The Guardian
Καμία ελπίδα για τον Νότο
Η ευρωπαϊκή ετυμηγορία είναι σαφής. Το 82% των Ισπανών, το 65% των Πορτογάλων και το 58% των Ιταλών απορρίπτουν τις πολιτικές που εφάρμοσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της γερμανικής ψηφοφορίας, το μοναδικό που μετρά, έδωσε στην καγκελάριο ισχύ και εξουσία τόσο στη γερμανική όσο και στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη ήττα στην ιστορία του.
Ο Χάμπερμας πρόσφατα επισήμανε ότι η κοινωνική κατάρρευση στη Νότια Ευρώπη μας θυμίζει την κατάσταση στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που έφερε τους φασίστες στην εξουσία. Το παραδέχθηκε καθυστερημένα. Η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε μία κατάσταση κρίσης που πυροδότησε την άνοδο του φασισμού. Το γερμανικό εκλογικό σώμα διέψευσε την ελπίδα ότι ο Βορράς θα περιόριζε τις ασφυκτικές πιέσεις στον Νότο λόγω συμφερόντων ή αλληλεγγύης. Η Μέρκελ, σε μια επίδειξη ιστορικής αμνησίας, μοιάζει να αδιαφορεί και οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν παρόμοιες πολιτικές. Ο «μεγάλος συνασπισμός» ανάμεσα στους δύο δεν γεννά ελπίδες για τον Νότο. Οι ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε., δηλαδή, της ευδαιμονίας, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν παραμεριστεί στον αγώνα για δημοσιονομική πειθαρχία.
Financial Times
Τέλος το διάλειμμα
Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης ενδέχεται να επιστρέψουν στην ημερήσια διάταξη εντός της εβδομάδος μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών. Πλέον οι αγορές θα αποστρέψουν το βλέμμα από τη Γερμανία και θα επικεντρωθούν εκ νέου στα υπάρχοντα προβλήματα στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, προβλήματα που εν πολλοίς αγνοήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, εξαιτίας του φόβου ότι θα ήταν δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά τις γερμανικές εκλογές. Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τους επόμενους μήνες, ενώ η Ισπανία εμφανίζεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Εξίσου θετική κρίνεται και η επιστροφή της Ιρλανδίας σε αναπτυξιακή πορεία. Τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική πορεία της Γερμανίας επρόκειτο να δοθούν χθες στη δημοσιότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπάρχοντα στοιχεία για τη Γαλλία μάλλον χαλούν τη διάθεση. Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να εμφανίσουν μόνον οριακή διακύμανση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις οικονομικές ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας. «Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν έγινε καλά αποδεκτή από τις επιχειρήσεις, ενώ οι αυξήσεις στα καύσιμα και στη φορολογία ανησυχούν τα νοικοκυριά», επισημαίνει ο αναλυτής της HSBC, Τζον Ζου.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire