ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 18 juillet 2015

Ελληνική Οικονομία - Κινητικότητα του bitcoin στην ελληνική αγορά έφερε η τραπεζική αργία


Στον συνεργατικό χώρο του TheCube, όπου στεγάζονται 20 νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, λειτουργούσαν άλλα δύο ATMs για bitcoins. 





Βαγγέλης ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στην τεχνολογική (και όχι μόνο) κοινότητα με τις επιχειρήσεις συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα (bitcoins). Παρά το γεγονός ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ευκαιρίες στα ψηφιακά νομίσματα, γνωστά ως bitcoins. Ετσι, μετά τη Spartan Route, η οποία υπόσχεται να πληρώνει με bitcoins όσους εξάγουν στο εξωτερικό, την ελληνική αγορά προσεγγίζουν οι εταιρείες Bitchain, CoinSetter και Cubits.


H Βitchain και η CoinSetter είναι εταιρείες λειτουργίας ΑΤΜs για συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα bitcoins. Η Bitchain είναι νεοφυής εταιρεία (start-up) από την Ισπανία, και το περασμένο Σάββατο εγκατέστησε ένα ATM στον συνεργατικό χώρο ΤheCube, που έχει δημιουργηθεί στα Εξάρχεια στην Αθήνα. Το ΑΤΜ αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία από την περασμένη Δευτέρα και, μέσα σε δύο ημέρες, υποστήριξε συναλλαγές άνω των 2.000 ευρώ. Το ATM είναι διπλού νομίσματος, δηλαδή διαχειρίζεται τόσο bitcoins όσο και ευρώ, ενώ επιτρέπει αναλήψεις έως 1.000 ευρώ. Η CoinSetter είναι αμερικανική εταιρεία, η οποία αναπτύσσει και λειτουργεί ATMs στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εισέλθει στην ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να το έχει αποφασίσει ακόμη.

Σημειώνεται ότι στον συνεργατικό χώρο του TheCube, όπου στεγάζονται 20 νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις, λειτουργούσαν άλλα δύο ATMs για bitcoins. Πρόκειται για τις μηχανές των εταιρειών Chip Chap και CoinOutlet. Τα δύο συγκεκριμένα ATMs μέχρι πρόσφατα είχαν περισσότερο εργαστηριακό χαρακτήρα παρά ήταν σημεία συναλλαγών. Ωστόσο, η χρήση τους εντάθηκε λόγω της κρίσης και των κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα δε με τους υπεύθυνους λειτουργίας του συνεργατικού χώρου TheCube, χθες το ΑΤΜ της Chip Chap μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την περαιτέρω διάδοση της χρήσης των bitcoins στη χώρα μας.

Τόσο το ΑΤΜ της Chip Chap όσο και αυτό της CoinOutlet είναι απλούστερης λειτουργίας από εκείνο της ισπανικής Bitchain. Στα δύο πρώτα ATMs οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν ευρώ και να «φορτίσουν» το κινητό τους ή το ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι με bitcoins αντίστοιχης αξίας. Αντίθετα, το ATM της εταιρείας Bitchain μπορεί να δώσει τόσο bitcoins όσο και ευρώ.

Ωστόσο, όλοι αναμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν αντίστοιχα μηχανήματα. Μία από αυτές είναι η αμερικανική CoinSetter, η οποία φαίνεται να ιχνηλατεί το έδαφος στη χώρα μας. Επίσης, η γερμανική εταιρεία Cubits αναμένεται να ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ελλάδα, στοχεύοντας, ωστόσο, κυρίως στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων με τη χρήση bitcoins. Η εταιρεία θα στοχεύσει κυρίως στις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικές/εισαγωγικές δραστηριότητες και δεν μπορούν να συναλλαγούν με τους πελάτες/προμηθευτές τους στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ήταν μέχρι πρόσφατα εντελώς αποστασιοποιημένη από τα ψηφιακά νομίσματα. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα εστιατόριο στην Αθήνα που δέχεται bitcoins τα τελευταία 4 χρόνια είναι ζήτημα αν έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 5-6 συναλλαγές σε bitcoin. Oι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ωστόσο, που ισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να ανατρέψουν αυτή την υστέρηση της χώρας.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire