ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 4 avril 2017

Κύπρος: η ακολουθούμενη πολιτική δεν απέδωσε, απέτυχε και εδραιώνει την κατοχή.   
Κώστας Βενιζέλος     

  Διευθυντής της ορχήστρας ο κ. Μουσταφά Ακιντζί

     
 Ενδιαφέρουν περισσότερο οι εντυπώσεις παρά η ουσία. Ενδιαφέρει να συντηρείται μια αδιέξοδη διαδικασία διαπραγματεύσεων αντί το βάρος να στραφεί στην ουσία και στην ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα. Ενδιαφέρει να φορτωθεί άλλος την ευθύνη και σε καμία περίπτωση να μην αποδοθεί το φταίξιμο στη μια ή την άλλη πλευρά. Το δείπνο της περασμένης Κυριακής, με οικοδεσπότη τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, έχει επιβεβαιώσει την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής στο Κυπριακό. «Ο ηγέτης της λύσης», ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζονταν κάποιοι «κοινά οράματα», διαβάζει πλέον απροκάλυπτα στις συναντήσεις σκονάκια που του διαβιβάζουν από την Άγκυρα. Διαδικαστικά δεν κάνει βήμα, που θα ενοχλήσει/βλάψει την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν στην πορεία του για να αναδειχθεί σούπερ σουλτάνος. Επί της ουσίας εγείρει ζητήματα που επιδιώκουν την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Προωθεί, δηλαδή, τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων.

Και να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει. Οι τακτικισμοί, προβλεπτοί και ανούσιοι, αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως έχει αρχίσει ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Η τουρκική πλευρά επιμένει στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Με το γεγονός ότι σπεύδει να αλλάξει την απόφαση αυτή η πλειοψηφία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, φορτώνεται, δυστυχώς, η ευθύνη για τη διακοπή των συνομιλιών στην ψήφιση του κανονισμού για το ενωτικό δημοψήφισμα. Προσφέρουν, δηλαδή, ανεξαρτήτως προθέσεων, άλλοθι και φορτώνουν τη διακοπή στην ε/κ πλευρά. 
Όσοι σπεύδουν να υποστηρίξουν πως «δεν πρέπει να χαθεί το δάσος για το δέντρο», έχουν στην προκειμένη περίπτωση άγνοια των πραγματικοτήτων. Η τουρκική πλευρά μετά που κατάφερε να εξασφαλίσει ανατροπή της απόφασης, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία σε όσους έσυραν τον χορό της προσαρμογής, άρχισε να προσθέτει κι άλλες αξιώσεις. Κοντολογίς, από τη στιγμή που βρήκε τον τρόπο να εξασφαλίζει κέρδη, να αποκτά πλεονεκτήματα, δεν θα εγκαταλείψει την τακτική αυτή. Θα φορτώνει αξιώσεις, θα εκβιάζει και θα αποβλέπει στη διαμόρφωση κάποιων πλειοψηφιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για να τα βάζει στο συρτάρι με τα κέρδη.
Με αυτές τις προσεγγίσεις, ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής, συμφωνία στο Κυπριακό δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Γιατί οι οπαδοί της όποιας λύσης, εκείνοι που θέλουν συμφωνία «τώρα γιατί φοβούνται τα χειρότερα», αποφεύγουν να αγγίξουν την πραγματικότητα, που αφορά στο γεγονός ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν οδηγεί πουθενά. Εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα και βαθμηδόν αναβαθμίζει το ψευδοκράτος. 
Διέξοδος υπάρχει, φτάνει να ξεπεραστούν τα ταμπού της πεπατημένης και διαμορφωθεί μια πολιτική, η οποία θα καθιστά τη συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στο νησί ζημιογόνα για τα συμφέροντά της (αυτό μπορεί να γίνει με μέτρα και διαμόρφωση συμμαχιών). Την ίδια ώρα, το στοίχημα αφορά στην ανταπόκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόκληση για κοινή πορεία με τους Ε/κ και όχι με την Τουρκία. Είναι προφανές πως χρειάζεται η επεξεργασία μιας νέας πορείας, με σοβαρότητα και χωρίς ταμπού. Το δεδομένο είναι πως η ακολουθούμενη πολιτική δεν απέδωσε, απέτυχε και εδραιώνει την κατοχή.

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος, 4 Απρίλη 2017


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire