ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 avril 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 27/04/2013




Τα όσα κατέθεσαν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, το ενδεχόμενο να φύγουν ξένες τράπεζες από την Κύπρο, τα δισεκατομμύρια που έκαναν φτερά από την Κύπρο τον Μάρτιο, οι μειώσεις μισθών, η μείωση των επιτοκίων, το ταμείο αλληλεγγύης που διατηρείτο στο Προεδρικό επί κυβέρνησης Χριστόφια και ο έλεγχος που αναμένεται να γίνει επί αυτού από τη Γενική Ελέγκτρια, η μείωση των ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολλέγια, αλλά και η αίτηση της Aegean για δημιουργία θυγατρικής στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στις κυπριακές εφημερίδες.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Φεύγουν ξένες τράπεζες», αναφέρει ότι την πόρτα εξόδου από την Κύπρο φαίνεται να ανοίγει πρώτος ο τραπεζικός ρωσικός όμιλος VTB στη θυγατρική τους στην Κύπρο, Russian Commercial Bank (RCB), γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την κυπριακή οικονομία και κυρίως για την εικόνα της χώρας. Σχετική είδηση της εφημερίδας «Times» της Μόσχας επιβεβαίωσε με σαφήνεια ο εδώ επικεφαλής της RCB με δηλώσεις στον «Φ», Βλαντιμίρ Ποπώφ.
Διαβάστε επίσης: 
Κατεχόμενα: Συνάξεις πρέσβεων από Ντάουνερ.
Χρ.Γιωρκάτζη: Η χρεοκοπία ήταν προδιαγεγραμμένη.
Χαρ.Σταυράκης: Εγώ πάντως, εν τζιαι...
Οι ζημιές που ξεχάσαμε: Δεκάδες χαμένα δισεκατομμύρια από το 1974.
Λεωφορεία Λεμεσού: Ποινική έρευνα για ύποπτα τιμολόγια εκατομμυρίων.
Απελπισμένος πατέρας: Με το νεκρό βρέφος πήγε στην Τροχαία.
Λευκωσία: Μπήκαν οι θεμέλιοι στην πλ. Ελευθερίας.
Ενέργεια: Συγχώνευση ΔΕΦΑ με ΚΡΕΤΥΚ θέλει ο ΔΗΣΥ.
Αγορά: Πασχαλινό τραπέζι με «κουρεμένες» τιμές.
Κοινωνία: 22χρονος το νέο θύμα υπερβολικής ταχύτητας.
Οικονομία: Τρομάζουν τα σενάρια για ΑΕΠ – ανεργία.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «E-mail φωτιά για Κυπριακές Αερογραμμές» γράφει ότι η Aegean ζητά να αποκτήσει Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα για θυγατρική εταιρεία στην Κύπρο και ότι οι φόβοι είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι η «ταφόπλακα» των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα, χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΔΗΣΥ καλούνται να εκλέξουν τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματος. Επίσης, η «Αλήθεια» γράφει ότι την Τρίτη θα είναι η πρώτη συνεδρία του μεταβατικού Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου και ότι η οποία ανακοίνωσε μειώσεις επιτοκίων κατά 0,5% και αναδιαμόρφωση δόσεων.
«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πικρές αλήθειες» αναφέρεται στα όσα κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία περιγράφοντας το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που συνθέτει την κυπριακή πραγματικότητα, είπε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη η σημερινή οικονομική τραγωδία. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι μειώθηκαν κατά 60% οι ξένοι φοιτητές στα κυπριακά κολέγια και ότι παραδόθηκε υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας για επίλυση των προβλημάτων. Επίσης, γράφει ότι παρά την πτωτική πορεία των τιμών των καυσίμων, οι καταναλωτές γεμίζουν με φειδώ.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σαρωτικές μειώσεις μισθών» γράφει ότι σοβαρότατες καταγγελίες διατυπώνει η ΣΗΔΥΚΕΚ-ΠΕΟ για επιβολή μονομερών αυθαίρετων αποφάσεων από κυβέρνηση, δήμους και οργανισμούς. Αλλού, γράφει ότι σε νέα προκλητική ενέργεια προέβη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών των κατεχομένων προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Επίσης, γράφει ότι αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία ζητούν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, θεωρώντας το άδικο.
Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Οι τράπεζες και το Μαρί διέλυσαν την οικονομία» αναφέρεται πρωτοσέλιδα στα όσα κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης ο οποίος είπε ότι οι τράπεζες και η τραγωδία στο Μαρί προκάλεσαν την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ποσό ύψους 3,7 δισ. ευρώ έφυγε από τις τράπεζες τον Μάρτιο, 0,9 δις τον Φεβρουάριο και 1,7 δισ. τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες που μαζεύουν για να στείλουν οι Κύπριοι του Λονδίνου στους δυσπραγούντες στην Κύπρο.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire