ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 16 juillet 2015

Ελλάδα - Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε από 229 βουλευτές - 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την συμφωνία



Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.


Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».
Σε ένα άρθρο το νομοσχέδιο

Τελικώς, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιορίζεται σε ένα άρθρο, μετά από την νομοτεχνική αλλαγή που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα των ΑΝΕΛ και προκειμένου να μην διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία. 

Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με τους όρους της συμφωνίας ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση, όπως είχε ζητήσει ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ.Καμμένος. 

Οι ΑΝΕΛ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσουν το πρώτο άρθρο, σε αντίθεση με το δεύτερο άρθρο που προβλέπει τα φορολογικά μέτρα. Έτσι, προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην ενσωμάτωση του άρθρου στην αιτιολογική έκθεση, δηλώνοντας πάντως ότι «όποιος ψηφίσει επί της αρχής, συμφωνεί και με την αιτιολογική έκθεση και με την συμφωνία».

 

Πηγή: www.philenews.com/news.in.gr
Δημοσιεύτηκε στις 16/07/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire