ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 26 juin 2013

Κύπρος - Ψευδοπανώλη - Στα 20 χλμ έφτασε η ζώνη επιτήρησης



Οι ζημιές ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο

Ψευδοπανώλη: Οι ζημιές ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο

·                              
Την ώρα που όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ασθένεια ψευδοπανώλη ήρθε από το ψευδοκράτος, οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούν για την επικινδυνότητά της. Σε τέσσερα πτηνοτροφικά υποστατικά στην επαρχία Λευκωσίας έγινε ευθανασία συνολικά 200 χιλιάδων πτηνών.


Ο ιός της ψευδοπανώλης εντοπίστηκε και σε άλλη πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Μάμμαρι και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν στη θανάτωση κι άλλων πουλερικών. 
 
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης η μονάδα έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με τις άλλες και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εκεί που εμφανίστηκε το αρχικό κρούσμα.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για υποστατικό μίας από τις τρεις μονάδες, στις οποίες είχε εντοπιστεί ο ιός.

Ο κ.
 Κυριακίδης ανέφερε ότι ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα εκλείψει και ότι στόχος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι το πρόβλημα να περιοριστεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη θανάτωση πουλερικών και τις απολυμάνσεις. 

Για πληροφόρηση των πολιτών που διαθέτουν οικόσιτα πτηνά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ζήτησαν βοήθεια από τους κοινοτάρχες. Κάλεσαν ακόμα και τους ιερείς κατά τη διάρκεια της εκκλησιαστικής λειτουργίας να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις για τα οικόσιτα.

Κτηνίατροι επισκέπτονται σπίτια ενημερώνοντας τους πολίτες. Πολίτες ζήτησαν να θανατώσουν τις όρνιθες τους.

Επιθυμία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι να θανατώσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό πτηνών που εμπίπτουν στη ζώνη επιτήρησης των δύο καταγραμμένων εστιών στην Κοκινοτριμιθιά και στους Αγίους Τριμιθιάς.
 
Οι πτηνοτρόφοι μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες τόσο από τις θανατώσεις, όσο και από τα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο εμπόριο με τις μετακινήσεις πτηνών και αυγών.

Μέχρι στιγμής οι αποζημιώσεις που θα δοθούν ξεπερνούν τις €500 χιλ.

Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι πεπεισμένος ότι ο ιός ήρθε από τα κατεχόμενα και εκτός του ότι προσομοιάζει η ασθένεια με τον τούρκικο ιό, υπάρχουν απτές αποδείξεις με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που κάνουν αναφορά για ξεσπάσματα της ασθένειας στην περιοχή της Μόρφου, αλλά και σε άλλες περιοχές.



Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 26/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire