ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 avril 2017

Ελλάδα - Χίος - Δίκη για τις επιθέσεις κατά προσφύγων: μια απόφαση που αποτελεί σταθμό για τα δικαστικά χρονικά της Χίου, αλλά και πανελληνίως


Η διεξαγωγή της δίκης για τις επιθέσεις κατά προσφύγων, που έλαβαν χώρα την περασμένη Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017, μετά από μια ειρηνική συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Αγίων Αποστόλων και οι επιβληθείσες ποινές θα συζητούνται για πολύ καιρό όχι μόνον στους νομικούς κύκλους, αλλά και στην κοινωνία της Χίου και στην χώρα γενικότερα.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου, που δίκασε εξ αναβολής την Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, με την διαδικασία του αυτοφώρου, αποδέχθηκε την πρόταση – καταπέλτη της εισαγγελέως κας Σπυριδούλας Σταυράτη, η οποία απέδωσε στον καταδικασθέντα κ. Ματθαίο Μερμηγκούση ρόλο υποκινητή δημόσιας βίας κατά ανθρώπων με βάση την φυλή τους, προτείνοντας την εφαρμογή του άρθρου 1 το αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014.

Δεν υπήρχαν επεισόδια από πρόσφυγες και μετανάστες, είπε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή της. Κανένας αστυνομικός δεν είδε επεισόδια. Απέδωσε δε το πρώτο επεισόδιο στον κ. Μερμηγκούση, για τον οποίο τόνισε ότι διέδιδε αυτές τις πληροφορίες, προέβη σε δημόσια υποκίνηση βίας με πρόθεση κατά ανθρώπων με βάση την φυλή τους και έθεσε σε κίνδυνο μετανάστες.
Προηγουμένως η κα Σταυράτη είχε χαρακτηρίσει εξευτελισμό σε μέγιστο βαθμό, μελανό σημείο για τον πολιτισμό μας ότι ο καταδικασθείς και κάποια άλλα άτομα είχαν βάλει τους πέντε πρόσφυγες – μετανάστες να γονατίσουν και κάποιο άλλο πρόσωπο βιντεοσκοπούσε την σκηνή.
Αναφερόμενη δε στα θύματα της επίθεσης, τρεις νεαρούς δύο από την Συρία και έναν από το Ιράκ, είπε ότι τα τρία αυτά νέα παιδιά που κατέθεσαν δεν ανήκουν στην κατηγορία των παραβατικών που βλέπουμε να έρχονται στα δικαστήρια.
Η εισαγγελέας πρότεινε – εκτός της υποκίνησης σε δημόσια βία και τις σωματικές βλάβες – την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής (κατετέθη ότι παρίστανε τον αστυνομικό), καθώς και της παράνομης βίας, που – ωστόσο – δεν έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του Μονομελούς κ. Γιώργο Παντελίδη, ο οποίος και τον κήρυξε αθώο των δύο αυτών κατηγοριών.
Επί των ποινών η εισαγγελέας πρότεινε για τον κ. Μερμηγκούση φυλάκιση 18 μηνών για την υποκίνηση δημόσιας βίας (αντιρατσιστικός νόμος) και από έξι μήνες για κάθε περίπτωση σωματικής βλάβης για τους δύο μετανάστες, καθώς και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά ποινή 12 μηνών για την υποκίνηση βίας και από τρεις μήνες για τις σωματικές βλάβες, ήτοι εν συνόλω 18 μήνες με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.
Για τον έτερο κατηγορούμενο κ. Αναστάσιο Κομματά η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, επειδή χαστούκισε έναν Σύριο, ακριβώς επειδή ήταν αλλοδαπός, η οποία και τελικά του επεβλήθη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.
Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι δύο πρόσφυγες – μετανάστες, ένας Σύριος κι ένας Ιρακινός, που κτύπησε ο κ. Μερμηγκούσης, καθώς και ένας ακόμα Σύριος, που χαστουκίσθηκε από τον κ. Κομματά. Ο ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι κτυπήθηκε με πτυσσόμενο γκλομπ.
Σε ό,τι δε αφορά την κατηγορία ότι τα άτομα που τους εγκλώβισαν παρίσταναν τους αστυνομικούς, είπε χαρακτηριστικά ο ένας μάρτυρας ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν αμέσως μετά το επεισόδιο και την επίθεση σε βάρος τους ήταν μορφωμένοι και μιλούσαν ευγενικά!
Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι μίλησαν για σπάσιμο αυτοκινήτων από ομάδες προσφύγων, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο στο δικαστήριο, αφού ούτε οι ίδιοι, ούτε οι αστυνομικοί, ούτε και κάποιος άλλος είδε πρόσφυγες- μετανάστες να σπάνε αυτοκίνητα.
Μίλησαν για ένα αυτοκίνητο με σπασμένο παρμπίζ στην οδό Καρπασίας, πίσω από το κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ, το οποίο ο ιδιοκτήτης του και μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι βρήκε σπασμένο το βράδυ της Πέμπτης και ο ίδιος πήγε στην αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου!
Το αυτοκίνητο αυτό ούτε αστυνομικοί, ούτε κάποιος άλλος μάρτυρας είδε, ενώ αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας είπε ότι είδαν κάποια σπασμένα γυαλιά στην οδό Δημοκρατίας, που τους είπαν ότι έγινε η ζημιά, αλλά δεν βρήκαν σπασμένο αυτοκίνητο!
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Γιώργος Παντελίδης, κλείνοντας την διαδικασία, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει οι αρμόδιοι να τα λαμβάνουν και ως κοινωνία πρέπει να έχουμε όρια.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η εισαγγελέας εξέφρασε τα αισθήματα σεβασμού προς τους πολίτες της Χίου για τον τρόπο που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες και μετανάστες και την ανθρωπιά που επέδειξαν, ενώ επεσήμανε και η ίδια ότι έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.



Πηγή: www.astraparis.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire