ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 3 décembre 2016

Ηλεκτρονικές εκδόσεις, ένας τομέας με γρήγορη ανάπτυξη


e-κδόσεις, υψηλών προδιαγραφών, με ελεύθερη πρόσβαση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Βρήκα τον θείο μου μέσα στο βιβλίο σου!» ακούστηκε να λέει πανεπιστημιακός στη συνάδελφό της, Ευγενία Μπουρνόβα, σε πρόσφατη εκδήλωση πανεπιστημιακών. «Το βιβλίο σου;» απόρησε άμεσα ο τρίτος της παρέας, επίσης πανεπιστημιακός. «Πότε το έβγαλες; Σε ποιον εκδοτικό οίκο;»...
Εύλογη –προς το παρόν, τουλάχιστον– η απορία, καθώς δεν είναι πολλοί όσοι έχουν εξοικειωθεί πλήρως με την ιδέα της έκδοσης ενός βιβλίου αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, και όχι και σε έντυπη. Και όμως, μία επίσκεψη στην υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων ePublising του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (http://epublishing.ekt.gr) αποκαλύπτει έναν πλούτο ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων, υψηλών προδιαγραφών, με ελεύθερη πρόσβαση: βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά από ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα και φορείς. Συνολικά, ο διαδικτυακός επισκέπτης μπορεί να διαβάσει 6.700 επιστημονικά άρθρα για ιστορία, αρχαιολογία, πολιτισμό, εκπαίδευση, κοινωνιολογία, θετικές επιστήμες.

Το βιβλίο της κ. Μπουρνόβα «Οι κάτοικοι των Αθηνών, 1900-1960. Δημογραφία» αποτελεί μελέτη της συγκρότησης του πληθυσμού, των δημογραφικών συμπεριφορών και της κοινωνικοεπαγγελματικής σύνθεσης της Αθήνας από το 1900 έως το 1960. Πρόκειται για πρωτογενή έρευνα και εργασία υποδομής και έχει αξιοποιήσει μια κλασική πηγή της ιστορικής δημογραφίας, τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου του Δήμου Αθηναίων, που αποτελούν εδώ για πρώτη φορά αντικείμενο ιστορικής εξέτασης. Είναι το έκτο βιβλίο της πλατφόρμας Open Book Press του ΕΚΤ, που ξεκίνησε φέτος. «Θεώρησα αναγκαία την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου μου, κατ’ αρχάς λόγω της συστηματικής χαρτογράφησης των στατιστικών δεδομένων. Επιπλέον, η χρηματοδότηση για την έρευνα ήταν δημόσια (από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το ΕΚΠΑ), άρα έκρινα ότι και η πρόσβαση στο τελικό προϊόν έπρεπε να είναι δωρεάν και δημόσια», δήλωσε στην «Κ» η πανεπιστημιακός.
Η ηλεκτρονική υποδομή του ΕΚΤ για ePublishing αποτελείται από μία ενιαία πλατφόρμα πρόσβασης (http://epublishing.ekt.gr) και τρεις εξειδικευμένες πλατφόρμες για την έκδοση περιοδικών (http://ejournals.epublishing.ekt.gr), μονογραφιών (http://ebooks.epublishing.ekt.gr) και πρακτικών συνεδρίων (http://eproceedings.epublishing.ekt.gr). Εξειδικεύοντας, η υπηρεσία Open Book Press στοχεύει στην ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων, και ειδικότερα μονογραφιών, αφού το Open Book Press δίνει τη δυνατότητα σε έγκριτους επιστημονικούς εκδότες να διαθέτουν τον δικό τους ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο μονογραφιών. Η υπηρεσία απευθύνεται σε εκδότες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές εταιρείες και φορείς μνήμης). «Στοχεύουμε να κάνουμε το Open Book Press ένα σημαντικό εργαλείο δημοσίευσης βιβλίων, ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες» λέει στην «Κ» ο Μαργαρίτης Προέδρου, προϊστάμενος τμήματος Δημοσιότητας και Επικοινωνίας του ΕΚΤ. Ο ίδιος τονίζει ότι «η σταδιακή επικράτηση της ανοικτής πρόσβασης έχει σαφή αντίκτυπο και στις μονογραφίες: κατ’ αναλογία με τις δημοσιευμένες εργασίες σε περιοδικά, πολλοί εκδοτικοί οίκοι στην Ευρώπη και αλλού πειραματίζονται με την έκδοση μονογραφιών ανοικτής πρόσβασης σε διάφορους τύπους (html, pdf, epub κ.ά.)». Ενδεικτικά, ένα από τα 23 περιοδικά στην πλατφόρμα eJournals αφορά την Ανοιχτή Εκπαίδευση και το νέο τεύχος του θα είναι διαθέσιμο, με ανοικτή πρόσβαση, σε λίγες ημέρες με αφιέρωμα «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι νέες τεχνολογίες στη σχολική εκπαίδευση». Η ανάπτυξη της υπηρεσίας ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ε.Ε. - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire