ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 18 janvier 2016

Ανισότητες, φοροδιαφυγή και φτωχοποίηση


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν πλούτο ισάξιο με του μισού πληθυσμού της Γης

WSJ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 2015 κατείχαν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε μια διεθνής ΜΚΟ την Κυριακή.
Η έρευνα που έγινε από την Oxfam, αναφέρει ακόμα ότι το 1% του πληθυσμού, ελέγχει περισσότερο πλούτο απ' ότι όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός μαζί.
Στην ανάλογη έκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, 80 άνθρωποι κατείχαν πλούτο ανάλογο με αυτό του 50% του πληθυσμού της Γης, ενώ το 2010 το ποσοστό ήταν 85 άνθρωποι και το 2010 388.
Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, επισημαίνεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 17 από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δις δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
«Η εξουσία και τα προνόμια χρησιμοποιούνται για να διαστρεβλώνεται το οικονομικό σύστημα και να αυξηθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των πολύ πλουσίων και των υπολοίπων», τονίζεται στην έκθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο αγώνας κατά της φτώχειας δεν θα κερδηθεί πριν την αντιμετώπιση της κρίσης ανισότητας που επικρατεί στον κόσμο».
«Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι στον κόσμο επικρατεί ανισότητα», είπε ο ερευνητής της Oxfam America, Νικ Γκαλάσο.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή», επισήμανε από την πλευρά της  η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα.
«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη», πρόσθεσε.
Online

Η Καθημερινή, 18 Γενάρη 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire