ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 12 avril 2017

Σύγχρονη Ιστορία - Κόλιν Πάουελ, ο πρώην υπουργός εξωτερικών : «Πώς με ξεγέλασε η CIA»


Ο Κόλιν Πάουελ επανέρχεται στις ψευδείς «αποδείξεις» για τα πυρηνικά του Ιράκ 


Στις 5 Φεβρουαρίου 2005 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επιδεικνύει ένα φιαλίδιο προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο παρουσίασης για τα πυρηνικά του Ιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, περιείχε άνθρακα
Κίττυ Ξενάκη 
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται στις 19 Μαρτίου από την εισβολή στο Ιράκ. Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου από εκείνη τη διαβόητη - πλέον - ομιλία τού τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περί των όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι περισσότερες «αποδείξεις» που επικαλέστηκε αποδείχθηκαν ψευδείς. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της γαλλικής έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου «It worked for me: In life and leadership» («Για μένα είχε αποτέλεσμα: στη ζωή και την πολιτική ηγεσία»), ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός μίλησε στο περιοδικό «Nouvel Observateur» για εκείνη την ομιλία που θα παραμείνει «κηλίδα» στην καριέρα του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει βιολογικά όπλα και τη δυνατότητα να παράγει περισσότερα, πολύ περισσότερα», είχε δηλώσει τότε ο Πάουελ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία», είχε προσθέσει, «ότι ο Σαντάμ προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα». «Από τη στιγμή που ανακάλυψα ότι μεγάλο τμήμα των πληροφοριών που μου είχαν παράσχει ήταν αναληθείς, δεν παύω να αναρωτιέμαι: τι θα έπρεπε να είχα κάνει για να το αποφύγω όλο αυτό; Προς υπεράσπισή μου, θα πω πως είχα μόνο τρεις ημέρες να προετοιμάσω αυτή την παρουσίαση», λέει σήμερα στο «Nouvel Observateur».
Ο Τζορτζ Μπους, επισημαίνει ο Πάουελ, του είχε ζητήσει να παρουσιάσει τις αμερικανικές αποδείξεις στον ΟΗΕ με βάση ένα κείμενο το οποίο είχε συντάξει ένας σύμβουλος του αντιπροέδρου Τσέινι. Οταν όμως εκείνος ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών απτά στοιχεία για να στηρίξει ορισμένα κομμάτια του κειμένου, του απάντησαν πως δεν είχαν ποτέ δει τις επίμαχες πληροφορίες. Επρεπε λοιπόν να ξεκινήσει από το μηδέν. Είπε στον Μπους πως χρειαζόταν χρόνο, αυτός του απάντησε πως η ημερομηνία της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη ανακοινωθεί. «Απογοητεύτηκα, αλλά δεν πανικοβλήθηκα: θα με βοηθούσε η CIA».
Επισκέφθηκε την έδρα της και «έχτισε» την ομιλία του χάρη στις πληροφορίες που του παρέσχε ο τότε επικεφαλής της Τζορτζ Τένετ. «Δεν ήταν ένα εσκεμμένο ψέμα από την πλευρά μου. Πίστευα αυτά που έλεγα». Ο Πάουελ θεωρούσε πως η CIA είχε επαληθεύσει τις πληροφορίες. «Οταν, μερικές εβδομάδες αργότερα, μας είπε πως η "πληροφορία" για τα κινητά εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων προερχόταν από τη Γερμανία και πως κανένας αμερικανός πράκτορας δεν είχε ανακρίνει τη βασική πηγή αυτής της φάρσας, σάστισα». Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί είχαν προειδοποιήσει τη CIA για την αναξιοπιστία της επίμαχης πηγής. «Δέκα χρόνια αργότερα», εξανίσταται ο Πάουελ, «ο Τένετ εξακολουθεί να μην έχει παραδεχθεί πως τα συμπεράσματά του ήταν ψευδή!».
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire