Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας με τους δανειστές της, με την ελληνική πλευρά να προτείνει μία ρύθμιση-γέφυρα μέχρι το τέλος το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αφορά νέο δάνειο -το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί άμεσα-, προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της (μισθοί, συντάξεις, πληρωμή ΕΚΤ και ΔΝΤ) και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Η συμφωνία για τη ρύθμιση αναμένεται να κλείσει ως τις 13 Ιουλίου.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, μία τέτοια ρύθμιση δεν σημαίνει «ότι δεν 'ακούμε' και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η 'μεγάλη βιώσιμη συμφωνία'».
Κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν από τις Βρυξέλλες την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να υποβάλλει νέο αίτημα για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μια ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως υπάρχει ευρεία κατανόηση απ’ όλες τις πλευρές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Τετάρτη το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα, συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».
Νωρίτερα -όπως υπογραμμίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι- στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του, στη σύνοδο κορυφής, κείμενο προτάσεων που συνδυάζει τις προτάσεις των θεσμών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ φέρεται να είπε πως «πρέπει να βρούμε τρόπο να πληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου». Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε 24 ώρες, αλλά πως «μπορούμε να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα». Βασική προϋπόθεση -σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο- είναι η ΕΚΤ να φροντίσει για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2015
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire