ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 26 septembre 2013

Γαλλία - Απόφαση-καταπέλτης εναντίον του Σαρκοζί από εφετείο



Απόφαση καταπέλτη κατά του τέως προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξέδωσε χθες το εφετείο του Μπορντό, ορίζοντας ότι ο τέως πρόεδρος μπορεί να παραπεμφθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για «κατάχρηση εμπιστοσύνης» στην υπόθεση Μπετανκούρ.
Ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην υπουργός Ερίκ Βερτ κατηγορούνται ότι επωφελήθηκαν παράτυπα της γενναιοδωρίας της ηλικιωμένης δισεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτριας του κολοσσού των καλλυντικών L’Oreal.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο απεφάνθη ότι το αίτημα Σαρκοζί για αρχειοθέτηση της υπόθεσης είναι αβάσιμο, όπως και εκείνο που αφορά την επιστροφή των ημερολογίων του τέως προέδρου, που έχουν δεσμευθεί από τη Δικαιοσύνη.
«Γαλλικό Ουότεργκεϊτ» Η υπόθεση, την οποία πολλά γαλλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει «γαλλικό Ουότεργκεϊτ», αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις του UMP και συγκεκριμένα της προεκλογικής εκστρατείας Σαρκοζί το 2007. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο Σαρκοζί, επικουρούμενος από τον Ερίκ Βερτ, τότε ταμία του κόμματος, εκμεταλλεύθηκε την ηλικιωμένη Μπετανκούρ για να της αποσπάσει συνολικά 800.000 ευρώ.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης σημειώνεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φιγιόν, το 2010. Στις 4 Ιουλίου 2010, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, δημοσκόπηση εμφανίζει το 64% των Γάλλων να πιστεύει ότι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι.
Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στη δημοσίευση το 2010 από την ιστοσελίδα Mediapart.fr παράνομων ηχογραφήσεων από την έπαυλη της Λιλιάν Μπετανκούρ, στις οποίες η δισεκατομμυριούχος εμφανίζεται να αποκαλύπτει ότι είναι ιδιοκτήτρια της νήσου Ντ’ Αρός στις Σεϋχέλλες, καθώς και πολυάριθμων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία, χωρίς να έχει φορολογηθεί για αυτά.
Η δημοσίευση των συνομιλιών φέρνει στο φως τις παρεξηγήσιμες σχέσεις της Μπετανκούρ με τον τότε υπουργό Προϋπολογισμού και ταμεία του UMP, Ερίκ Βερτ, και το γεγονός ότι η σύζυγος του Βερτ εργάζεται για την ηλικιωμένη βαθύπλουτη.
Την ίδια στιγμή, σε αγωγή της στα αστικά δικαστήρια, η κόρη της Μπετανκούρ, Φρανσουάζ, επιδιώκει να θέσει τη μητέρα της υπό δικαστική κηδεμονία, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από άνοια, κατηγορώντας παράλληλα το ζεύγος Βερτ για «κατάχρηση της εμπιστοσύνης» της μητέρας της.
Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη θέση του, ο Βερτ δηλώνει σε συνέντευξή του στα τέλη του 2010: «Θεωρήσαμε, η σύζυγός μου κι εγώ, ότι θα ήταν καλύτερο να εργασθεί για λογαριασμό μιας εκ των μεγαλύτερων περιουσιών της Γαλλίας, με έδρα στη χώρα μας εδώ και σαράντα χρόνια. Πρόκειται για τη L’Oreal, όχι για κάποιον Ρώσο μεγιστάνα».
Η εταιρεία έχει, όμως, μακρά ιστορία στον χώρο της γαλλικής Ακροδεξιάς. Ο ιδρυτής της, Εζέν Σουλέρ, πατέρας της κ. Μπετανκούρ, είναι από τους μεγάλους χρηματοδότες της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Η Κουκούλα» (La Cagoule) τη δεκαετία του 1920. Το 1940, ο Σουλέρ ιδρύει -με την έγκριση της Γκεστάπο- το Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κίνημα, με στόχο «την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης σε συνεργασία με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία».
Η φιλία με τον Μιτεράν Η φιλία του Σουλέρ με τον νεαρό και φιλόδοξο Φρανσουά Μιτεράν, όμως, εξασφαλίζει στον δημιουργό της L’Oreal κατασκευασμένες αντιστασιακές περγαμηνές, που εγγυώνται την παραμονή του στον επιχειρηματικό κόσμο.



Πηγή: Η Καθημερινή/AFP
Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire