ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 24 juin 2013

Κύπρος - «Πάμε καλύτερα από άλλους... έχω ισχυρούς φίλους...»

Οι εμμονές Χριστόφια και πώς αντιδρούσε σε προειδοποιήσεις συνεργατών του και επισημάνσεις ειδημόνων για τα οικονομικά


Κωστάκης Αντωνίου

Ο διάλογος Δημήτρη Χριστόφια - Κίκη Καζαμία, ο οποίος κατατέθηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, κατά την τελευταία κατάθεση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, αποκαλύπτει πόσο στρεβλωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης είχε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ποια ήταν η νοοτροπία με την οποία αντιμετώπιζε τα πράγματα.


Σε μια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε στην Ερευνητική ο κ. Καζαμίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του τόπου, είχε πει: «Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε στη λιγότερη αχρεία οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν χειρότερα».
Ο Κίκης Καζαμίας απάντησε: «Εμείς είμαστε στη χειρότερη κατάσταση από πλευράς ποσοστών, με βάση την εμπλοκή των τραπεζών μας».
Είναι φανερό ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έτρεφε ψευδαισθήσεις για το πού όδευε ο τόπος. Όχι μόνο πίστευε στο ότι αλλού υπάρχουν χειρότερα, αλλά, προφανώς, δεν ήθελε να ακούσει και τους στενούς του συνεργάτες, Υπουργούς Οικονομικών, για το πού όδευε η οικονομία.
Τι έπρεπε να ακολουθήσει εκείνο τον διάλογο Προέδρου - Υπουργού; Όφειλε ο Πρόεδρος να καλέσει κατ΄ ιδίαν τον Υπουργό του και να ζητήσει να του εξηγήσει γιατί διέβλεπε ότι η κυπριακή οικονομία ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τις οικονομίες άλλων οικονομιών που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Δημήτρης Χριστόφιας έκανε το αυτονόητο, αλλά και αν το έπραξε, ακόμη και αν τον ενημέρωσε ο κ. Καζαμίας για την αχρειοτάτη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η οικονομία της χώρας, είναι αμφίβολο αν συμφώνησε και αν άλλαξε νοοτροπία. Συνέχισε να αντιμετωπίζει την οικονομική κατάσταση, με τις ίδιες ψευδαισθήσεις.
Εδώ, να αναφερθούμε σε μία περίπτωση, την οποία γνωστότατος οικονομικός παράγοντας μάς αποκάλυψε και η οποία ενισχύει αυτά που είπε ο Κίκης Καζαμίας και αυτά που υποστηρίζουμε ως προς τον τρόπο σκέψης που αντιμετώπιζε την κατάσταση ο τέως Πρόεδρος.
Ο εν λόγω επιφανής οικονομικός παράγοντας, αφού είχε αντιληφθεί έγκαιρα σε ποια κατάσταση όδευε η οικονομία και ποιες τραγικές συνέπειες θα αντιμετώπιζε, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του εκθέσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Με πολλή καθυστέρηση, του καθόρισαν ραντεβού με τον Πρόεδρο. Πήγε εκεί άριστα προετοιμασμένος, με φακέλους και σημειώσεις και άρχισε να εξηγεί στον Πρόεδρο Χριστόφια τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η οικονομία, ποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν, και σε ποια κατάσταση θα οδηγούμαστε, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας άκουσε, αλλά στο τέλος έδειχνε να πιστεύει στις δικές του εκτιμήσεις και στη δική του θεώρηση των πραγμάτων.
«Μη φοβάσαι και μην ανησυχείς. Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ μού είπαν πως ό,τι τους ζητήσω, θα το έχω. Εξάλλου, όλοι οι Άραβες ηγέτες είναι φίλοι μου και αν χρειαστεί θα μας βοηθήσουν», είπε.
Ο εν λόγω οικονομολόγος έφυγε από το Προεδρικό απογοητευμένος. Ήταν φανερό ότι δεν μιλούσαν στην ίδια συχνότητα...
Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να αναμένει κανείς από έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας να κατέχει οικονομικές επιστήμες. Αν εξαιρεθεί ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος ήταν οικονομολόγος και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε οικονομικές γνώσεις και μελετούσε συνεχώς, ούτε ο Σπύρος Κυπριανού ούτε ο Γλαύκος Κληρίδης είχαν γνώσεις για το οικονομικό ζήτημα. Αλλά, είχαν στενούς συνεργάτες που κατείχαν το αντικείμενο (Ανδρέας Πατσαλίδης, Αυξέντης Αυξεντίου, Φαίδρος Οικονομίδης, κ.ά.), οι οποίοι χάρασσαν, χωρίς παρεμβάσεις, οικονομική πολιτική, καθοδηγούσαν τους Προέδρους και οι τελευταίοι τούς άκουαν, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, δυστυχώς, δεν άκουε. Και επέμενε στη δική του θεώρηση πραγμάτων και στις ψευδαισθήσεις πως η οικονομία της Κύπρου ήταν άτρωτη και αλώβητη.
Και τα χειρότερα ήλθαν..



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire