ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 juin 2013

Τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων 28/06/2013

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Καταθέσεις. Η πύλη της κολάσεως".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως για τους καταθέτες τραπεζών της Ε.Ε., καθώς αφήνει περιθώρια για άγρια επίθεση και στους μικροκαταθέτες η απόφαση του Ecofin για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θεωρητικά -μόνο- η απόφαση των υπουργών Οικονομικών διασφαλίζει τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, πρακτικά, η οδηγία που θα πάρει σάρκα και οστά μετά την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου έχει πλήθος αστερίσκων".
ΕΘΝΟΣ: "Νόμος-εξπρές. Εκτός Δημοσίου 6.000 συμβασιούχοι".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γεώργιος Παπαδόπουλος πριν από... 40 χρόνια: «Θα μας διαλύσουν»!!!".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην «Ελεύθερη Ωρα» έχουν δημοσιευθεί από άτομα που έχουν προσωπικές πληροφορίες και γνώσεις οι αποδείξεις για το ξεπούλημα και την καταστροφή του Ελληνισμού!".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μοντέλο Κύπρου στις καταθέσεις της ευρωζώνης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το ECOFIN αποφάσισε ότι το βάρος εξυγίανσης μιας τράπεζας θα αναλαμβάνουν κατά σειρά οι μέτοχοι, οι πιστωτές, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες. Απολύτως εγγυημένες οι αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και τράπεζα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ατομικές συμβάσεις χωρίς πενθήμερο".
Η εφημερίδα γράφει "στον αέρα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τη «βούλα» του υπουργείου Εργασίας καταργείται η πενθήμερη εργασία με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε όσους επαγγελματικούς χώρους δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση και έχει λήξει η μετενέργεια. Οι αλλαγές, που αφορούν άμεσα 600.000 εργαζομένους, θα ξεκινήσουν από τους 100.000 νεοπροσλαμβανόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα που θα εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα με αμοιβή 586 ευρώ. Εως 20% θα είναι οι μειώσεις που θα υποστούν οι μισθοί όσων δεν έχουν κλαδική σύμβαση".
ΕΣΤΙΑ: "Αλλαλούμ με τις δηλώσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι γραφειοκράτες ουδέποτε απλοποιούν διαδικασίες. Πάντοτε τις περιπλέκουν. Το ίδιο και οι νομοθέτες. Αντί να καταργούν παρωχημένες και άχρηστες διατάξεις, προσθέτουν νέες που καθιστούν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Τώρα μάλιστα έχουν προστεθή και οι ηλεκτρονικοί γραφειοκράτες. Εγκαταλείπεται σιγά-σιγά η χειρόγραφη γραφειοκρατία και στην θέση της έρχεται μία χειρότερη: η ηλεκτρονική".
Η ΑΥΓΗ: "Νέο χτύπημα στις συντάξεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αποκαλύπτοντας και στους πλέον δύσπιστους τον λόγο συγκρότησής της. Επιστολή του υπουργού Οικονομικών που έφτασε στα ταμεία των μηχανικών και των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση των κοινωνικών πόρων από εννέα ταμεία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Είναι, δηλαδή, θέμα ημερών! Οπως είναι θέμα χρόνου μετά τους κοινωνικούς πόρους να κοπούν περαιτέρω και οι συντάξεις".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Οι καταθέσεις θα κουρεύονται ως επενδύσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων ακόμη και κάτω από 100.000 ευρώ (!). Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ετσι, σε περίπτωση πτώχευσης θα επιβαρύνονται πρώτα οι μέτοχοι της τράπεζας, στη συνέχεια οι πιστωτές, ακολούθως οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό και τελευταίοι οι φορολογούμενοι".
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κόλπο Cosco".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι κατασκευαστικές εργασίες στον προβλήτα ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά που τις ...εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει τον επόμενο μήνα, αλλά το 2015, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η όρεξη όμως των Κινέζων έχει ανοίξει με την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης και ζητούν μείωση του συμφωνηθέντος τιμήματος στον ΟΛΠ, υποσχόμενοι τη δυτική επέκταση του προβλήτα μαζί με άλλον για πετρελαιοειδή, τον οποίο όμως θα αποπληρώσει ο ΟΛΠ".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: "Made in USA η gay παρέλαση της Αθήνας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε μεγάλη κινητοποίηση και δημόσιες σχέσεις για το Athens Pride 2013 (παρέλαση Λεσβιών, Γκέι, Μπαϊσέξουαλ και Τραβεστί) και κάλεσε διπλωμάτες πολλών εν Αθήναις αποστολών για να συμμετάσχουν στην εν λόγω παρέλαση, πίσω ακριβώς από το άρμα του Athens Pride".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κλείνει η πόρτα των αιωνίων συμβασιούχων του Δημοσίου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τον τερματισμό του φαινομένου της επ' αόριστον ισχύος των προσωρινών δικαστικών διαταγών, βάσει των οποίων επαναπροσλαμβάνονται στις υπηρεσίες τους συμβασιούχοι μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, σχεδιάζει η κυβέρνηση".
Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Πιστωτικές: 10 τρόποι για κούρεμα έως 80%".
Η εφημερίδα γράφει "με τη θηλιά των υψηλών επιτοκίων που ξεπερνούν ακόμη και το 18% σε πραγματική βάση και των συσσωρευμένων χρεών προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μπορεί μέχρι χθες να ήταν συνεπής σήμερα όμως δεν αντέχουν πλέον αυτό τον σταυρό".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Λερναία Υδρα η ανεργία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "δραστικές λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή ορισμένων χωρών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κατάσχεση από την εφορία σπιτιού ανέργου για 1.677 ευρώ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε αναγκαστική κατάσχεση σπιτιού άνεργου μεταλλεργάτη προχώρησε το Δημόσιο πριν από 3 μέρες! Ο μεταλλεργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Το μόνο που του έχει μείνει είναι ένα σπίτι στα Καμίνια, το οποίο κινδυνεύει να χάσει γιατί οφείλει στην εφορία 1.677,95 ευρώ, που με τις προσαυξήσεις το ποσό έφτασε στα 2.173,81 ευρώ".
ΤΑ ΝΕΑ: "Η ερώτηση των 100.000 ευρώ. Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις μου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λιγότερη ασφάλεια θα έχουν πλέον στην Ευρώπη οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η τράπεζά τους διαλυθεί, τότε θα καλούνται οι ίδιοι να μετέχουν στο κόστος αναδιάρθρωσής της, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Καθησυχαστικός πάντως εμφανίζεται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε συναγερμό οι «27»".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με μοχλό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι ηγέτες των «27» χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να τονώσουν το επενδυτικό κλίμα και να ενισχύσουν μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο. Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στα βασικά σημεία και σήμερα επικυρώνει τη συμφωνία".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών τραπεζών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συμφωνία στον καταμερισμό των βαρών μεταξύ των εμπλεκομένων, δηλαδή των μετόχων, των πιστωτών, των ομολογιούχων και των μεγάλων καταθετών, ενός προβληματικού τραπεζικού ιδρύματος που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και εξυγίανσης, επιτεύχθηκε προχθές στο ECOFIN".
ΚΕΡΔΟΣ: "Επενδύσεις οι καταθέσεις! Εκτός προστασίας ποσά άνω των 100.000 ευρώ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το «μοντέλο Κύπρου», με το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, γίνεται πλέον η νέα επίσημη πολιτική της ΕΕ για τις τραπεζικές διασώσεις - μία πολιτική που μετατρέπει, στην πράξη, τις μεγάλες καταθέσεις σε επενδύσεις".


Πηγή: www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire