ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 29 décembre 2016

Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Ομπάμα προσπαθεί να δεσμεύσει τον Τραμπ που για την ώρα σιωπά


Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τις εκλογικές κυβερνοεπιθέσεις - Για αντίποινα κάνει λόγο η Μόσχα

NYT, REUTERS

Η κυβέρνηση Ομπάμα «τιμώρησε» τη Ρωσία την Πέμπτη υπό το φως των υποψιών για απόπειρες τις Μόσχας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, λαμβάνοντας την απόφαση να αποπέμψει 35 Ρώσους διπλωματών από τις ΗΠΑ και να επιβάλει κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, καθώς και σε τέσσερις ανώτατους αξιωματούχους της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι τα προαναφερθέντα πρόσωπα είχαν ανάμειξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής και άλλων πολιτικών οργανώσεων.
Οι ΗΠΑ αναμένεται, επίσης να εκδώσουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων με έδρα τη Μόσχα.
«Οι ενέργειες αυτές αποτελούν επακόλουθο των επανειλημμένων ιδιωτικών και δημόσιων προειδοποιήσεων, που έχουμε αποστείλει στη ρωσική κυβέρνηση και μία αναγκαία και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειες κατά των αμερικανικών συμφερόντων με παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα σε επίσημη ανακοίνωσή του.

«Οι ενέργειες αυτές δεν είναι το σύνολο της ανταπόκρισης μας απέναντι στις επιθετικές δραστηριότητες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ποικίλα μέτρα σε χώρο και χρόνο της επιλογής μας, μερικά από τα οποία δε θα δημοσιοποιηθούν», πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις αποφασίσθηκαν ημέρες μόλις πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αμφιβολίες του για ρωσική εμπλοκή.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκοφ, εξέφρασε την απογοήτευση τις Μόσχας για την έγκριση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα λάβει «ισοδύναμα» μέτρα ως αντίποινα απέναντι στις ενέργειες της κυβέρνησης Ομπάμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις αποτελούν σημάδι της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει για το πώς θα απαντήσει σε αυτές. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων, που καταστρέφουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.
Ο Πέσκοφ, επίσης δήλωσε ότι η Ρωσία εκφράζει αμφιβολίες για το εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί με αυτή την απόφαση και ελπίζει ότι οι επιπτώσεις της απόφασης θα «εξανεμισθούν» στον απόηχο του συμβάντος.
Αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονσταντίν Ντολγκόφ.
Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ομοσπονδιακού συμβουλίου, Κονσταντίν Κοσατσιόφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», σύμφωνα με το RIA Novosti.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire