ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 décembre 2016

Η λύση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος. Η Τουρκία και όχι η Ελλάδα είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο εδώ και 42 χρόνια

    Σενέρ Λεβέντ

 ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος

 

Απάντηση στους οπαδούς της όποιας λύσης, απάντηση σε όσους επιμένουν σε διζωνική ομοσπονδία, απάντηση σε όσους στηρίζουν την αμερικανο-νατοϊκή λύση

Άδικα αναζήτησαν λύση όσοι το έκαναν μέχρι σήμερα. Την αναζήτησαν επειδή δεν θέλουν λύση. Διότι η λύση υπάρχει. Και αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.


Μετά που ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές είπε «παρακολουθούμε με εκτίμηση τον Ακιντζί», πώς να έχω ελπίδες για λύση εγώ τώρα; Αν ο Ακιντζί και η Τουρκία είναι στον ίδιο δρόμο, μήπως μένει ελπίδα για λύση; Από πότε η Τουρκία θέλει λύση στην Κύπρο; Μέχρι σήμερα δεν το είδα καθόλου αυτό. Ακόμα και όσοι λένε ότι είπε «ναι» στο σχέδιο Ανάν δεν μπορούν να πουν ότι θέλει λύση. Διότι ήταν και εκείνο ένα παιχνίδι. Τόλμησε να πει «ναι» μόνο αφού σιγουρεύτηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα ψήφιζαν «όχι» το σχέδιο εκείνο. Επιπλέον, ακόμα και αν γινόταν αποδεχτό εκείνο το σχέδιο, δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα εφαρμοζόταν. Η Τουρκία, η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, θα έβρισκε οπωσδήποτε έναν τρόπο και θα ξέφευγε από αυτό. Και οι Ελληνοκύπριοι θα έχαναν την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα διαλυόταν. Άλλωστε, αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος.
Όσοι λένε ότι η Τουρκία θέλει λύση ψεύδονται. Μην το πιστεύετε αυτό, ακόμα και αν το πει ο Ακιντζί. Έστω και αν μέσα στο μυαλό της Τουρκίας υπάρχει μια λύση, αυτή δεν διαφέρει καθόλου από τη λύση που κάποτε ήθελε ο Ραούφ Ντενκτάς. Μιλάει συνεχώς για πάρε-δώσε, αλλά θέλει συνεχώς να παίρνει χωρίς να δίνει. Θα δώσει ένα μικρό κομμάτι από τα εδάφη που κατέκτησε και θα πάρει το κράτος. Και το θεωρεί αυτό μεγάλη υποχώρηση. Δεν παραιτείται ποτέ των εγγυήσεων. Και είναι αλήθεια ότι στηρίζεται από την Αμερική και την Ευρώπη για να μην παραιτηθεί. Δεν είναι η Ελλάδα που διαλύει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία το διαλύει. Κάνουν λάθος όσοι βάζουν στο ίδιο καλάθι σε αυτό το θέμα την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία και όχι η Ελλάδα είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο εδώ και 42 χρόνια. Ιδού η τελευταία πληροφορία. Στην πενταμερή διάσκεψη θα συμμετάσχει ο Ταγίπ Ερντογάν, λέει, από πλευράς Τουρκίας. Σκεφτείτε. Το δίδυμο Ερντογάν - Ακιντζί. Ποιος θα τραβήξει του αφτί ποιου, ποιος θα κατσαδιάζει ποιον; Αν αυτό το δίδυμο είναι μαζί, πώς να έχω ελπίδες για λύση;

Και ιδού, άλλη μια φρέσκια είδηση. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έσκασε τη βόμβα. «Ο Ερντογάν είναι ένας τυραννικός δικτάτορας», είπε. Ψέματα λέει; Υπάρχει κανείς που υποστηρίζει ότι λέει ψέματα; Αν δεν είναι τύραννος, τότε τι είναι ο άνδρας, ο οποίος έθρεψε τους ψυχασθενείς του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, προκάλεσε τον θάνατο 600 χιλιάδων ανθρώπων μόνο στη Συρία, μετέτρεψε σε πρόσφυγες τέσσερα εκατομμύρια άτομα, ισοπέδωσε τις κουρδικές πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και σκότωσε τουλάχιστον χίλια άτομα, έριξε στη φυλακή όσους έντιμους διανοούμενους υπήρχαν στη χώρα του και έστειλε στο κελί ακόμα και εκλεγμένους βουλευτές; Μπορεί μερικοί οπαδοί της λύσης και της ειρήνης ανάμεσά μας να θυμώσουν με τον Καμμένο. Μπορεί να πουν ότι «δυναμιτίζει τη σύνοδο κορυφής». Αλλά ποτέ δεν μπορούν να πουν ότι λέει ψέματα. Μακάρι αυτό που είπε ο Καμμένος να μπορούσαν να το πουν μεγαλοφώνως και οι αξιωματούχοι της ΕΕ. Μακάρι να μπορούσαμε να το πούμε και εμείς. Τουλάχιστον, θα συμβάλλαμε στο ελάχιστον στη σωτηρία του καταπιεσμένου λαού της Τουρκίας.


Δεν ελπίζω τίποτε από τις διαπραγματεύσεις του Ιανουαρίου, ούτε και από τη διάσκεψη. Παρ’ όλη την αισιοδοξία του, δεν ελπίζει ούτε ο αξιόλογος Τουρκοκύπριος επιστήμονας Βαμίκ Βολκάν, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Νόμπελ. «Πιστεύω ότι το επικρατέστερο είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», λέει. Είναι αλήθεια πως το είπε με πλάγιο τρόπο, αλλά κοντολογίς θα μπορούσε να πει «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία». Δεν πειράζει. Η ακαδημαϊκή γλώσσα είναι διαφορετική. Είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση ακόμα και από το γεγονός ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι Τουρκοκύπριοι στην υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Γιατί; Διότι οι Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου είναι ζωντανές. Και η Τουρκία είναι ακόμα εγγυήτρια με βάση αυτές τις συμφωνίες. Ενόσω δεν διαλύονται αυτές οι συμφωνίες, θα μείνει εγγυήτρια. Η ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης αμφισβητείται σε σχέση με την ίδρυση ενός νέου κράτους. Αν δεν τίθεται θέμα για ίδρυση ενός νέου κράτους, δεν μπορεί να συζητηθεί η ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης έτσι εύκολα. Παρά ταύτα, πάλι δεν θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατευθύνεται προς ένα νέο κράτος. Διότι δεν θέλει να χάσει τα εδάφη που σφετερίστηκε. Θέλει να κατέχει τα χώματα που κατέκτησε διατηρώντας τα εγγυητικά της δικαιώματα και στο νέο κράτος.

Άδικα αναζήτησαν λύση όσοι το έκαναν μέχρι σήμερα. Την αναζήτησαν επειδή δεν θέλουν λύση. Διότι η λύση υπάρχει. Και αυτή είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-lisi-ine-i-kipriaki-dimokratia  9/12/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire