ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 24 janvier 2016

Νταβός : Η ιδεολογική νομιμοποίηση της παγκοσμιοποίησης, των αγορών και του νεοφιλελευθερισμούΣτέφανος Κωνσταντινίδης

 
Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές οι πλούσιοι και οι ισχυροί αυτού του κόσμου βρίσκονται στο Νταβός και συζητούν για το μέλλον της ανθρωπότητας.  Το Φόρουμ του Νταβός, από το όνομα της ομώνυμης μικρής ελβετικής πόλης των Άλπεων, είναι μια σύναξη επιχειρηματιών, πολιτικών, τεχνοκρατών και μερικές φορές κάποιων καλιτεχνών, με οικονομικές και  πολιτικές συζητήσεις για το μέλλον του πλανήτη. Λέσχη των πολυεθνικών το είπαν κάποιοι, και δεν έχουν άδικο. Στην ουσία πρόκειται για ένα φόρουμ με κύριο στόχο τη χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών που θα διέπουν την οικονομία στη διάρκεια της χρονιάς. Είναι δε η έκφραση της παγκοσμιοποίησης, η ιδεολογική νομιμοποίησή της, όπως και η νομιμοποίηση της πολιτικής της αγοράς και του νεοφιλελευθερισμού που επεβλήθηκαν σε βάρος  της κοινωνικής ευαισθησίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ξεκίνησε το 1971 και γίνεται κάθε χρόνο στο Νταβός το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με μοναδική εξαίρεση το 2002 που έγινε στη Νέα Υόρκη, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αμερικανικό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Τα συμπεράσματα των συζητήσεών του είναι ο προάγγελος των οικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων στον πλανήτη. Εκτός από τις συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις της χρονιάς, στο Νταβός υπογράφονται επίσης ή προλειαίνεται το έδαφος για μελλοντική υπογραφή τους οικονομικά συμβόλαια εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων. Η παρουσία άλλωστε των πολιτικών ηγετών στο φόρουμ αυτό, πέρα από τις όποιες πολιτικές συζητήσεις για τη διεθνή κατάσταση, στοχεύει κυρίως στο να προσελκύσουν επενδύσεις από τις πολυεθνικές  στις χώρες τους.

Το φετεινό φόρουμ, το 46ο, είνα αφιερωμένο στην «4η Βιομηχανική Επανάσταση», δηλαδή την τεράστια τεχνολογική πρόοδο και τις εφαρμογές της. Θα συζητηθούν όμως και άλλα θέματα, όπως η κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, οι κλιματολογικές συνθήκες κ.λπ. Σ'αυτό συμμετέχουν 2.500 άτομα, οι χίλιοι από τους οποίους είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και διευθυντικό προσωπικό των πολυεθνικών. Το φόρουμ της χρονιάς αυτής είναι πολιτικά υποβαθμισμένο, αφού από αυτό απουσιάζουν οι ηγέτες των πιο σημαντικών κρατών του πλανήτη, όπως αυτοί των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας. Φυσικά οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύονται σε πιο χαμηλό πολιτικό επίπεδο από υπουργούς κυρίως, εκτός των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύονται από τον αντιπρόεδρό τους Τζο Μπάιντεν. Από τις γνωστές προσωπικότητες, παρών είναι ο νεοεκλεγείς Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri.
Την Ελλάδα αντιπροσωπεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους δανειστές της χώρας, αφού στο Νταβός βρίσκονται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και μέλη της Κομισιόν. Ο Νταβούτογλου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία για να συζητήσει οικονομικά θέματα, το προσφυγικό και την προώθηση της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Τουρκίας.
Με την  παρουσία των Τσίπρα, Νταβούτογλου, Άιντα και Μπα Κι Μουν στο Νταβός, θα γίνουν έντονες προσπάθειες προώθησης λύσης του Κυπριακού σε συναντήσεις που θα γίνουν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Άγνωστο παραμένει την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές αν θα υπάρξει μιας μορφής ανεπίσημη πενταμερής με τη συμμετοχή και των Βρετανών, κάτι που επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Το βέβαιο είναι ότι πραγματοποιείται αυτή την ώρα κοινή συνάντηση  του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους Αναστασιάδη-Ακιντζί. Οι πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στις παρασκηνιακές επαφές που θα γίνουν για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Και αν ακόμη δεν υπάρξει άμεση πρόοδος από τις συναντήσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις για τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία στο Νταβός του Μουσταφά Ακιντζί, που ισχυρίστηκε μάλιστα κάποια στιγμή ότι προσκλήθηκε στο Νταβός ως πρόεδρος του μορφώματος των κατεχομένων, αποτελεί αφ' εαυτής μια σημαντική εξέλιξη και από πλευράς σημειολογίας και από πλευράς ουσίας, αφού είναι η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριος ηγέτης παρευρίσκεται σε αυτή τη σύναξη. Τα δε ξένα μέσα ενημέρωσης μιλούν ήδη για τους δύο προέδρους! Ασφαλώς θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις συναντήσεις αυτές για την Κύπρο μόνο με το τέλος της σύναξης αυτής. Οι εμπειρίες πάντως από το Νταβός για την Κύπρο είναι πικρές, όταν θυμάται κανείς τη συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ το 1988. Και ο μεν Ανδρέας Παπανδρέου είχε το θάρρος να μιλήσει για mea culpa για ό,τι έγινε τότε. Σήμερα όμως από πουθενά δεν θα υπάρξει τέτοιο mea culpa στην περίπτωση που θα δρομολογηθούν διαδικασίες που θα οδηγούν σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σημαντικό βεβαίως είναι να αποφευχθούν οι παγίδες του Νταβός προς αυτή την κατεύθυνση. Παγίδες στημένες από τους Αγγλοαμερικάνους και το ΝΑΤΟ, προς όφελος της Τουρκίας.

* Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/295783/ntavos#sthash.8pigh5eP.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire