ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 17 décembre 2016

Ο τύπος της Πόλης


Οι 150 εφημερίδες της Πόλης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

O ερευνητής Στρατής Ταρίνας στο βιβλίο του «Ο Τύπος της Πόλης» κάνει λόγο για 150 τίτλους ομογενειακών εφημερίδων. Παράλληλα, εκδήλωση αφιερωμένη στον Τύπο της Πόλης ετοιμάζει για τις αρχές του ερχόμενου χρόνου το προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

«Από του προσεχούς Σαββάτου αρχίζει την έκδοσίν της νέα συνάδελφος [...]». «Μετ’ ευχαριστήσεως αναγράφομεν, ότι ο συνάδελφος [...] προτίθεται λίαν προσεχώς, να εκδώση φύλλον υπό τον τίτλον [...]». Η προαναγγελία δημοσιεύεται σε εφημερίδα, ενημερώνοντας τους αναγνώστες της για την έκδοση... άλλης, ανταγωνιστικής, εφημερίδας. Ηταν η εποχή της αθωότητας για τον Τύπο, όπου η «πίτα» της ενημέρωσης ήταν μεγάλη και έφτανε για πολλούς, σε σημείο που μια εφημερίδα όχι μόνο να ενοχλείται, αλλά να διαφημίζει την έκδοση μιας άλλης. Εν προκειμένω, ελληνικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης, μετέδιδαν ως χαρμόσυνο νέο την «έκδοσιν νέας συναδέλφου»!

Και ήταν πολλές αυτές που κυκλοφόρησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως σήμερα και απευθύνονταν στους Ρωμιούς της Πόλης. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως ο ερευνητής Στρατής Ταρίνας στο βιβλίο του «Ο Τύπος της Πόλης» κάνει λόγο για 150 τίτλους ομογενειακών εφημερίδων, από τις οποίες σήμερα κυκλοφορούν μόνο δύο ημερήσιες, η «Απογευματινή» και η «Ηχώ της Πόλης».


Εκδήλωση αφιερωμένη στον Τύπο της Πόλης ετοιμάζει για τις αρχές του ερχόμενου χρόνου το προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της διαδρομής των εφημερίδων και των περιοδικών των Ρωμιών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως τώρα, αλλά και ο ρόλος που αυτές διαδραμάτισαν στα συλλογικά πράγματα των Ελλήνων της Πόλης.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την πλούσια και πολυσχιδή κληρονομιά του ελληνικού Τύπου στην Πόλη διαχρονικά», είπε στην «Κ» ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του προξενείου κ. Γιώργος Αγγελετόπουλος. «Είναι εκπληκτικός ο πλούτος των σελίδων του, καθώς και η ποικιλία των εντύπων του. Ξεκινώντας από τον “Οθωμανικό Μηνύτορα” και τον “Τηλέγραφο του Βοσπόρου” και φτάνοντας μέχρι την “Απογευματινή” και την “Ηχώ” στις μέρες μας, μπορεί να βρει κανείς, μεταξύ άλλων, έντυπα πολιτικά, γυναικεία, σατιρικά, σοσιαλιστικά και εκκλησιαστικά», προσθέτει.

«Οι εφημερίδες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη της Ρωμιοσύνης, στη συνειδητοποίηση της θέσης που κατέχει μέσα στον χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη βελτίωση της προφορικής και γραπτής γλώσσας, στην αποδοχή των μεταρρυθμιστικών ρευμάτων που έρχονταν από τη Δύση, στη διέγερση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών, στη συγκρότηση ομάδων που θα ενίσχυαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας στα παιδιά και στους νέους, στην ίδρυση προτύπων Πνευματικών και Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.ά.», τονίζει ο κ. Ταρίνας, ο οποίος θα είναι μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση.

Οπως ήταν φυσικό, οι εφημερίδες και τα περιοδικά ακολούθησαν τη μοίρα των Ρωμιών της Πόλης που ήταν και το αναγνωστικό τους κοινό, με κομβικό σημείο τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955. Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της ιστορικής «Απογευματινής», που κυκλοφορεί από το 1927 και είχε φτάσει στη δεκαετία του ’30 να πουλάει περισσότερα φύλλα απ’ ό,τι όλες μαζί οι τουρκικές εφημερίδες, λέει για τον αντίκτυπο των διώξεων στον Τύπο: «Το ’55 κυκλοφορούσαμε δύο ημερήσιες εφημερίδες, η “Απογευματινή” και το “Εμπρός”. Το “Εμπρός” αναγκάστηκε λόγω των γεγονότων να κλείσει για δεκαπέντε μέρες γιατί του κατέστρεψαν το τυπογραφείο. Εμείς γλιτώσαμε γιατί ήμασταν δίπλα στο κτίριο του σοβιετικού προξενείου, το οποίο φρουρούσε η αστυνομία έχοντας αποκλείσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο».

Παραδοσιακοί αναγνώστες

Ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος είναι ο εκδότης της δεύτερης ημερήσιας εφημερίδας, «Ηχώ της Πόλης», την οποία στέλνει και στα περίπτερα στην Ελλάδα μία φορά τον μήνα. «Οι ομογενείς έχουν παράδοση να διαβάζουν εφημερίδες. Οι ομογενειακές εφημερίδες εδώ μπαίνουν σε κάθε σπίτι. Υπάρχει κουλτούρα αναγνώστη. Οι Ελληνες διαβάζουν τις δύο εναπομείνασες ομογενειακές εφημερίδες, οι οποίες είναι ένα δίαυλος επικοινωνίας της μειονότητας, ένας τρόπος διατήρησης και καλλιέργειας της μητρικής γλώσσας».

Ειδική αναφορά στην εκδήλωση θα γίνει, μεταξύ άλλων, στον Τύπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στις εκδοτικές δραστηριότητες της μειονότητας.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,17 Δεκέμβρη 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire