ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 26 juin 2013

Αλβανία - Εκκληση Ράμα προς Μπερίσα να αποδεχθεί την ήττα του



Εκκληση προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον Σαλί Μπερίσα, να αποδεχθεί την ήττα του στις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής απηύθυνε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Εντι Ράμα. Ο κ. Ράμα ζήτησε από τα μέλη των επιτροπών να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και είπε: «Τελικά, η Αλβανία κατάφερε να διεξάγει μια κανονική εκλογική διαδικασία.
Συνεχίζουμε να περιμένουμε, με ηρεμία και σεβασμό στη δημοκρατική ηθική μας, ο αντίπαλος να παραδεχτεί την ήττα και να ενωθεί με τη μεγάλη νίκη της Αλβανίας, σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία αποτέλεσε μια συνάντηση της Αλβανίας και των Αλβανών με την ιστορία, ανάλογη εκείνης του 1992» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των Σοσιαλιστών.
Πρόσθεσε δε: «Το αποτέλεσμα, το οποίο είναι πέρα από κάθε προσδοκία, συνδέεται με το απλό γεγονός ότι ο αλβανικός λαός είχε αποφασίσει να κλείσει μια σελίδα και να ανοίξει μια νέα εποχή». Ο Εντι Ράμα προέβη στις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Luis Ayala (Λουίς Αγιάλα), στα Τίρανα. Ο κ. Αγιάλα συνεχάρη τον Εντι Ράμα κάνοντας λόγο για «μια ιστορική νίκη και μια εξαιρετική είδηση για την Αλβανία, την Ευρώπη και την οικογένεια της διεθνούς Αριστεράς».
Με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων σε επίπεδο επικράτειας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ηγείται της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (συνασπισμός αποτελούμενος από συνολικά 37 κόμματα), εξασφαλίζει το 58% και 84 έδρες στην αλβανική Βουλή σε σύνολο 140, ενώ η «Συμμαχία για την απασχόληση, την ευημερία και την ένταξη», ένας συνασπισμός 25 κομμάτων, της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξασφαλίζει το 39% ή 56 έδρες.
Μετά την ήττα αυτή στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα επικρατεί μόνο σε μία από τις δώδεκα εκλογικές περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στο Κούκες, στη νότια Αλβανία. Εν τω μεταξύ, το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει δύο έδρες στην περιφέρεια της Αυλώνας, ενώ διατηρεί ελπίδες για μία ακόμη έδρα, στην Κορυτσά. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, για νοθεία κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης σε βάρος του κόμματος, του οποίου ηγείται σε περιοχές όπως η Χειμάρα και οι Αγιοι Σαράντα. Παρά το βίαιο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και αμαύρωσε τη διαδικασία, διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν. Η διενέργεια της αναμέτρησης χωρίς ιδιαίτερες παρατυπίες αποτελεί σοβαρή δοκιμασία για την προσπάθεια ενσωμάτωσης της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές.


Πηγή: Η Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 26/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire