ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 septembre 2013

Ο Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο μετά τις αποφάσεις και τα πανηγύρια της Νέας Υόρκης!


Άριστος Μιχαηλίδης

Κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο δυνατοί

Όχι μόνο κατά τις αδόκιμες προεκλογικές υπερβολές, αλλά και μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές δήλωνε με βεβαιότητα ότι «οι ώμοι κανενός, είτε Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε πολιτικού αρχηγού, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης  του εθνικού μας προβλήματος» (28/2/13, τελετή εγκατάστασης). Και εξηγούσε ξανά και ξανά για να το εμπεδώσουμε όλοι, το σχέδιο του για να εξασφαλίσει «συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής».
«Άμεσα θα συσταθεί και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Αρχηγών με εντολή την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας του νέου, αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου.
»Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων.
»Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία».
Αυτά είναι τα δικά του λόγια, οι δικές του δεσμεύσεις και, επαναλαμβάνω, όχι μόνο προεκλογικές για να έχουν το άλλοθι. Σήμερα οι εξελίξεις άρχισαν να αποκτούν τους γρήγορους ρυθμούς που αναμένονταν, αλλά οι δεσμεύσεις του Προέδρου είναι στο συρτάρι και σύντομα θα μπουν ακόμα βαθύτερα γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος οργάνωσης και προετοιμασίας.

Η παρουσία του στη Νέα Υόρκη ήταν πράγματι παραγωγική, όπως περηφανευόταν και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αλλά, δεν είχαν κανένα στοιχείο από τη συλλογικότητα που υποσχέθηκε. Στο «εσωτερικό μέτωπο» οι αντιδράσεις, κυρίως για τη συμφωνία με τους διαπραγματευτές, ήταν το ίδιο έντονες όπως και όταν εμφανίζονταν ανάλογες αποφάσεις του τέως Προέδρου, που επικρινόταν ότι αγνοούσε την πολιτική ηγεσία. Ενδεικτική και η χθεσινή δήλωση του αναπλ. κυβερνητικού εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ότι «με την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει διεξοδικά την πολιτική ηγεσία». Όταν όμως ο Πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία», δεν εννοούσε προφανώς ότι θα ενημερώνεται διεξοδικά μετά από τις αποφάσεις. Μήπως πιστεύει τώρα πια, ότι είναι αρκετά δυνατοί οι ώμοι του Βίκτωρα, του Στυλιανίδη ή και του Μακάριου Δρουσιώτη για να «σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος»;
Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα, σχεδόν ανώδυνα. Τι θα γίνει με τα σοβαρότερα; Τι θα γίνει όταν θα έχει ενώπιον του την πακετοποίηση, που σαφώς θα επιδιώξουν Τούρκοι και Αμερικανοί; Είναι ευδιάκριτες πλέον οι προθέσεις και σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε όσα εκ παραλλήλου σχεδιάζονται για Κυπριακό, οικονομική κρίση και φυσικό αέριο. Ένα πακέτο, που όχι μόνο οι ώμοι ενός Προέδρου ή ενός κομματικού αρχηγού αλλά ούτε οι ώμοι όλων μαζί δεν μπορούν να σηκώσουν, αν δεν προετοιμαστούν και δεν καταρτίσουν σοβαρό σχέδιο και στρατηγική διαχείρισης και «συνολικού περιγράμματος», κατά την ορολογία του Προέδρου. Εκτός κι αν νομίζει ο Πρόεδρος ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον των Αμερικανών οφείλεται στο ότι είναι ευπρόσωπος. «Η Κύπρος παρουσιάζεται σήμερα ευπρόσωπη», όπως είπε ο Πρ. Προδρόμου χειροκροτώντας την ομιλία του Προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. Διότι το ευπρόσωπο δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει ευπόρθητο.




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire