ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 13 décembre 2016

Κύπρος: Σκόπιμη εικόνα σύγχυσης με στόχο την εξαπάτηση του λαού



Κώστας Βενιζέλος



Μετά το μπαϊράμι σπεύδει η Λευκωσία για διευκρινίσεις και για ξεκαθάρισμα του τοπίου. Ποιοι θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη, ποια η ατζέντα, τι πραγματικά προβλέπει το σύντομο ανακοινωθέν που κατέγραφε τη Συμφωνία του Δείπνου. Το μόνο σίγουρο, στο οποίο συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι, είναι πως έχει καθοριστεί ένας οδικός χάρτης με κατάληξη τη σύγκληση Διάσκεψης, στις 12 Ιανουαρίου. Από την 1η Δεκεμβρίου, που συνομολογήθηκε η Συμφωνία του Δείπνου, έχει αρχίσει ένας αγώνα δρόμου με διαφορετικές ερμηνείες και παρουσίαση διαφόρων εκδοχών για το τι θα συμβεί στη Γενεύη τον ερχόμενο μήνα. Έχουμε εισέλθει σε μια ατέρμονη συζήτηση αλληλοαναιρούμενων ερμηνειών. Και εάν για μια διαδικαστικού χαρακτήρα συμφωνία υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες τότε πώς θα εφαρμοστεί η λύση;
 
Είναι σαφές πως διαπράττεται το ίδιο λάθος διαχρονικά: Χαμένοι στη μετάφραση και στη σημειολογία επιλέγονται διατυπώσεις που χαρακτηρίζονται από την ασάφεια. Και σκοπίμως. Την ίδια ώρα, με βάση την ασάφεια αυτή, επιχειρούν οι εμπλεκόμενοι να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους, τις υποχωρήσεις τους. Δεν υπάρχουν αυτονόητα στο Κυπριακό γι' αυτό και όλα πρέπει να καταγράφονται ξεκάθαρα. Όταν, για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (συνέντευξη στον Α. Παράσχο, Καθημερινή, 11.12.2016) δηλώνει ότι «πρόθεσή μας είναι να διεκδικήσουμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας» (στη Διάσκεψη), τούτο συμπερασματικά σημαίνει πως δεν έχει ακόμη διασφαλισθεί τίποτα ως προς τη συμμετοχή του κράτους μας. Την ίδια ώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε επί του ιδίου θέματος πως τούτο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το ερώτημα, είπε, είναι ποιος θα υπογράψει (την αλλαγή των διεθνών Συνθηκών), θα είναι η σημερινή Δημοκρατία ή η ομοσπονδιακή δημοκρατία (συνέντευξη στον Γ. Κακουρή, Πολίτης, 11.12.2016).
 
Και δεν είναι μόνο αυτό που αφορά την εκπροσώπηση ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες της Γενεύης έχει αρχίσει και η πορεία είναι χωρίς επιστροφή, πολλά είναι τα θέματα που είναι ανοικτά. Ο κ. Ακιντζί στην ΕΡΤ τα υπολόγισε περίπου δέκα. Όταν απαρίθμησε μερικά επιβεβαιώθηκε πως όλα είναι σημαντικά και επηρεάζουν τα βασικά συστατικά μιας συμφωνίας.
 
Τα όσα λέγονται δημοσίως προδήλως και διαμορφώνουν μια εικόνα σύγχυσης. Κι αυτό γίνεται σκοπίμως και αποτελεί επιλογή για να δικαιολογηθούν τα όσα έγιναν αποδεκτά στη Συμφωνία του Δείπνου. Και η μέθοδος, την οποία και επιλέγουν, είναι η διαιώνιση μιας εικόνας πολλαπλών αναγνώσεων, που θα μπορεί, προσωρινά πάντα και μέχρι την ώρα της κρίσεως, να παρουσιάζονται εκδοχές που βολεύουν για την εσωτερική διαχείριση των εξελίξεων. Η ουσία, όμως, στο τέλος θα είναι διαφορετική και το γνωρίζουν, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες!
 
ΣΗΜ.: Δεν έχει δώσει εξηγήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι εννοεί με την αναφορά του, μετά τη Συμφωνία του Δείπνου, «…να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ' ευχήν επιτυχία είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει». Θεωρεί πως «έφθασε η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό»; Τι εννοεί «να γνωρίζει ο καθένας την πορεία του»;
Κώστας Βενιζέλος

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire