ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 6 décembre 2016

Περιορισμένες οι δυνατότητες της Τουρκίας στη Συρία


Αγώνας δρόμου


Ο πλήρης έλεγχος του Χαλεπιού, απόλυτη προτεραιότητα της Μόσχας και της Δαμασκού, έχει οδηγήσει το Κρεμλίνο σε έναν επιχειρησιακό και διπλωματικό αγώνα δρόμου. Αγώνα δρόμου με ορίζοντα προφανώς την 21η Ιανουαρίου, την ημέρα αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο και με τη ρωσική πλευρά να θέλει να ξεκινήσει την όποια διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον με δεδομένη τη διασφάλιση όχι πλέον της παραμονής στην εξουσία αλλά της πρωτοκαθεδρίας του Ασαντ στο μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.
Σήμερα αρχίζουν στη Γενεύη διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με στόχο συμφωνία για την αποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από το Χαλέπι, ενός συνασπισμού που κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται «μετριοπαθής αντιπολίτευση», καθώς ο κύριος όγκος της είναι η Αλ Νούσρα, δηλαδή το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Αν υπάρξει σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας για το Χαλέπι, τότε επί της ουσίας ο πόλεμος στη Συρία θα είναι το σφυροκόπημα της Ράκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, με δύναμη κρούσης την κουρδική πολιτοφυλακή ΥΡG της οργάνωσης PYD, που είναι το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ.

Ετσι, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις ότι το όποιο περιθώριο ελιγμών και ανάμειξης του Ερντογάν στη Συρία υπάρχει μόνο στη σκιά των ανταγωνισμών και της καχυποψίας Ουάσιγκτον και Μόσχας και εκμηδενίζεται στην προοπτική συνολικής προσέγγισης των δύο χωρών. Ετσι ερμηνεύεται και η εκτός ελέγχου ρητορική του Ερντογάν των τελευταίων εβδομάδων που καταγράφει τις εξελίξεις γύρω από το Χαλέπι και στο πεδίο της μάχης και στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, και προφανώς θέλει να αποσπάσει οποιοδήποτε δυνατό αντισταθμιστικό όφελος ώστε να μην προβάλλει η χρεοκοπία της πολιτικής του στη Συρία.
Χρεοκοπία καθώς όχι μόνο δεν πέτυχε τον αρχικό του στόχο για σουνιτικό υπό τον έλεγχό του καθεστώς στη Δαμασκό, αλλά τώρα πρέπει όχι μόνο να αποδεχθεί τη νίκη του Ασαντ αλλά και τη χειραφέτηση των Κούρδων στη ΒΑ Συρία.
kapopoulos@pegasus.gr

Πηγή : Το Έθνος, 6 Δεκέμβρη 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire