ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 septembre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 26/09/2013



Οι εξελίξεις στην υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ περιουσιών στη Δρομολαξιά μετά και την απόφαση χτες του Δικαστηρίου για οκταήμερη κράτηση του Προέδρου της Cyta Στάθη Κιττή και των αδελφών Γρηγόρη και Γιάννη Σουρουλλά, τα όσα σχετίζονται με τη συμφωνία Βενιζέλου – Νταβούντογλου για το Κυπριακό και οι παραπέρα εξελίξεις, το περιστατικό, κατά τα φαινόμενα, ομαδικού βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης 13χρονης από πέντε ανήλικους στη Λεμεσό και οι επιστολές που άρχισαν να στέλλουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.


Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ονόματα – φωτιά από τον Λίλλη» γράφει στο κύριο του θέμα ότι πολιτικά πρόσωπα από διάφορους χώρους καθώς και μεσαία στελέχη του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης Κυβέρνησης εμπλέκει ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της Αλκής, Νίκος Λίλλης, στην κατάθεσή του στην Αστυνομία. Τα πράγματα πλέον εκφεύγουν από τη Cyta και οι ανακρίσεις θα επεκταθούν σε κομματικά γραφεία, σε πρώην στελέχη κομμάτων κ.ά. Οι ανακριτές κατέχουν τουλάχιστον πέντε ονόματα στελεχών κόμματος, που φέρονται να είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν τον Λίλλη για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το τ/κ ακίνητο, με οικονομικά ανταλλάγματα. Με τις εξελίξεις εντός της Cyta, κλυδωνίζεται παράλληλα και το κομματικό σκηνικό, αφού επιβεβαιώνονται με ονόματα και νούμερα, οι μίζες που δίνονταν για μεγάλα έργα.
Σοκαριστικά ήταν τα όσα κατέθεσε ο αστυνομικός ανακριτής στη χθεσινή πολύωρη διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για την υπόθεση του ακινήτου της Δρομολαξιάς. Αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία του ανακριτή ότι, εκτός από τα ποσά που κατέληξαν στους ύποπτους συλληφθέντες, €234 χιλιάδες κατέληξαν στο λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λάρνακας.
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνία: Τρία εντάλματα σύλληψης για κομπίνα με ανέργους
Ερευνητική Επιτροπή: Πόρισμα το Σάββατο για την οικονομία
Πολιτική: Ερμηνευτικό... λεξικό για τη συμφωνία
ΘΟΚ: Έπεσε και άλλο τζάμι στο φουαγιέ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του
«Φιλελεύθερου»  

 
«Μπλέκει για τα καλά το ΑΚΕΛ» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Αλήθεια» με την εφημερίδα να γράφει ότι «μείζον θέμα δημιουργεί για το ΑΚΕΛ η κατάθεση του κατηγορούμενου για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς Νίκου Λίλλη» καθώς όπως αποκαλύφτηκε χτες στο Δικαστήριο, ο επιχειρηματίας περιγράφει τη σχέση του με «συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν διασυνδέσεις με την τότε κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ». Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι ο Νίκος Λίλλης στην κατάθεση του περιγράφει πως έδωσε τρεις φορές χρήματα στον Πρόεδρο της
Cyta Στάθη Κιττή μια φορά στα γραφεία της Wadnic και δυο φορές σε συναντήσεις τους σε καφετέριες της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούντογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογο του για το Κυπριακό μέσω twitter. Αλλού η «Αλήθεια» γράφει ότι τα στοιχεία για τα ενοίκια του ΤΕΠΑΚ βρίσκονται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Στέλνουν επιστολές για κατάσχεση περιουσιών» γράφει στο κύριο θέμα του σημερινού της φύλλου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να στέλλουν επιστολές με τις οποίες προειδοποιούν τους δανειολήπτες για κατάσχεση των περιουσιών τους, με τους εκπροσώπους ωστόσο των τραπεζών να δηλώνουν πως οι επιστολές αποστέλλονται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών εξετάζει τρόπους διασφάλισης και προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις εκποιήσεις. Στο δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο περιστατικό, κατά τα φαινόμενα, ομαδικού βιασμού 13χρονης από πέντε ανηλίκους στη Λεμεσό, γράφοντας ότι η 13χρονη ζούσε τον εφιάλτη της κακοποίησης για τρεις ολόκληρους μήνες μέχρι που το εκμυστηρεύτηκε σε καθηγητή της και πως το άκουσμα της είδησης προκάλεσε συγκλονισμό στην κοινή γνώμη ανά το παγκύπριο. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Δρομολαξιά» καθώς «τεράστια ποσά σε μετρητά – μίζες διακινούνταν μέσα σε φακέλους». Όπως προσθέτει ο ανακριτής ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε στο δικαστήριο ότι 234.000 ευρώ φέρονται να κατέληξαν σε λογαριασμό της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς.

Υπό τον τίτλο «Ισορροπημένη πολιτική» η Χαραυγή αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις στη θέση που εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ότι «οι συνομιλίες πρέπει να προετοιμαστούν καλά ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας» και ότι «αυτό προϋποθέτει προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού που έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα πλαίσια που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο». Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση «Δρομολαξιά» κάνοντας λόγο για ισχυρισμούς για μίζες εκατομμυρίων
  και γράφοντας ότι προφυλακίστηκαν για οκτώ μέρες Στάθης Κιττής και αδελφοί Σουρουλλά ενώ αναζητούνται τα ίχνη του Ορέστη Βασιλείου με την Αστυνομία να μελετά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκού ή και διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε οικτρή κατάσταση βρίσκονται 70.000 συνταξιούχοι οι οποίοι «ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας εφόσον το εισόδημα τους περιορίστηκε στο επίπεδο των 300 ευρώ» όπως κατήγγειλε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα
Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το φυσικό αέριο θα μας σώσει» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να βασιστεί αλλού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα τόσο ο Υπουργός Οικονομικών  όσο ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας προειδοποίησαν στο πλαίσιο εργαστηρίου στη Λευκωσία για τους υδρογονάνθρακες και τη βιώσιμη ανάπτυξη ότι όχι μόνο παρατηρούνται καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων αλλά και ότι το φυσικό αέριο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο σωτήρας της οικονομίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία του Άαρον Αλέξις ο οποίος στις 16 Σεπτεμβρίου κατά το περιστατικό σε ναυτική βάση στην Ουάσινγκτον σκότωσε 12 άτομα και τραυμάτισε άλλα 4 προτού και ο ίδιος σκοτωθεί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Η εφημερίδα γράφει ότι φωτογραφίες από το σύστημα παρακολούθησης δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αλλού η “Cyprus Mail” γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού διέταξε χτες τη διήμερη κράτηση τεσσάρων ανηλίκων μετά από καταγγελία 13χρονης ότι την κακοποίησαν σεξουαλικά.

Η αγγλόφωνη τέλος
The Cyprus Daily υπό τον τίτλο «Σοκάρει ο βιασμός» γράφει στο κύριο της θέμα ότι 4 έφηβοι τέθηκαν χτες υπό διήμερη κράτηση σε σχέση με έρευνα που διεξάγεται για ομαδικό βιασμό μαθήτριας στη Λεμεσό. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τα καλλιστεία για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος 2013» που διεξάγονται στο Μπαλί, αναφέροντας ότι η Μις Κύπρος Κρίστι-Μαρί Αγαπίου είναι μια από τις δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής και δύο άλλοι αξιωματούχοι τέθηκαν χτες υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση για αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire