ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 3 décembre 2016

Διαψεύδονται οι μάντεις κακών στη Βρετανία. Υπάρχει σωτηρία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανοδος 1% της στερλίνας σε λίγα μόνο λεπτά

REUTERS, BLOOMBERG
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αρμόδιος Βρετανός υπουργός για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει κάποια οικονομική συμμετοχή στην Ε.Ε.

Ανοδικά κινήθηκε η στερλίνα ως προς το δολάριο σε ποσοστό 1% μέσα σε λίγα λεπτά κατά τις χθεσινές συναλλαγές στο Λονδίνο, μετά τις δηλώσεις Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Βρετανία, ακόμα και μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μπορούσε να διατηρήσει την προνομιακή πρόσβασή της σε αυτήν. Συγκεκριμένα, η λίρα ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά της σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στα υψηλότερα επίπεδά της ως προς το ευρώ από τις 10 Νοεμβρίου 2016.
Εναντι του ευρώ ενισχύθηκε 1% στις 83,83 πένες.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση του αρμόδιου για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, ότι το Λονδίνο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει κάποια οικονομική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποσκοπώντας να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη The Times of Malta ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η Βρετανία πιθανώς να είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά, καταβάλλοντας φυσικά κάποιο τίμημα. Η πορεία της στερλίνας αποτυπώνει το πόσο ευαίσθητη είναι σε δηλώσεις αξιωματούχων και ανθρώπων με σημαντική επιρροή, όταν αναφέρονται στο είδος των σχέσεων που θα οικοδομήσουν η Βρετανία και η Ε.Ε., από τη στιγμή που η πρώτη θα αποχωρήσει από τους κόλπους της δεύτερης.
Από τις 23 Ιουνίου και μετά, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το Brexit, η στερλίνα είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων. Κύριος παράγοντας ο οποίος διαμόρφωσε την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών ήταν η προβλεπόμενη «σκληρή» έξοδος της Βρετανίας, όπου η πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα θυσιαζόταν υπέρ του ελέγχου της μετανάστευσης. Οπως επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής τού τι θέλει η Βρετανία να κρατήσει από την Ε.Ε., ούτε το νέο καθεστώς της θα είναι καλύτερο ή θα καταβάλει χαμηλότερο αντίτιμο απ’ ό,τι οι χώρες εντός Ε.Ε. Θα καταρτίσουμε νέες συμφωνίες για την πρόσβαση των Βρετανών, αλλά, εφόσον δεν ανήκουν πλήρως στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να επωμιστούν το επιπλέον κόστος».
 
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2  Δεκεμβρίου  2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire