ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 12 juillet 2015

Το Eurogroup είναι διχασμένο - Νέα συνεδρίαση την Κυριακή το μεσημέρι (στις 12.00 ώρα Ελλάδας)


Πολ Τόμσεν, Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup  
AP Photo/Virginia Mayo


Το μεσημέρι της Κυριακής (στις 12.00 ώρα Ελλάδας), συνεχίζεται το Eurogroup που εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις. Η μαραθώνια συνεδρίαση του Σαββάτου δεν κατάληξε σε κοινό ανακοινωθέν, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ρευστά.
Οι υπουργοί Οικονομικών φέρεται να είναι διχασμένοι στο ελληνικό ζήτημα, με ορισμένους εξ αυτών να τάσσονται υπέρ της σκληρής πολιτικής που υιοθετεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ άλλοι -όπως ο Γάλλος και ενδεχομένως ο Ιταλός υπουργός- να υπερασπίζονται τις ελληνικές θέσεις. Κάποιοι άλλοι τήρησαν στάση ουδετερότητας το Σάββατο, οπότε έχει ενδιαφέρον η νέα τους τοποθέτηση, στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Κάποιες χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δεσμεύει την Ελλάδα να νομοθετήσει άμεσα (αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα) ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup που τάσσονται υπέρ αυτής της θέσης, θεωρούν ότι τα νομοσχέδια που ζητούν άμεσα από την Ελλάδα, αποτελούν μία απόδειξη ότι η Αθήνα θα πραγματοποιήσει τις ενέργειες που απαιτούνται.
Αξίζει να σημειωθεί πως -σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore»- ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρόκειται (κατά τη σύνοδο κορυφής) να διαμηνύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: «σταματήστε να ταπεινώνετε την Ελλάδα». Όπως μεταδίδουν Ιταλοί δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Ρέντσι συνεχίζει να τάσσεται υπέρ μιας άμεσης λύσης, η οποία να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει το γρηγορότερο δυνατόν στην χρηματοοικονομική ομαλότητα.

Σιβυλλικές δηλώσεις 

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αποχώρησαν γρήγορα μετά το πέρας της συνεδρίασης, αποφεύγοντας οι περισσότεροι να προβούν σε δηλώσεις, ενδεικτικό της αμηχανίας τους για την ασυμφωνία που υπήρξε στη συνεδρίαση.  
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρκέστηκε να δηλώσει εν συντομία ότι η συνάντηση διεκόπη για το πρωί της Κυριακής και να προσθέσει ότι «είχαμε μία εις βάθος συζήτηση».
«Το βασικό είναι η εμπιστοσύνη. Συζητήσαμε τις ελληνικές προτάσεις αλλά και χρηματοπιστωτικά θέματα. Συνεχίζεται η δουλειά», είπε, για να υπογραμμίζει πως «είναι πολύ δύσκολο» αλλά και ότι «υπάρχει πρόοδος».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι «δεν έχουμε συμφωνία, θα τα πούμε αύριο», προσθέτοντας μία νότα αισιοδοξίας: «Υπάρχει πάντοτε η ελπίδα».
Είναι «ναι» ή «όχι» ρωτήθηκε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Καζιμίρ, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφορικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων. «Όχι, είναι η καλύτερη απάντηση», απάντησε ο Π. Καζιμίρ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ευκλείδης Tσακαλώτος - Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Φινλανδία και Σόιμπλε αναστάτωσαν τη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση του Σαββάτου σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα.
Το πρώτο αφορά στην εμπλοκή από τη Φινλανδία: όπως επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση, το Ελσίνκι δεν αποδέχεται ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το ακροδεξιό ξενόφοβο κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» λέει «όχι» σε οποιαδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα κι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, εάν ακολουθήσει διαφορετική γραμμή στις Βρυξέλλες. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε πρόωρες εκλογές στη Φινλανδία.
Ωστόσο προβλέπεται στον κανονισμό του ESM ότι μπορεί να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια με το 85% των ψήφων του διοικητικού συμβουλίου. Αυτή η έκτακτη διαδικασία ψηφοφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν και η Κομισιόν και η ΕΚΤ αποφανθούν πως μια αποτυχία να υιοθετηθεί επειγόντως μια απόφαση χορήγησης βοήθειας, απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Ιταλική La Stampa στις Βρυξέλλες, το Eurogroup ετοιμάζει δύο εκδοχές για το ανακοινωθέν: Η μία θα περιλαμβάνει τη θέση της Φινλανδίας και η άλλη όχι. Η τελική απόφαση θα παρθεί από τους ηγέτες των χωρών μελών, την Κυριακή, στη Σύνοδο Κορυφής.  
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο eurogroup
Το δεύτερο ζήτημα είναι μία διαρροή εγγράφου από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που αποδεικνύει τη σκληρή στάση που εξακολουθεί να τηρεί ο Σόιμπλε απέναντι στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική FAZ -επικαλούμενη έγγραφο που έχει δει η εφημερίδα- αναφέρει ότι ο Σόιμπλε απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις ως ανεπαρκείς και πως έχει κάνει αρνητική εισήγηση στις άλλες χώρες.
Στο έγγραφο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει δύο εναλλακτικές: ο ένας τρόπος είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της, ταχέως και πλήρως, με την πλήρη υποστήριξη της Βουλής. Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο προτείνει -μεταξύ άλλων- τη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αξίας 50 δισ. ευρώ, σε ένα ειδικό ταμείο. Στη συνέχεια, θα πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα ξεπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
Ο άλλος τρόπος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι το «διάλειμμα» από το ευρώ. Δηλαδή, η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη (δηλαδή Grexit) για τουλάχιστον 5 χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος. Θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει περαιτέρω βοήθεια -και ανθρωπιστική και τεχνική- αλλά και βοήθεια που θα τονώσει την ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.



Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire