ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 juillet 2015

Πολιτισμός - Συναυλία στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο για τα 90 χρόνια της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη

Μ. Θεοδωράκης: «H ελπίδα νικά πάντα όταν έχεις πίστη στη ζωή»


 
 
«H ελπίδα νικά πάντα όταν έχει κανείς πίστη στον άνθρωπο και στη ζωή», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω επιστολής του ο Μίκης Θεοδωράκης. Με αφορμή την επετειακή συναυλία που θα ανέβει στις 14 Ιουλίου στο Ηρώδειο για τα 90 χρόνια ζωής του, ο μουσικοσυνθέτης αφού ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Αθηνών ανέφερε ότι αισθάνεται «άβολα» που η μουσική του θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων οι οποίοι λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ.

Στη συναυλία που θα παρουσιαστεί η «Πρώτη Συμφωνία» (1954) και το εμβληματικό «Άξιον Εστί» (1960 - 1962),  θα συμμετάσχουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο Άκης Σακελλαρίου και οι χορωδίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η χορωδία «Μελωδοί» και η χορωδία της ΕΡΤ.

Ο Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί η συναυλία λέγοντας:

«Ακόμα και με δύο άτομα θα γίνει η συναυλία. Έχει τεράστια σημασία ο Μίκης Θεοδωράκης είναι σύμβολο για την Ελλάδα»

Μίλωντας για το έργο του μουσικοσυνθέτη, τόνισε: «Το κοινό γνωρίζει λίγο για το συμφωνικό έργο του», ενώ αναφερόμενος στο «Άξιον Εστί» μίλησε για την έμπνευση του Οδυσσέα Ελύτη που «γεννήθηκε» μέσα τη σύγκριση των παιδιών της Ελλάδας και της Ελβετίας.

«Τα παιδιά στην Ελλάδα ήταν σε πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι στην Ελβετία που ήταν πιο καλοθρεμμένα. Τον Ελύτη τον πόνεσε η σύγκριση και ασχολήθηκε με την ταυτότητα του να είσαι Έλληνας. Μέσα από αντιφάσεις εντόπισε το σύμπλεγμα κατωτερότητας που υπήρχε προς τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες».

«Έχουμε κλειστές τις τράπεζες αλλά ανοιχτό το Ηρώδειο»

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη και ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτήρισε το έργο του «ιστορικό χρέος» και «μαθητεία».

«Τα κλασικά αυτά έργα πρέπει να επαναλαμβάνονται από τους νεότερους και και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Η μουσική του Θεοδωράκη γεννά ελπίδα, ενώνει ανθρώπους. Είναι σημαντικό σε μια εποχή που στη χώρα κυριαρχεί η σύγχυση να αναδύεται αυτός ο συμβολισμός», ανέφερε, ενώ με τη σειρά του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της συναυλίας.

«Έχουμε κλειστές τις τράπεζες αλλά ανοιχτό το Ηρώδειο», είπε ο Γ. Νταλάρας, ενώ χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη ως έναν από «τους σπουδαιότερους Έλληνες όλων των εποχών».

Μετά από δύο χρόνια η χορωδία της ΕΡΤ

Ο Λουκάς Καρυτινός, στον οποίο ανήκει η μουσική διεύθυνση της συναυλίας, μιλώντας για τον Μίκη Θεοδωράκη έκανε λόγο για ένα μουσικό που βασίζεται σε βυζαντινές μελωδίες και εφευρίσκει ένα τετράχορδο δικό του σύστημα.

Ιδιαίτερη, δε, μνεία έκανε και στη συμμετοχή της χορωδίας της ΕΡΤ στη συναυλία, που κάνει την «εμφάνισή της μετά από δύο χρόνια».
 
 
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 09/07/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire