ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 24 avril 2017

Διεθνής Οικονομία - Τα κράτη του Περσικού Κόλπου συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου




Τα κράτη του Περσικού Κόλπου συμφώνησαν κατ’ αρχήν να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ. Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει κατά περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της διατήρησης των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως σε υψηλά επίπεδα.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και μεγάλες παραγωγοί εκτός του καρτέλ, όπως η Ρωσία, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου, ωστόσο έχουν αποτύχει να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής έχει ισχύ έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για πιθανή επέκταση της συμφωνίας έως τα τέλη του 2017. «Υπάρχει αρχική συμφωνία, την οποία ίσως να υποχρεωθούμε να επεκτείνουμε, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Φαλίχ από το Αμπου Ντάμπι. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να την επεκτείνουν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ η επέκταση που καταβάλλεται προσπάθεια να συμφωνηθεί ίσως να μην είναι για έξι επιπλέον μήνες, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου. Ωστόσο ο ομόλογός του από το Ομάν δήλωσε ότι τα κράτη του Περσικού Κόλπου έχουν συμφωνήσει να επεκτείνουν χρονικά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ το Ιράν και η Βενεζουέλα δείχνουν να υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου δεσμεύθηκε να «παγώσει» την παραγωγή στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2017, αν συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής έως τα τέλη του έτους, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας, ωστόσο αναλυτές που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν πως το πιθανότερο είναι να συμφωνήσει και η Μόσχα. Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΟΠΕΚ θα γίνει στις 25 Μαΐου στη Βιέννη.
Παρατηρείται το παράδοξο τα αποθέματα πετρελαίου να είναι σήμερα υψηλότερα απ’ ό,τι τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι περικοπές στην παραγωγή, και μάλιστα με αξιοσημείωτη συνέπεια, από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Η παραδοξότητα εξηγείται από το γεγονός ότι ενώ τα κράτη του ΟΠΕΚ είχαν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν παράλληλα επιτρέψει την αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου έως και τα τέλη του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η αύξηση της τιμής της ενέργειας που σημειώθηκε μετά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου επέτρεψε στους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, με αποτέλεσμα να καλύψουν τις περικοπές των υπολοίπων.



Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire