ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 juillet 2015

Ψυχολογία - 60% των συζητήσεων που κάνουμε, αφορούν αποκλειστικά τον εαυτό μας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να μας επιβραβεύει όταν μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας. Μιλώντας ωστόσο πολύ για εμάς, το μόνο που δεν θα κερδίσουμε, είναι καλές εντυπώσεις.
Πιθανότατα, εσύ που ξεκίνησες να διαβάζεις τώρα αυτό το άρθρο, ανήκεις στην ομάδα των ατόμων που μιλούν πολύ. Υπάρχουν πολλά θετικά να αναλύσουμε για το πλούσιο λεκτικό σου χάρισμα, ξεκινώντας από το γεγονός πως ακόμη και η επιστήμη το εκτιμά και σου το αναγνωρίζει. Ως κοινωνικά όντα, είμαστε προγραμματισμένοι να χρησιμοποιούμε την επικοινωνία ως μέσο επιβίωσης, ως έναν καλό λόγο να μην σταματάμε ποτέ να φλυαρούμε. Το κακό με τη φλυαρία μας όμως, είναι πως τις περισσότερες φορές τείνουμε να υπεραναλύουμε στους άλλους πράγματα που αφορούν την προσωπικότητά μας.

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες μάς διαβεβαιώνουν πως το 60% των συζητήσεων που κάνουμε, αφορούν αποκλειστικά τον εαυτό μας, ενώ το 80% των συνομιλιών μας χτίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλά. Τόσο πολύ μάλιστα, που ομάδα ψυχολόγων του Χάρβαρντ ανακάλυψε πρόσφατα πως είμαστε πρόθυμοι ακόμη και να χαρίσουμε χρήματα μόνο και μόνο για να αποκαλύψουμε στοιχεία για τον εαυτό μας. Πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο να ξεχνάμε πως μια ιδανική συζήτηση στηρίζεται στον διάλογο.
Τον οποίο όμως, εύκολα μετατρέπουμε σε έναν "ωφέλιμο" θεωρούμε για τους άλλους, μονόλογο διαρκείας. Μιλάμε ασταμάτητα χωρίς να δίνουμε στον άλλον το 50% του χρόνου, όπως κανονικά θα έπρεπε. Το να μένουμε σιωπηλοί είναι δυνατή πρόκληση για τους περισσότερους από εμάς αλλά είναι ένα πλεονέκτημα που μετατρέπεται σε χρήσιμο εργαλείο, ασκώντας σημαντική επιρροή στον χώρο της δουλειάς. Όπως έχει σημειώσει ο Peter Bregman στο Χάρβαρντ:
Η σιωπή είναι σε μεγάλο βαθμό, μια υποτιμημένη πηγή δύναμης. Η σιωπή μάς βοηθά να ακούσουμε, όχι μόνο ό,τι λέγεται αλλά και ό,τι δεν λέγεται εκείνη την ώρα. Σε συνθήκες σιωπής, μπορούμε πιο εύκολα να οδηγηθούμε στην αλήθεια"
Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς. Το λέει και η επιστήμη
Ένας επιτυχημένος ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Marty Nemko, παραθέτει το παράδειγμα της "traffic light" στρατηγικής. Το πράσινο φως ανοίγει στα πρώτα είκοσι δευτερόλεπτα μιας συζήτησης. "Η συζήτηση που ανοίγουμε, αρέσει στον συνομιλητή μας όταν είναι σχετική του θέματος και εξυπηρετεί πιθανότατα τον σκοπό του άλλου". Το πορτοκαλί φως ανοίγει για τα επόμενα είκοσι δευτερόλεπτα. "Οι πιθανότητες να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του το άτομο που σε παρακολουθεί να μιλάς, αυξάνονται. Μάλλον, έχεις προβεί σε υπερανάλυση των πραγμάτων".
Στα επόμενα σαράντα δευτερόλεπτα που ακολουθούν, το φανάρι για σένα είναι κόκκινο. "Ναι, εκείνη την ώρα θες να παρακάμψεις το κόκκινο και να συνεχίσεις να μιλάς για σένα. Αλλά καλύτερα να το σκεφτείς ξανά δεδομένου ότι πλέον έχεις περάσει στη ζώνη κινδύνου που μπορεί εύκολα να σε εκτοπίσει στην απέναντι όχθη των αποτυχημένων συνομιλητών". Μια υγιής επικοινωνία δεν χτίζεται πάντοτε ωστόσο, στον χρόνο που έχουμε και μας επιτρέπεται να μιλήσουμε.
Ο ψυχίατρος, Mark Goulston, στέκεται στο επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να ορίσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να μιλάμε τόσο πολύ για εμάς. Ένας λόγος που θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό, είναι ο εντυπωσιασμός των υπολοίπων από τους "άθλους" μας, και αυτός ο λόγος υφίσταται κυρίως όταν η αυτοπεποίθηση μας προσπαθεί να κάνει ένα σημαντικό άλμα από τα τάρταρα προς τα πάνω. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η φλυαρία βλάπτει κάποιες φορές κυρίως όταν μέσω του λόγου, βρίσκουμε μια καλή αφορμή να αναλύσουμε διεξοδικά, το εγώ μας.
Ακόμη και όταν σταματάμε για να ακούσουμε τον συνομιλητή μας, σκεφτόμαστε τι θέλουμε να πούμε παρακάτω. Και συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε, εξακολουθούμε να μιλάμε ακατάπαυστα για εμάς, για το τι θα θέλαμε αλλιώς, για το τι θέλουμε να συμβεί, για οτιδήποτε τελικά μπορεί να μην αφορά διόλου το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως κάποιες φορές η φλυαρία μάς οδηγεί σε μονοπάτια με πινακίδες που δείχνουν προς τη φράση, "κάποιες φορές, είναι καλύτερο να μασάς παρά να μιλάς".



Πηγή: www.pathfinder.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire