ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 avril 2013

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων 30/04/2013


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 200.000 ευρώ για πέντε μέρες στην Κόστα Ρίκα
Η εφημερίδα γράφει ότι "στα πρόθυρα εγκεφαλικού λέγεται ότι βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όταν πήρε στα χέρια του τον λογαριασμό των 200.000 ευρώ για το ταξίδι του Γιώργου Παπανδρέου στην τροπική Κόστα Ρίκα".
ΕΘΝΟΣ: Πλυντήριο επιόρκων τα Πειθαρχικά
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η αφαίρεση του δικαιώματος ένστασης από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εκτροχίασε τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Ατιμωρησία απολάμβαναν και ενεχόμενοι σε πλαστογραφίες, απάτες, παραβάσεις καθήκοντος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αποκάλυψη Ιωάννη. Σεισμός στο Αιγαίο και υπερόπλο Haarp
Σύμφωνα με την εφημερίδα "«Σημάδια». Ολη μας τη ζωή αναζητούμε «σημάδια». Και προφητείες. Θέλουμε να ξέρουμε τι πρόκειται να μας συμβεί επειδή φοβόμαστε το άγνωστο, φοβόμαστε πώς θα αντιδράσουμε στο άγνωστο. Γι΄αυτό αναζητάμε εναγωνίως να είμαστε γνώστες των μελλούμενων και αναλόγως να διαμορφώνουμε τις ζωές μας. Γι΄αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι εμείς καθορίζουμε τις εξελίξεις στις ζωές μας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγώνουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Η εφημερίδα γράφει ότι "η μείωση των δαπανών της Επιχείρησης λόγω της βουτιάς στην αγορά ρύπων πρέπει να περάσει και στους καταναλωτές, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή με βάση Κοινοτική Οδηγία. Μετά την αναβολή των αυξήσεων του Μαΐου αναστέλλεται η προγραμματισμένη για τον Ιούλιο αναπροσαρμογή, ενώ υπάρχουν πιέσεις και για μείωση τιμών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κερκόπορτα για ρουσφετο-προσλήψεις και νέα μείωση του κατώτατου μισθού
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε θέση άμυνας η κυβέρνηση μετά τα πυρά που δέχεται για πελατειακές πρακτικές, εμπαιγμό των ανέργων και χαμηλές αμοιβές όσων επιλεγούν -ουσιαστικά, με παράκαμψη του ΑΣΕΠ- στα ολιγόμηνα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας»".
ΕΣΤΙΑ: Ο «επιβραδυντής» της οικονομίας
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολλή συζήτησις έγινε τελευταίως για τον λεγόμενο «πολλαπλασιαστή» της οικονομίας. Δηλαδή για το κατά πόσον και σε ποιό βαθμό είχε υπολογισθή σωστά από την τρόικα η επίπτωσις την οποία θα είχε το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την ύφεση".
Η ΑΥΓΗ: Κάτω από 490 ευρώ ο βασικός μισθός!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "οδηγός για νέα μείωση του κατώτατου μισθού η τροπολογία Βενιζέλου - Στουρνάρα στη Βουλή, που θέτει μισθολογική οροφή για τους ανέργους που εντάσσονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ χωρίς κανένα κατώφλι".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την κατάσχεση των καταθέσεων όλων όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων εφόσον οι υπόχρεοι δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση θα γίνεται από τις καταθέσεις που έχουν, ακόμη και μέσω κατάσχεσης".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Κάνουν ταμείο. Τετ α τετ Βενιζέλου - Παπανδρέου για τη μαύρη τρύπα
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε βαρύ κλίμα το ραντεβού του νυν και του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα χαμένα εκατομμύρια από τα ταμεία του κόμματος".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ολοταχώς για σύνταξη 360 ευρώ
Η εφημερίδα γράφει ότι "προς τα 360 ευρώ οδεύει η σύνταξη των περισσότερων, καθώς με τον Νόμο 3863/10 ορίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα καλύπτονται από την ενιαία εθνική σύνταξη, στην οποία θα προστίθεται επιπλέον ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα τους και θα ονομάζεται ανταποδοτική. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αντεπεξέλθουν".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέος γύρος συνομιλιών για επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στον απόηχο της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το χθεσινό Euro Working Group, το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα. Τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να αποπληρωθούν λήξεις ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου, αλλά και για να διατηρηθούν τα ταμειακά αποθέματα σε ασφαλές επίπεδο".
Η ΝΙΚΗ: Σύνταξη στα 55, τα 58, τα 60
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια ώρα νωρίτερα, μέσω της εξαγοράς του χρόνου σπουδών, είτε έχετε συμπληρώσει 17,5 έτη υπηρεσίας στο δημόσιο, είτε την 25ετία σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες ή 4.500 ή 5.500 ημέρες ασφάλισης αν πρόκειται για γυναίκες, που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, μπορείτε να βγείτε στη σύνταξη".
Ο ΛΟΓΟΣ: 3 στους 4 πολίτες θεωρούν λάθος το μνημόνιο
Σύμφωνα με την εφημερίδα "λάθος την πολιτική των μνημονίων θεωρούν οι πολίτες, όπως προκύπτει από το οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ. Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 3 στους 4 (73%), υποστηρίζει ότι η απόφαση να ακολουθήσουμε τις υποδεικνυόμενες λύσεις των μνημονίων πριν από τρία χρόνια ήταν λανθασμένη, ενώ πιστεύει ότι ο δρόμος αυτός δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξική Πρωτομαγιά. Ολοι αύριο με το ΠΑΜΕ
Η εφημερίδα αναφέρει "αύριο Πρωτομαγιά απεργούμε όλοι και διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ. «Νεκρώνουμε» εργοστάσια, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κλείνουμε μικρομάγαζα και χωράφια, βγαίνουμε από τα σπίτια μας κι ανταμώνουμε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, δίνουμε με αποφασιστικότητα μια κρίσιμη απεργιακή μάχη, επιδιώκοντας να δυναμώσουμε τη σκληρή πάλη ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και τους υπηρέτες της. Υπερασπιζόμαστε το ίδιο το ταξικό μήνυμα και περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, βροντοφωνάζοντας: Δεν είναι αργία, είναι Απεργία!"
ΤΑ ΝΕΑ: "Κουρεύουν την επετηρίδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τόπο στα νιάτα κάνουν στο Δημόσιο με την προώθηση από τον Αντώνη Μανιτάκη νομοσχεδίου, το οποίο αλλάζει το σύστημα ιεραρχικής εξέλιξης και περιορίζει τη σημασία της αρχαιότητας. Στόχος των νέων ρυθμίσεων, που θα τεθούν σήμερα σε διαβούλευση, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα να καταλαμβάνουν θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών χωρίς την απαίτηση συμπλήρωσης δεκαετιών προϋπηρεσίας".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δημοψήφισμα για το νερό
 
