολεμικής- απαξιώνεται. Διότι το κράτος έχει θέσει υπό διωγμό τον πάσης φύσεως πλούτο".
Η ΑΥΓΗ: Ιδού το μεγάλο κόλπο στον ΟΠΑΠ
Σύμφωνα με την εφημερίδα "οσμή σκανδάλου αναδύεται από την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση δημόσιου οργανισμού που προωθεί η κυβέρνηση, αυτή του ΟΠΑΠ. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που δια του Γ. Σταθάκη έκανε λόγο για «ξεπούλημα» του Οργανισμού, ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι με το ειδικό φορολογικό καθεστώς του 30% το Δημόσιο έχει ήδη εισπράξει για το πρώτο τρίμηνο 85 εκατ. ευρώ και, άρα, έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά του κ.ο.κ. Από αυτό όμως συνάγεται ότι τα κέρδη του Οργανισμού το πρώτο τρίμηνο ανέρχονται σε 270 εκατ. και στο έτος θα κυμανθούν περί το 1 δισ. ευρώ"
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο Ε9 για τα αγροτεμάχια
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, θα υπολογιστούν η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:  Το πλεόνασμα του μπαταχτσή
Σύμφωνα με την εφημερίδα "παύση πληρωμών είναι η κυβερνητική συνταγή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, προκειμένου να ικανοποιηθεί η τρόικα και με τη σειρά της να ανοίξει θέμα για γενναίο κούρεμα του δημόσιου χρέους. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει σταματήσει να πληρώνει. Οι πληρωμές για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ ήταν 0,00 ευρώ (!). Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κόπηκε κατά 60%. Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ έπεσε στο 50%. Αλλά και οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν δραστικά στα 213 εκατ. ευρώ, με στόχο 680 εκατ. ευρώ του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: Ρεσιτάλ υποκρισίας από Βενιζέλο
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αντιπαραθέσεις των τριών εταίρων συνεχίστηκαν και χθες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έθεσε επιτακτικά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και μάλιστα αυτό να προβλεφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα πάνδημο αίτημα, όμως, όταν το θέτει εκβιαστικά αυτός που ανέβασε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, είναι ένδειξη μεγάλης υποκρισίας".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκδηλώθηκε διαφωνία Βενιζέλου στο παρά 1'
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με εντάσεις και διαφωνίες από πλευράς ΠΑΣΟΚ, και δευτερευόντως από τη ΔΗΜΑΡ, εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και πρέπει να ψηφιστεί έως την Κυριακή".
Η ΝΙΚΗ: Αυθαίρετα, ο δρόμος για σίγουρη τακτοποίηση
Η εφημερίδα γράφει ότι "fast track νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπόσχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του καλοκαιριού, και το οποίο θα προβλέπει χρονικό διάστημα υποβολής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» έως και ένα χρόνο για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων".
Ο ΛΟΓΟΣ: Κατακαλόκαιρο το νέο δημόσιο
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο Αντώνης Μανιτάκης, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολυνομοσχέδιο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης προωθείται η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την κατάργηση της σταθερής δουλειάς. Με τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων παραδίδουν στους επιχειρηματίες Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες".
ΤΑ ΝΕΑ: Πυρετός ΦΠΑ στην κυβέρνηση
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τριβές στην κυβέρνηση προκαλεί το αιφνιδιαστικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα άρθρο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Η Ιπποκράτους κάνει λόγο για εφικτό στόχο, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στις διατάξεις του νομοσχεδίου".
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κερδίζουν το στοίχημα οι συστημικές τράπεζες
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετικές εξελίξεις αναμένονται στο κρίσιμο στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγάλων τραπεζών. Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχ. Σάλλας ανακοίνωσε χθες ότι η τράπεζα υπερκαλύπτει τον στόχο για εξεύρεση του 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές. Ανάλογη εικόνα και από την Alpha, ενώ ισχυρή συμμαχία γνωστών επιχειρηματιών στηρίζει την προσπάθεια της ΕΤΕ, η οποία φέρεται να κερδίζει τη μεγάλη μάχη. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προϋπολογισμός στην κόψη με υπερβάσεις και υστέρηση
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην κόψη του ξυραφιού κινείται ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με τις μεγάλες απειλές να εντοπίζονται στις εισπράξεις από την έμμεση φορολογία και στα «ανοίγματα» των ασφαλιστικών ταμείων, οι ανάγκες των οποίων υπερβαίνουν αισθητά τους στόχους που έχουν τεθεί".
 

Πηγή: www.naftemporiki.gr/ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire