ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 31 janvier 2016

Ματιές στον κόσμο : ΗΠΑ, Ιράν, Κύπρος



Στέφανος Κωνσταντινίδης




Μολονότι οι αμερικανικές εκλογές είναι ακόμη μακριά, το ενδιαφέρον αρχίζει να μεγαλώνει καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις. Ως τώρα βέβαια το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από τον εκκεντρικό ακροδεξιό υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ. Στην αρχή αντιμετωπίστηκε σαν γραφικός. Αλλά με την πάροδο του χρόνου η δημοτικότητά του έχει ανέβει, σε σημείο που να γίνεται πονοκέφαλος για το κατεστημένο και  την ηγεσία του κόμματός του. Τόσο που οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, περιμένοντας και βλέποντας, δεν τολμούν να πάρουν θέση για κανέναν από τους υποψηφίους για το χρίσμα του κόμματός τους. Τον τελευταίο καιρό όμως η προσοχή στράφηκε και προς το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Εκεί που η Χίλαρι Κλίντον εθεωρείτο το φαβορί του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο, έκανε δυναμική την εμφάνισή του ένας περιθωριακός δημοκρατικός υποψήφιος, ο Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς, που έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος γερουσιαστής του Βερμόντ το 2007 και που δήλωνε τότε σοσιαλιστής, κάτι σπάνιο για τις ΗΠΑ, παρουσίασε μια σημαντική άνοδο στις δημοσκοπήσεις, σε σημείο που κάποιοι τολμούν ήδη να κάνουν λόγο για τη δυνατότητα να αποσπάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, θέτοντας εκτός μάχης τη Χίλαρι Κλίντον. Σημείο ότι δεν θεωρείται πια τόσο περιθωριακός όσο στο παρελθόν, είναι και το γεγονός πως στις 27 του Γενάρη έγινε δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Αν και τυπικά ο Ομπάμα παραμένει ουδέτερος, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι παρασκηνιακά έχει ρίξει το βάρος του υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Κι αυτό γιατί το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος φοβάται ότι με υποψήφιο τον Σάντερς, με τις προχωρημένες κοινωνικές ιδέες του, με την ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα και με την αντίθεσή του στους πολέμους των ΗΠΑ, θα οδηγήσει το κόμμα σε συντριπτική ήττα. Θα ήταν ενδιαφέρουσα πάντως μια αναμέτρηση ανάμεσα στον ακροδεξιό Τραμπ και τον αριστερό Σάντερς.
Η πολιτική πορεία του Σάντερς είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Πάντα με αριστερές προοδευτικές ιδέες σε μια Αμερική άντρο του άγριου καπιταλισμού, κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος του Μπέρλινγκτον το 1981, της μεγαλύτερης πόλης της πολιτείας του Βερμόντ, βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1991 και τελικά γερουσιαστής το 2007. Πολλοί συγκρίνουν ήδη την περίπτωσή του με αυτή ενός άλλου περιθωριακού αριστερού, στη Βρετανία, του Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατάφερε, παρά τον πόλεμο του κατεστημένου του κόμματός του, να εκλεγεί αρχηγός των Εργατικού Κόμματος. Για τον Σάντερς όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρει να εκτοπίσει την Κλίντον. Και ο λόγος είναι απλός: Δεν διαθέτει χρήματα, δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό και έχει εναντίον του το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος. Και αυτό σε αντίθεση με την Κλίντον που διαθέτει εκατομμύρια, κομματικό μηχανισμό και στήριξη του κομματικού κατεστημένου. Να σημειωθεί ότι ο Σάντερς είναι 74 χρόνων και εντούτοις  τα κύρια στηρίγματα του είναι οι νέοι. Αυτό και σαν απάντηση σε μια μορφή ηλικιακού ρατσισμού που είναι εμφανής στις μέρες μας στη δημόσια σφαίρα, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς βεβαίως και τον «δεινοσαυρισμό» στο άλλον άκρο του πολιτικού σκηνικού.
****
Σε μια άλλη εξέλιξη στα παγκόσμια δρώμενα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έκανε μια πρώτη θριαμβευτική επίσκεψη στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Στο εξής θα είναι περιζήτητος παντού για να πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Διότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, η ιρανική αγορά θα είναι μάννα εξ ουρανού. Έτσι πραγματοποιείται η αναβάθμιση του Ιράν, όχι μόνο στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε πλανητικό επίπεδο, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων του με τη Δύση.
****
΄Οταν κανείς παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορεί παρά να νιώθει θλίψη για τη δική μας κατάσταση, τόσο την ελληνική όσο και την κυπριακή. Κυρίως την κυπριακή. Σε όλο τον κόσμο σημειώνονται πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές και εντός και εκτός κομμάτων.  Κόμματα διαλύονται, νέα κινήματα γεννιούνται, παντού σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, παρατηρήθηκαν κάποιες πολιτικές ανακατατάξεις και αναταράξεις. Στην Κύπρο όλα είναι στατικά, παρά το κούρεμα και τα πολλαπλά σκάνδαλα, παρά τον ερασιτεχνικό χειρισμό του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι και διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο. Οι ψηφοφόροι των κομμάτων είναι ως να είναι κατατεθειμένοι στην τράπεζα! Ιδίως αυτοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Παρά τη Focus και όχι μόνο! Στην Κύπρο δεν φτάνουν τα μηνύματα των καιρών. Να ελπίσει κανείς ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τα πολιτικά και κομματικά μαντριά και θα ανατρέψουν την προβατοποίηση της πολιτικής ζωής;

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στέφανος Κωνσταντινίδης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/296760/maties-ston-kosmo#sthash.riqBuDoK.dpuf

1 commentaire:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    RépondreSupprimer