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: «Συναγερμός» για διοχέτευση ρευστότητας σε μικρομεσαίες
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημάνει συναγερμός για την πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στο περιθώριο της παρουσίασης χθες της έκθεσης της task force για την Ελλάδα αναγνωρίστηκε το πρόβλημα επιβίωσης των ΜμΕ και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου για επιτάχυνση των δανείων και εγγυήσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που παραμένουν αδιάθετα και μετά από μόχλευση μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 2,7 δισ.ευρώ".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εγκρίθηκαν 2,8 δισ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ άναψε χθες η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτέλεσε το διαβατήριο ώστε η τρόικα να προχωρήσει στην έγκριση της άμεσης αποδέσμευσης των χρημάτων. Καθοριστική αναμένεται να είναι η επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, όπου και θα τεθεί το ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων στον ΦΠΑ, στην εστίαση και πιθανότητα στο πετρέλαιο θέρμανσης".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Το τέλος της λιτότητας ζητούν άμεσα οι αγορές
Η εφημερίδα τονίζει ότι "χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας, που ακολουθείται στην Ευρωζώνη, ζητούν εδώ και τώρα οι αγορές, συντασσόμενες για πρώτη ίσως φορά με τους πολίτες, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις δραστικές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, και ενισχύοντας τις φωνές οικονομολόγων και πολιτικών, που προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, οι οικονομίες της νομισμαστικής ένωσης θα μείνουν παγιδευμένες σε βαθιά ύφεση και εκρηκτική ανεργία".
ΚΕΡΔΟΣ: Σε τρεις δόσεις οι... δόσεις και «μαξιλάρι» τα έντοκα
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του... Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από το χθεσινό Euro-Working Group και τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην κρίσιμη ημερομηνία της 13ης Μαΐου όταν θα συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει τη δόση του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Η απελευθέρωση της δόσης στην... ώρα της κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ που δεν κουρεύτηκαν".


Πηγή: www.naftemporiki.gr/ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 30/04/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire