ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 14 décembre 2016

Τουρκία - Οικονομία - Τα «μαντάτα» είναι δυσοίωνα: το ΑΕΠ της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2016, συρρικνώθηκε κατά 1,8%




Πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας έπειτα από επτά χρόνια και μάλιστα η συρρίκνωση υπήρξε πολύ υψηλότερη των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση κατά 0,5%.
Τα αρνητικά αποτελέσματα της τουρκικής οικονομίας έρχονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και της κρίσης που ακολούθησε με τις μαζικές διώξεις. Εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε και της πολιτικής αστάθειας οι επενδύσεις άρχισαν να μειώνονται, ενώ την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω τις εξουσίες του μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται η επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων.
H καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχουν μειωθεί δραστικά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σημειώνει το Bloomberg. Η εγχώρια κατανάλωση που αντιστοιχεί σχεδόν στα 2/3 της οικονομίας, υποχώρησε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2015.
Η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, υποχωρώντας συνολικά κατά 1,4% μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο που σκόρπισε τον θάνατο σε 38 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 150 άτομα.
Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 23,8%, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να παρέμβει ώστε να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να περιορίσει τη συρρίκνωση.



Πηγή: www.tvxs.gr
Δημοσιεύτηκε στις 13/12/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire