ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 23 janvier 2016

Κυπριακό : Το θέατρο του Νταβός με τις φιέστες στήθηκε για την ΤουρκίαΚώστας Βενιζέλος

  Οι φιέστες της λύσης

Οι συζητήσεις πριν και μετά τη σύνοδο του Νταβός χαρακτηρίζονται από μια μιζέρια αλλά και μια υπερβολή που, διά της επιδερμικής αντίληψης των δεδομένων, αναδεικνύουν παραπλανητικές εικόνες. Οι αναλύσεις αποφεύγουν το προφανές, το οποίο δεν μπορεί κανείς να το δει εάν συνεχίζει να συζητά με βάση τους όρους περασμένων δεκαετιών. Τα νέα δεδομένα στην περιοχή, οι νέες δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν, φευ, ζητήματα απλής καθημερινής διαχείρισης, αφήνοντας στο ράφι τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι συζητήσεις που αναπαράγονται στη Λευκωσία εγκλωβίζουν ουσιαστικά το Κυπριακό σε αδιέξοδα πεδία. Το εγκλωβίζουν σε μια πορεία που δεν θα οδηγήσει σε λύση, ακόμη κι εάν επιτευχθεί συμφωνία.


Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα, οι πολιτικές προσεγγίσεις συνοδεύονται από την υπερβολή. Είναι οι ίδιες αυτές προσεγγίσεις που έχουν δημιουργήσει μια εδραιωμένη ιδεολογία για «λύση-εξπρές. Το Κυπριακό ταλαιπωρείται από μύθους, που ουσιαστικά σκοπίμως απομονώνουν το πρόβλημα από τις σωστές του διαστάσεις. Οι εικόνες στο Νταβός, με σκηνοθέτη τον κ. Άιντα, στόχευαν στη δημιουργία ενός «μομέντουμ λύσης». Στημένο το σκηνικό στο πάνελ για το Κυπριακό: Μετά τη διευκρίνιση Άιντα ότι «είναι εκεί ως ηγέτες», ακολούθησαν οι εκκλήσεις προς το υψηλό ακροατήριο για να τους ενθαρρύνει και το χειροκρότημα προς Αναστασιάδη και Ακιντζί, μετά από παραίνεση του Προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί; Ο εκπρόσωπος της κατοχής, ο Νταβούτογλου, γιατί δεν ήταν στο πάνελ; Ούτε καν στην αίθουσα δεν βρισκόταν. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στην ουσία του Κυπριακού. Και η ουσία δεν είναι τα επικοινωνιακά σόου, ούτε και οι συζητήσεις μόνο στα ζητήματα εξουσιών και Συντάγματος. Αλλά η αποκατάσταση της ενότητας της χώρας μέσα από την άρση των κατοχικών δεδομένων.
 
Το Κυπριακό, όπως και ο κόσμος ολόκληρος, έχει αλλάξει. Συζητώντας με όρους της δεκαετίας του '70, ακυρώνονται, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές στο πεδίο της ενέργειας, η εδραίωση της ευρωπαϊκής ιδιότητας, η στρατηγική μας υπεραξία. Τούτο είναι σε βάρος όλων μας στην Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ. Είναι, όμως, προδήλως υπέρ της Τουρκίας. Το σημαντικότερο στο Νταβός ήταν οι συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί για τα θέματα της ενέργειας. Το κεφάλαιο αυτό είναι το κλειδί για τη λύση, το μοναδικό σήμερα εργαλείο που μπορεί να οπλίσει με ισχύ την Κυπριακή Δημοκρατία. Όταν προχωρήσουμε στα ενεργειακά, θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε από καλύτερη θέση. Ιδιαίτερα όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, βρίσκεται σε συνεχιζόμενη κρίση και αντιπαράθεση με τους γείτονές της. Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό για να διευκολύνουμε την Τουρκία, αλλά για να εξυπηρετηθούν τα δικά μας συμφέροντα.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/295836/oi-fiestes-tis-lysis#sthash.s9f8mhWx.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire